Utrikes 04 augusti, 2004

”Haiti är en generalrepetition inför Venezuela”

Den 15 augusti får venezuelanerna ta ställning till om de vill att president Hugo Chavez ska fortsätta på presidentposten efter halva mandatperioden eller om nyval ska utlysas. Det är en demokratisk rätt som Chavez införde efter ha vunnit presidentvalet 1998.

Det var två veckor innan statskuppen den 12 april, 2002 och jag hade minuterna innan intervjuat Alfredo Padilla och Leon Arismendi från CTV:s fackföreningsskola när jag stötte på den oansenliga gruppen. Arismendi utsågs två veckor senare, under den andra dagen av statskuppen, till planeringsminister i den junta som utsågs och leddes av Pedro Carmona, ordförande i Venezuelas arbetsgivarförening, Fedecamera. Padilla å andra sidan avslöjades för några månader sedan för att ha tagit emot hundratusentals dollar innan och efter statskuppen av NED, en avdelning inom USA:s State Departement, utpekad som en förtäckt CIA-enhet.
Den blodiga militärkuppen 1973 i Chile tvingade Luis Quintanilla att fly sitt land. Han begav sig till Colombia där han under år år i slutet av 1970-talet samarbetade med den folkrörelsen tills situationen började bli ohållbar även där. Han kom till Sverige men efter några år kändes längtan för stark och han återvände till Latinamerika där han 1988 slog sig ner i Caracas. Året därpå bröt ”El Caracazo”, ett folkligt uppror ut mot den socialdemokratiske Carlos Andres Pérez nyliberala politik. Omkring 4 000 fattiga caracasbor slaktades av utkommenderad polis och militär. Luis insåg att han och familjen återigen var i fara för sitt politiska arbete och återvände till Sverige, närmare bestämt Norrköping.
Temat Venezuela har dock inte lämnat varken näthinnan eller det praktiska solidaritetsarbetet. När den förre fallskärmsjägaren och översten Hugo Chavez krossade allt motstånd i presidentvalet 1998 och 2000 kände Luis att det som besegrade i Chile den 11 september 1973 kanske kunde bli verklighet i Venezuela. Att det är en militär som går i spetsen för en av Latinamerikas mest uppmärksammade och intressanta politiska processer gör inte temat Venezuela mindre komplicerat.
Quintanilla kom tillbaks från Venezuela för några veckor sedan efter att ha tillbringat lång tid i landet. Han träffade representanter för en rad organisationer, studerade sociala projekt och utbytte erfarenheter från solidaritetsarbetet. I Sverige är han ordförande för Studiecentret Simon Bolivar vars huvudsakliga uppgift är att sprida information om vad som händer i Venezuela, men fjärran från den nidbild av den Bolivarianska revolutionen som Dagens Nyheter och dess mindre liberala avläggare sysslar med för att svärta ned den dröm som Simon Bolivar gav sitt liv för; ena Latinamerika till en enda nation, menar Quintanilla.
Vilka paralleller finns det mellan den sociala processen som avbröts 1973 i Chile och dagens Venezuela?
– Jag ogillar att göra jämförelser, även om det är riktigt att det finns paraleller mellan de två politiska processerna. Men det finns skillnader. Venezuelas folk har inte den chilenska politiska traditionen vilket betyder att reformismen inte är en barlast. Efter att folket hade hämtat sig från statskuppen den 11 april 2002, gick de till motoffensiv och tvingade en del av den venezuelanska militären att ta steget över till folkets sida som återinsatte Chavez på presidentposten. Detta hände inte i Chile.
– En annan faktor är att de väpnade styrkorna i Venezuela som institution inte fungerar, de är splittrade horisontellt. Det vill säga, yngre officerare och den stora massan av trupperna stöder den revolutionära processen, inte bara Chavez. De är soldater som deltagit i de stora sociala uppgifternas, skuldra vid skuldra med folket i uppbygget av skolor, hälsovårdskliniker och liknande uppgifter. De känner och lever med de vanliga venezuelanernas dagliga problem.

Oljan har alltid varit den venezuelanska ekonomins kronjuvel. 1974 nationaliserade president Carlos Andres Pérez oljan och skapade det statliga oljebolaget PDVSA. Quintanilla menar att 80 procent av oljeinkomsterna från oljan huvudsakligen gick till USA-bolag. Men även det socialdemokratiska AD, Accion Democratica och det kristdemokratiska Copei levde gott på inkomsterna från det svarta guldet samtidgt som de stal alldeles kopiöst från den venezuelanska statskassan. Enligt dagens bedömare beräknas att dessa två partier stal över 200 miljarder dollar under de 40 år de alternerade vid makten via den politska pakten ”Punto Fijo”.
– Det är också en faktor till varför den nationella industrin aldrig utvecklades. Borgarklassens alla intressen befann sig i praktiken utomlands. Den satte inte sina barn på krigsakademin för officersutbildning utan skickade dem till utlandet, främst Miami, USA, där de utbildades till ekonomer, advokater, ingenjörer. Detta är en av orsakerna till att det militära toppskicket inte kan sägas utgöra en del av den värsta delen av den venezuelanska oligarkin eller den ekonomiska eliten. I stället har de sitt sociala ursprung mer i medelklassen och även i folkliga samhällsgrupper.
– Från dessa sociala klasser kom kadetterna som började på militärhögskolan i Caracas. Konsekvenserna blev att dessa väpnade styrkor blev mer socialt mottagliga av det ”Bolivarianska budskapet” från Hugo Chavez. Han inledde sitt underjordiska politiska arbete 1980 med att bilda den politiska rörelsen ”MBR 200”, Movimiento Bolivariano 200.
Vad händer om Chavez förlorar folkomröstningen den 15 augusti?
– Segern i presidentvalet 1998 är resultatet av många års politiskt och organisatoriskt arbete som kulminerar med valsegern. Med den inleds processen där folket upphör att vara ett objekt utan förvandlas till ett subjekt där det aktivt deltar i erövrandet av de sociala projekten som processen innebär. Jag frågade en äldre kvinna för två år sedan om hon var beredd att ge upp de Bolivarianska skolorna där de fattigaste barnen studerar 6-7 timmar gratis med frukost, mellanmål och lunch och hon svarade: ”Är du galen!?” Nu är det ännu fler projekt och venezuelanerna säger att ”vi kommer aldrig att överlämna dessa fantastiska projekt”. Tror du att bönderna kommer att lämna tillbaka de två miljonerna hektar mark som jordreformen har delat ut till de jordlösa? säger Quintanilla.

Quintanilla menar att oppositionens våldsamheter och antidemokratiska karaktär har sin bakgrund i USA och den kubanska och venezuelanska Miamimaffians inblandning och allt större inflytande över oppositonens agerande. Men den venezuelanska borgarklassen biter sig själva i svansen, säger Quintanilla.
– Under regeringen Chavez har möjligheterna att utveckla sitt företag och tjäna pengar för det privata näringslivet aldrig varit större än nu. Venezuela är ett av få länder där BNP:n ökar och den ökar enormt i dag. Ett land där 60-70 procent av konsumtionsvarorna importeras skulle kunna ge dessa små- och medelstora privata företagare stora vinster om de vill vara med på tåget som dragit i gång. Målsättningen som Chavez har är att ersätta dyr import av konsumtionsvaror med venezuelansk, producerade i Venezuela. Massor av kooperativ har startats av arbetslösa, fattiga, hemmafruar som vill ut på arbetsmarknaden med flera. Men oppositionen är besatt av att störta Chavez till varje pris, en besatthet som manipuelarats fram av ”El Patron”, USA.
– Många har frågat mig om revolutionens karaktär i Venezuela. Jag brukar svara med att ”vi kan inte vara blinda, för revolutionen i Venezuela är av en borgerlig demokratisk karaktär”. Inga andra målsättningar har heller ställts för närvarande. Men det är en nödvändig etapp att ta sig förbi för att gå vidare i den politiska utvecklingen. I klartext handlar det om att förbättra levnadsvilkoren för ett folk som levt totalt marginaliserade och i social och ekonomisk apartheid.

Oppositionen förfogar fortfarande över stor makt, såväl ekonomisk som från massmedia samt stora delar av regeringarna i världen. Men de har fortfarande inte kommit över det frsutrerande traumat som inneburit att en ”ful neger” som Chavez är president och till råga på allt lärt folk att läsa och skriva. Den politiska aristokratin som förut haft monopol på politiken, massmedia via helstekta grisar och mycket rom på valmöten med fattiga människor, inser att den epoken är på väg att elimineras. Det skrämmer dem gränslöst. Att vänstern i presidentalatset och Nationalförsmalingen dessutom inte gör en väpnad revolution utan ger oppositionen pekpinnar när denna går utanför lagen, det är ändå för mycket, anser en allt mer desperat oppostion.
– Det är ett typiskt klass- och rasisttänkande, sammanfattar Quintanilla, ett utslag av social apartheid. Den peruanska författaren Mario Vargas Llosa är ett typiskt exempel när han attackerar Chavez i Dagens Nyheter. Han lider när folket har rätt till att få veta, men framför allt deltar i den politiska processen. Den mest sålda boken i Venezuela är inte Vargas Llosas utan landets grundlag. I vanliga fall behöver man nästan vara advokat för att förstå de juridiska termerna i en grundlag men i Venezuela behövs det inga juridiska ”tolkar” och folket vet också hur den ska tillämpas. Det här var tidigare det ”fina” folkets ointagliga område. Det retar dem till vansinne att situationen nu är förändrad.

Quintanilla är optimistisk om utgången av folkomröstningen.
– Oppositionen fick 2,5 miljoner namnunderskrifter i slutet av maj när den genomförde Latinamerikas största urkundsförfalskning, massproducerade falska ID-kort och där tusentals döda ”skrev” under för att få Chavez avsatt. Men det behövs 3,76 miljoner röster i folkomröstningen för att få honom avsatt och utlysa ett nytt presidentval. Dagens opinionsundersökningar från
3-4 USA-företag ger också Chavez en betryggande ledning med mellan 8-15 procent. Om oppositionen trots allt, rent teoretiskt, skulle erhålla dessa 3,76 miljoner röster ska de också vinna presidentvalet som utlyses, och det klarar den inte.
Men det finns fortfarande många fällor inbyggda i den venezuelanska statsappareten. Den ”4:e Republikens” korrumperade tjänstemän sitter kvar på strategiska poster inom det nationella valregistret som utfärdar vallängder och som kan manipulera, mot en skaplig judaspeng, valresultatet.
– Revolutionen har varit fredlig. Den har förändrat och moderniserat grundlagen men den tvingas att stå ut med en byråkrati som kanske är svårare att besegra än korrumperade politiker.
– Sverige säger att de ska skicka valobservatörer och antyder att Chavez måste acceptera valresultatet om det går emot honom. Men man kräver inte samma sak av oppositonen som vägrar uttala sig huruvida man kommer att godkänna en folkomröstning som går emot dem.
Vad händer om oppositionen förlorar igen?
– Deras förhoppning ligger i att OAS (Organisationen för de Amerikanska Staterna) utlyser den ”Demokratiska Chartan”. Den betyder en OAS-invasion av Venezuela efter att den interna subversionen skapat förevändningar i form av våldsamheter och kaos. Det var exakt vad som utspelades i Haiti som var en generalrepetition för Venezuela. Oppositionen har ställt sig i en politisk återvändsgränd som de inte vet hur de ska komma ur.
– Men det flera faror. En av dessa är att det inte finns en nationell polis. Borgästare och delstatsguvernörer förfogar över en sammanlagd decentraliserad till tänderna beväpnad paramilitär polisstyrka som totalt uppgår till 100.000 man. Det var delar av denna som i Caracas agerade vid statskuppen i april 2002 och den utgör ett orosmoment för regeringen. Denna har lagt ett lagförslag som går ut på att staten blir huvudman för en nationell polisstyrka men oppositionen har i Nationalförsamlingen blockerat och saboterat ett beslut. Men folket utgör också en styrka och stor kapacitet att stå emot en fara och att besegra dessa sektorer. De viktiga delarna av militären är dock lojal med folket.

Nyheter/Reportage 02 juli, 2025

Koks i lasten?

SLUSS. Genom Gävle Hamn, som drivits helt av turkiska Yilport sedan 2016, passerar sex miljoner ton gods - varje år. Foto: Gävle Hamn.

Allt fler svenska hamnar gör jätte-beslag av kokain, ofta i banan- eller kaffelaster från Sydamerika. Men i Gävle hamn, som drivs av turkiska Yilport, har man bara hittat två gram – på 15 år. ”Något myndigheterna borde undersöka”, menar amerikanska experten Douglas Farah.

2016 skakar några mäktiga män hand på Sydamerikas västkust. I ett och samma rum hittas Ecuadors dåvarande vänsterpresident Rafael Correa, Turkiets ledare Recep Tayyip Erdogan, och Robert Yildirim – högste chef för transport- och gruvjätten Yildirim Group.

Den största turkiska investeringen i Ecuador någonsin – 750 miljoner dollar – har just rotts i hamn. Containerhamnen Puerto Bolivár ägs nu på ett 50-årskontrakt av Yildirim-gruppens hamnbolag Yilport, som är mitt i en global expansionsfas.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 02 juli, 2025

Från rosé till revolution

Extinction Rebellions röda rebeller intar Donners plats i Visby. Foto: Christine Olsson/TT.

Under Almedalsveckan träffas företag och pr-byråer för att dela upp framtiden mellan sig. Emot sig har de allt från allvarsamma fackmingel till rödklädda klimataktivister och ufo-entusiaster. Låt kampen börja.

På Donners plats i Visby skär en läkare upp magen på en docka. Bakom axeln står en polis som ser till att allt går rätt till, och annars står en järnbur strax bredvid.

Den knappast diskreta aktionen gestaltar Falun Gongs anklagelse om att Kina fängslar deras anhängare och stjäl deras organ. Och vad vore väl Almedalsveckan utan deras närvaro – från mediterandet i gula tröjor framför biblioteket till den ständigt inkilade Epoch Times-mikrofonen på presskonferenserna.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Essä/Utrikes 01 juli, 2025

Grönt överflöd börjar i kloaken

Zohran Mamdani kampanjade på löftet om en stad som invånarna har råd med. Foto: Yuki Iwamura/AP.

I en amerikansk vänster som tappat hoppet kommer nu idéerna från liberalt håll, senast i form av boken ”Abundance”. Med deras hjälp kan en muslimsk socialist snart ta makten i USA:s största stad. Men hur ny – och hur liberal – är egentligen den överflödsideologi som tagit New Yorks väljare med storm?

”Är du en avloppssocialist”, frågar den liberala journalisten Derek Thompson sin poddgäst Zohran Mamdani. Intervjun sker en vecka före primärvalet för att utse Demokratiska partiets borgmästarkandidat för New York. Mamdani skrattar och säger han gärna kallar sig det.

Socialisten Zohran Mamdani lyckades oväntat besegra motkandidaten Andrew Cuomo i Demokraternas primärval och är nu favorittippad som ny borgmästare för New York. Mamdani lyckades på kort tid bygga en valkampanj under parollen ”A city we can afford” – en stad vi har råd med – som fick ut 40 000 valarbetare på gatorna.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 01 juli, 2025

Öresundsbron visar upp Malmös inställda framtid

Öresundsbron är Europas femte längsta bro. Foto: Pierre Mens/Scanpix/TT.

Minnena flyter ihop. Det kan inte vara när han gick in på en hemmafest på Istedgade och bajsade ned toagolvet efter många öl och en dåligt tillagad hipsterburgare. Då lommade min vän i väg utan att säga något och tog Öresundståget tillbaks över bron.

Nej, det här var en annan gång. Floss på Larsbjørnsstræde. Tio tequilashots för 100 danska. Sedan hade han tappat sitt pass och vid den här tiden stod inhyrda vakter på Kastrups tågperrong och krävde id-handling för påstigning mot Sverige. Vi behövde kunna förhandla. Det fick bli taxi.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 30 juni, 2025

Gör Ungern gay igen

Prideparaden i Budapest har blivit en katalysator för kritik mot högerregeringen. Foto: Rudolf Karancsi/AP/TT.

Regeringen hotade med ansiktsigenkänning, böter och fängelse. Men när tåget väl drog igång fylldes boulevarderna av färg, jubel och satir – i protest mot det auktoritära projekt som gjort Ungern till EU:s mest homofoba land.

Den sista trafik som släpps fram på boulevarden utanför stadshusparken i Budapest är en dubbeldäckare med turister, som visar handhjärtan och knutna nävar. Folkmassan svarar med jubel och applåder.

En timme tidigare såg samlingen ännu oroande liten ut, men fyller nu hela den breda gatan och de omkringliggande torgen. Snart går demonstrationståget iväg.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar 27 juni, 2025

Linn Svansbo: Almedalen har blivit en rosébunker

Årets huvudperson under Almedalsveckan var ÖB Michael Claesson, som här syns ombord på HMS Carlskrona. Foto: Jessica Gow/TT.

På varenda scen diskuterades säkerhet och försvar. Men drömmarna om en bättre värld fick inte plats i årets Almedalsvecka.

Det mesta som går att säga om Almedalen har redan skrivits. Hundratals texter om lobbyismen, klägget, rosévinet, demokratin, näringslivifieringen.

Tyck vad du vill om nördarnas egen Roskildefestival, men den som lyssnar på talen och läser programmet lär sig något om dem som styr – eller gör anspråk på att styra – Sverige. I år lär man sig bland annat att Länsteatern Gotland anordnar seminarier om teatrarnas roll i totalförsvaret. Totalt finns närmare 400 programpunkter med orden ”försvar” eller ”beredskap” i titeln. Och istället för att hålla ett traditionsenligt tal besökte statsministern Ulf Kristersson endast ön för att posera framför det nyinköpta tyska luftvärnssystemet Iris-T.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 27 juni, 2025

Vänsterpartiet vill återta välfärden: ”Avkriminalisering”

Nooshi Dadgostar i Almedalen under fredagen. Foto: Jessica Gow/TT

”Gängkriminaliteten har slagit sig ned i själva navet i vårt samhälle”, säger Nooshi Dadgostar i Almedalen. Nu föreslår Vänsterpartiet en trestegsplan för att återta känsliga välfärdsområden – men näringslivets organisationer är kritiska.

De senaste månaderna har avslöjanden duggat tätt om att verksamheter som hvb-hem, personlig assistans eller avhopparverksamhet drivs av kriminella. 

– Gängkriminaliteten har slagit sig ned i själva navet i vårt samhälle, välfärden. Det är där de bygger sig in i vårt samhälle och bygger inflytande, säger partiledaren Nooshi Dadgostar i sitt partiledartal Almedalen under fredagen.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kultur 27 juni, 2025

Skönheten är ingenting utan ett samhälle

Nacka Grace vill vara 1920-tal, men blir mest en tom gest. Illustration: Brunnberg & Forshed.

Nacka Grace utanför Stockholm lajvar 1920-talets urbana charm men har helt glömt vad arkitekturen en gång ville göra för medborgarna.

Den nybyggda samtiden kan ibland tyckas ful, närmast ogästvänlig. Som tidigare i maj i Skellefteå, på höjden ovanför Northvolts enorma vita kala fabrikshallar. Det var tomt, förutom en korp som satt och skorrade sitt mäktiga storskogsljud i en tall i en kvarglömd dunge i den utplånade lingonskogen.

Att då ställa sig upp och ropa på skönhet, omsorg, rimlighet kan nästan tyckas som en medborgerlig skyldighet.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar/Kultur 26 juni, 2025

Alice Aveshagen: Kåt och cool – men bara om du är smal

Artisten Lola Young har en egen stil, men hånas för att hon inte är smal nog. Foto: Amy Harris/AP.

Sex är fräckt och kul – så länge det kommer med ett pastellfilter, en midja i storlek 34 och ett skämt i slutet. Knullsug utan ironi bara pinsamt.

Ett särskilt obehag uppstår när en kvinna uttrycker knullsug utan ironi, utan filter, utan blinkning mot publiken. När orden står nakna, utan inramning, blir de pinsamma. Då kommer hånet – snabbt, instinktivt. En känsla av att något är fel, utan att man riktigt kan säga vad.

Den brittiska sångerskan Lola Youngs utskällda singel ”One thing” illustrerar just ett sådant uttryck. Inte för att den är mer sexuell än annan pop, utan för att den vägrar att vara smakfull. Hon inleder viskande: ”Oh, hi.” Ömt, nästan spelat blygt. Men sedan vänder tonen: ”I wanna make you feel appreciated when you’re deep up in me/When you’re deep up inside”. (”Jag vill att du känner dig uppskattad när du är djupt inne i mig/När du är djupt uppe”.)

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 26 juni, 2025

Farage tar kommandot över Storbritanniens höger

Foto: Ian West/PA Photos/TT, Adobe stock.

Nigel Farage är segerviss. Efter vårens lokalval i Storbritannien har hans högerparti Reform UK tagit makten på flera orter i landet – och i nationella mätningar slår de rekord efter rekord. Som Farages enda hinder står en av landets minst populära premiärministrar någonsin, ett fragmenterat Toryparti – och hans eget ego.

Preston, England.

I en av de vackra salarna i County Hall, med träpaneler längs väggarna och ljusblått tak, sitter tio män runt ett bord. Alla tillhör det politiska partiet Reform UK, och tillsammans utgör de den nyvalda kommunstyrelsen i Lancashire.

De väntar spänt på att deras partiledare, Nigel Farage, ska komma och gratulera dem till framgången i det senaste lokalvalet.

När Farage kommer in i rummet, iklädd kostym och en lila paisleymönstrad slips, börjar han genast skämta. Någon frågar Nigel om han vill ha något att dricka.

– Är det inte lite för tidigt för det? frågar Farage och skrattar gott.

Klockan är halv tio på morgonen och Nigel Farage har mycket att vara glad över. Valsegern för Reform UK i Lancashire i lokalvalen var total. Partiet vann 53 av totalt 84 platser i kommunfullmäktige. Näst störst blev de konservativa Tories, med endast 8 platser. Reform UK lyckades nästan helt utplåna både Tories och Labour. Landets två traditionella maktpartier backade med 40 respektive 27 mandat.

Samma mönster upprepades i en rad andra kommuner i England. Reform UK sitter nu i majoritet i 10 av de 24 kommuner och andra lokala municipaliteter som höll lokalval i början av maj. Partiet vann även flest mandat av alla partier – 677 av de totalt 1 650 mandat som fanns att ta. Nationella undersökningar visar att partiet nu är det mest populära i Storbritannien. Vissa undersökningar pekar på att runt 30 procent av alla britter skulle rösta för partiet om det var val i dag.


Reform UK grundades i slutet av 2018 av Nigel Farage, då under namnet The Brexit Party. Farage har länge varit en av Storbritanniens mest högljudda och inflytelserika EU-kritiker. Han var en av medgrundarna till partiet UKIP som han även ledde under 2010-talet. Efter Brexitomröstningen 2016 sade Farage att han hade uppnått sin politiska ambition och avgick som partiledare.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)