Kultur 21 december, 2006

Helgläsning: Den verklige skeppsbyggaren

En novell av Ulla Johansson

Han var fjorton år när han började jobba som springpojke. Cykelbud. Hos de snälla gamla kvinnorna på tyglagret. Som betalade uselt men bjöd på kaffe och smörgås varje dag.
– Sedan tapetfabriken. En fabrik som luktade illa och var fylld av kemikalier. Kemikalier som efter en tid gav honom stora kliande eksem.
Hemma hos föräldrarna tjatade de om varven som betalade så mycket bättre än den eländiga tapetfabriken. På varven kunde även icke yrkeskunniga hjälparbetare tjäna hyggligt. Och så pressade fadern honom dit.
Anställningskontoret frågade knappt efter hans betyg. – Varven behövde folk.
In genom porten tillsammans med andra arbetargrupper och sedan mot rörverkstaden. Där han placerats som nybörjare. Första arbetsdagen och han hade att direkt följa med sin förarbetare. Något ”fjäskande” med presentation eller instruktioner om arbetets art slösades inte på de unga nyanställda. De fick lära sig det som behövdes vartefter arbetsdagarna gick.
Han skickades iväg för att hämta en rördetalj i gjuteriet. Götaverkens stora gjuteri. Ugnar, eldkvastar och blå rök. Hettan och den stickande luften, det fruktansvärda oväsendet och slamret fick honom att snabbt fly ut därifrån med sin rörbit. Med ett ”ur vägen pojkdjävel” efter sig.
Hur kunde någon stå ut med att arbeta därinne? Männens overaller hade hängt som sönderbrända trasor kring dem. Om man ville filma en scen från helvetet skulle gjuteriet passa rätt bra. – Han började känna sig rädd för varvet.
Där han nu stod och arbetade hade han utsikt mot fartyget som låg utanför. Ett nybygge. En öppning var urtagen ur den fartygssidan och han kunde se rakt ner mot bottnen av lastrummen. Stålskenor stack upp därnere som revben på ett djurskelett. Svetsaren arbetade stående på en ställning högst uppe på bryggan. Han såg inte varför denne plötsligt vacklade till. Men den overallklädda gestalten föll hjälplöst neråt och hamnade i lastrummets botten. Kroppen inkilad mellan stålskenorna.
En syn som kändes omöjlig att ta in. Ett isdrag genom hans egen kropp. Skräck. Han blundar en stund och vet att detta kan hända honom själv. Kan slumpvis drabba någon annan bland de tusentals som arbetar omkring honom. Framtida offer.
Alla varvets arbetare lämnade sina platser och gick hem då dödsbudet nådde ut. Tysta och utan diskussioner lämnade de varvet. En dags strejk.
Vinterkölden var en pina i sig. Metall blir djävulskt kall och det hjälpte inte hur mycket han än byltade på sig. Han måste ju också kunna röra sig någorlunda smidigt för att arbeta tillfredsställande. Det kändes värst i händerna. Som blev så köldstela att han knappt förmådde hantera rörtänger och skiftnycklar.

Kaffeschappen hade kommit till efter fackets påtryckningar. Arbetarna skulle ha en chans att få i sig en värmande mugg kaffe även under arbetstid. Förmännen vaktade och vaktade så att dessa pauser skulle bli verkligt korta. Ibland kom också fackets ledning och påminde om att kaffeschappen var en eftergift från företagets sida och inte fick utnyttjas för mycket. För mycket. Då skulle de tas bort igen.
Före schappens tid hade rörverkstadens folk värmt sig kring fyrarna inne i verkstaden. Druckit kaffe där när det blev för kallt ute. Det var förbjudet att använda varvets koks och kol för det ändamålet. De brukade samla ihop träbitar och plankstumpar till bränsle. Om de hade tid.
Götaverken bestod inte med matsal på den tiden, men den som hade råd gick till ”Gothia” och åt sin lunch. Hans hjälparbetarlön räckte inte till sådan ”lyx” och han satt med sitt smörgåspaket i verkstaden. Det fick duga.
Han fick en fin kontakt med – blev kamrat med – en ung kille som fått anställning i verktygsförrådet. Denne arme nyanställde hade ett helvete med sin ekonomi. Som förrådsarbetare hade han sämst lön av alla. Två barn och hans sambo kunde således inte yrkesarbeta. Omöjligt då att få tag på någon barnpassning.
Den ynkliga lönen ville inte räcka till ordentliga lunchpaket åt den unga pappan och flaskan med skummjölk och de torftiga korvmackorna var en plåga att se. Ibland ville den lätt svältfödde låna ett par tior under veckan och betala tillbaks när fredagslönen kom. Ett liv på marginalen. – För en snäll och bra arbetskamrat.

Efter det månaderna gick orienterade han själv sig mer och mer på varvet. Lärde sig vad som var farligt att arbeta med och vad som var förbjudet av ”disciplinskäl”. Även toabesöken underkastades arbetsdisciplinen. Sittmuggarna var placerade i långa rader med en halvdörr framför varje utrymme så att man kunde se in. Verkmästaren, kallad ”Kungen”, gick kontrollronder med jämna mellanrum för att haffa den som eventuellt satt och läste tidningen därinne. I värsta fall fick den skyldige ”trava” (gå hemma) ett par veckor. Givetvis utan lön. En katastrof för den tidningsläsande krakens ekonomi.
Verkmästarna och förmännen utgjorde företagets förlängda arm. För kontroll och pådrivning. De dök upp överallt och såg och hörde allt. Åtminstone uppfattade han som ung hjälparbetare situationen så. Arbetskamraterna – även de äldre – var rädda för dem, inte minst för att ackordsmätningarna var beroende av dessa underchefers välvilja. Rädslan ville dock ingen öppet erkänna. En skam att vara feg. Och ibland bröt motsättningarna mellan ledare och ledda ut i högljudda gräl och skällsord. Från båda håll.
Hans egen arbetskamrat och därtill förarbetare hörde till den lydiga och försynta sorten. Rädd; gruvade sig i dagar innan han kunde ta mod till sig och gå in på förmannens kontor och förhandla om ett ackord.
Så småningom vågade han själv sig på ett eget uppror. Verkmästaren hade av någon anledning fått ett horn i sidan till just honom och det innebar att han inte fick egna verktyg. Han tilläts alltså inte bli förarbetare trots att han för länge sedan hade yrkesskicklighet nog. Men han var mer kavat nu. Inte så försiktig som när han var ny på varvet. Det fanns gott om arbete i staden och han kunde söka sig till ett annat företag om han inte lyckades komma rätt här.
Han tog själv diskussionen med verkstadsingenjören; denne känd som en alldeles ovanligt råbarkad och oförskämd ”överhet”. Resultatet blev trots det att han till slut fick sina verktyg. Vari hans egna försyndelser bestått fick han aldrig veta. Kanske hade verkmästaren inte gillat hans utseende; personkemin inte stämt. Men tack och lov, det tillkämpade ”avancemanget” innebar bättre lön. Betydligt bättre.
Så hade de nu en förman som hette Östman. En äldre man, oerhört yrkeskunnig och även villig att lära ut av sin yrkeserfarenhet. Ville hjälpa fram. Men hans förklaringar över arbetsmomenten var långa och utförliga. Ibland allför ingående. Han fyllde hela utsidan av skotten med sina ritningar, utförda med krita direkt på plåten. Själv ville han som ”elev” inte avbryta, ville vara hygglig och lyssna. Men ackordets minuter tickade bort under allt ritande.
Ackordshetsen gjorde en del av arbetskamraterna farligt nerviga och stressade. Arbetsackord är – som vi alla vet – den bästa pådrivare en arbetsgivare kan ha. Det hemska var att tidspressen drev många att slarva med säkerheten. Gas-slangar kunde småläcka, elkablar ligga utan skydd; man hann inte kontrollera eller se över arbetsredskapen. Svetsslagg dråsade ner över den grupp som arbetade längst ner i fartyget, svetsaren såg bara till sitt eget jobb. Folk brände sig, klämde händerna och fick plåtsjok över sig snart sagt varje dag. Med flera tusen man involverade i farliga arbeten blev tillbuden otaliga.

Den hårda arbetsmiljön lockade även fram en än värre mentalitet hos vissa av arbetskamraterna. Risktagning för tuffhets skull. De agerade ibland helt sanslöst. En skärtorsdag fyllde några av ”de tuffa” ett rör inne i verkstaden med gas. Tände på. Skulle gälla som en bra påsksmäll som de sade efteråt. (En aning berusade hade de också varit.) Explosionen skrämde upp alla och det skyldiga gänget fick en gruvlig utskällning:
– Som det inte skulle räcka med de risker vi redan har här på jobbet. Utan att någon därtill hittar på såna här djävla dumheter.
Tilltaget kom naturligtvis aldrig fram till verkmästaren. Förmannen teg. Arbetskamraterna fick göra upp detta mellan sig.
Gilbert hade haft anställning som verkmästare på ett annat företag tidigare. Men hade kommit på kant med arbetsgivaren och nu arbetade han som rörläggare hos dem. Hade på sätt och vis ”degraderat” sig själv. I trots och ilska. Men han var en hygglig och bra arbetskamrat som ett litet gäng samlades kring. De gick ganska ofta ut och festade tillsammans men tog det rätt lugnt med spriten. Inga större överdrifter. För att verkligen få ett bord på snyggare restauranter skickade de fram Gilbert. Som presenterade sig som ingenjör när han ringde upp. Då gick det alltid bra. Ett egentligen olustigt tråcklande med den falska titeln. Bedrövligt att sådant skulle vara nödvändigt. Lögner för att bli accepterad som kund och gäst. Genanta eftergifter åt samhällets sociala snobbism.
Det var stora granna fartyg de sjösatte på varvet Kvalitet alltigenom. Trots hets och stress i arbetet hade de åstadkommit en produkt utan fel. Männen i sina sönderbrända overaller, männen som jagades utanför kaffeschappen, männen som alltid blev litet lurade på sina ackord. När hon väl sjösattes ”glömde” alla vem som byggt henne. Glömde de fartygsbyggande männen. Hon var ju inte deras och hade aldrig varit det. Ändlösa ordsvall och ideologiska dimridåer användes för att dölja att det var varvsarbetarna som i verklighetens värld byggde fartygen. Den äran tillhörde inte varvets aktieägare. Som man försökte påskina.
Han själv var ju inte alls ”politisk” eller så. Inte alls. Men ibland fick han en tanke så där starkt för sig: Om de alla; varvsarbetarna, arbetarna på SKF, på Volvo, på SJ, alla lagerarbetare, alla lastbilschaufförer, alla dessa bara försvann. Alla hans kamrater. Emigrerade till en planet på andra sidan Vintergatan. Alla de som hade de tunga hårda jobben försvann och ingen ersättare längre fanns. Varifrån skulle då Broström, Johnson, Wallenberg ta sin vinst?
En gåta. Och han vände och vred på den frågan och skrattade litet för sig själv. Ibland. Då – på sextiotalet.

Ledare 28 september, 2023

Riksbanken måste underställas folkviljan igen

Riksbankschef Erik Thedéen föreläser på Ekonomiska museet i Stockholm – där hans typ av institution hör hemma. Foto: Anders Wiklund/TT.

Sveriges ekonomiska politik hålls gisslan av en odemokratisk centralbank som bara har ett verktyg i lådan – räntehammaren. Det är dags att återta kontrollen.

Häromveckan var det dags igen, Riksbanken höjde räntan med 0,25 procentenheter till 4 procent och flaggade för att fler höjningar var på gång. Sveriges många hushåll med stora lån känner hur snaran börjar dras åt. Kritiken lät inte vänta på sig. Det är som måndag hela veckan vid varje ny räntehöjning.

Näringslivstoppar vars branscher drabbas hårt är som vanligt ute och klagar. LO-ekonomer tycker att Riksbanken bör utnyttja utrymmet att föra en självständig räntepolitik som är anpassad till den svenska ekonomins och arbetsmarknadens förhållanden, och inte bara blint följa andra stora centralbankers räntehöjningar.

Det hörs till och med kritik från bankekonomer som tycker att det är fel att penningpolitiken styr medan finanspolitiken är förvisad till baksätet, det vill säga att förändringar i styrräntan premieras medan skattepolitik och investeringar hålls tillbaka. Hedrande med tanke på de gigantiska vinster som bankerna gör i detta läge. Men de oroar sig väl för att fastighetsbranschen kan kollapsa om räntan fortsätter uppåt.

Argast av alla är Andreas Cervenka som i Aftonbladet (21/9) förklarade att i princip allt Riksbanken gjort det senaste decenniet har varit fel. Misstag efter misstag har gett oss 15 förlorande år, argumenterar han. ”Med sådana vänner behöver svensk ekonomi inga fiender.”

Men tänk om människorna på Riksbanken inte är dumma i huvudet? Tänk om institutionen bara är riggad på fel sätt. Det formella beslutet om centralbankens självständighet trädde i kraft 1999, delvis eftersom det var ett kriterium för EU-inträdet. Det är ingen naturlag att den måste vara självständig.

Tyvärr har centralbankernas oberoende blivit ett sätt för politikerna att svära sig fria från ansvar, menar Monnet.

Den bakomliggande idén är att det skulle vara farligt att låta folket och de folkvalda ha direkt inflytande över penningpolitiken. I stället överlåter man ansvaret på en teknokratisk ekonomisk elit. Med detta oberoende skapades också en striktare separation mellan finanspolitiken och penningpolitiken, två politikområden som egentligen hänger tätt samman.

Trots penningpolitikens komplexitet så har Riksbanken bara fått ett övergripande mål, att hålla inflationen på två procent per år, och ett trubbigt verktyg för att nå målet, att höja och sänka räntan. Något motsvarande mål om att hålla arbetslösheten låg finns inte. Det behöver kanske inte påpekas att man för det mesta också misslyckas att nå inflationsmålet.

Men nu börjar den här nyliberala uppdelningen äntligen att ifrågasättas. Nyligen var den franska ekonomiprofessorn Eric Monnet i Stockholm och talade vid Arena Idés konferens New economic order om behovet av att demokratisera penningpolitiken.

Monnet menar att de senaste 15 åren har retoriken inte visat sig stämma med verkligheten. Centralbanker har fokuserat mer på att stabilisera finansmarknader än på att nå inflationsmål. Man har också använt sig av många fler verktyg än räntan, som exempelvis stödköp av värdepapper (så kallade kvantitativa lättnader), valutaswapar och riktade lån.

Dessutom har den förda penningpolitiken lett till en stigande ojämlikhet, skyhöga bankvinster och en dysfunktionell bostadsmarknad. Områden som borde ligga på de folkvaldas bord. Tyvärr har centralbankernas oberoende blivit ett sätt för politikerna att svära sig fria från ansvar, menar Monnet.

I Sverige ifrågasatte nyligen professor Bo Rothstein Riksbankens självständighet i DN-Debatt (4/9). Han möttes av tystnad, inte en enda replik. Här är frågan belagd med tabu – det är hög tid att det krossas.

Enna Gerin
är biträdande chef på den fackliga tankesmedjan Katalys.
Inrikes 27 september, 2023

”Idéer från vänster kan bli mainstream”

Elinor Odeberg och Philippa Sigl-Glöckner samtalar med Silvia Kakembo på Södra teaterns scen. Foto: Jacob Lundberg.

Stämningen var hoppfull när internationella vänsterekonomer samlades på Södra teatern i Stockholm för att diskutera hur ekonomin kan underställas demokratiskt inflytande.

Glöm snacket om löneprisspiraler och omättliga arbetare som driver på inflationen genom orimliga lönekrav. Mitt under polykrisens perfekta storm av krig och pandemi dök den upp: vinstpristornadon. Vad som ursprungligen avfärdades som en absurd idé är i dag en allmänt accepterad sanning om ekonomin. Och den har kraften att vända hela den ekonomiska spelplanen över ända.

Ingen vet det bättre än Isabella Weber (bilden).

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jacob Lundberg
Nyhetsredaktör och marknadsansvarig på Flamman. Tipsa om nyheter på 072-9218737 (sms/Signal).[email protected]
Utrikes 27 september, 2023

Etnisk rensning framför omvärldens ögon

Anhöriga till soldater som dog förra veckan begraver sina söner innan de lämnar. Foto: Marut Vanyan.

Efter månaders blockad av enklaven Nagorno-Karabach gav Armenien i förra veckan till slut upp: svält, sjukdomar och bombardemang har fått en stadig ström armenier att lämna området. Forskare talar nu om folkmord.

För två veckor sedan stod jag vid blockaden av enklaven Nagorno-Karabach mellan Armenien och Azerbajdzjan. Ingen humanitär hjälp hade kommit in på flera månader och människor som jag talade med inne i den armeniska regionen i Azerbajdzjan berättade om hunger, sjukdomar och desperation. Detta trots att Internationella domstolen i Haag vid två tillfällen beordrat landet att öppna den.

Blockaden framför var stillsam. Ett par azerbajdzjanska lastbilar körde fram och tillbaka med byggmateriel nedanför kullen där landets flagga hängde högt. Bakom låg den ryska militärbasen där de fredsbevarande styrkorna skulle finnas.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Rasmus Canbäck
Frilansjournalist och författare med fokus på den postsovjetiska världen.[email protected]
Nyheter 26 september, 2023

Veckan som gått

Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Per Gahrton (bilden) avlider vid 80 års ålder.

Gahrton började som riksdagsledamot för Folkpartiet, där han företrädde partiets vänsterfalang och bland annat förespråkade vapenleveranser till Nordvietnam. 1969 utsågs han av Veckojournalen till ”årets argaste unga man”.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kommentar/Utrikes 26 september, 2023

Stefanos Kasselakis vill förvandla Syriza till de amerikanska Demokraterna. Foto: Yorgos Karahalis/AP.

Efter att ha öppnat partiledarvalet har Greklands största vänsterparti tagits över av en okänd affärsmagnat som vill förvandla partiet till de amerikanska Demokraterna. Vänsterpopulismens flaggskepp ser därmed ut att förlisa på egen hand.

I söndags kväll kom den kalldusch som medlemmarna i det grekiska vänsterpartiet Syriza anat skulle välla över dem.

I andra omgången av partiets ledarval vann den unge affärsmannen Stefanos Kasselakis mot den tidigare arbetsmarknadsministern Effie Achtsioglou med över 56 procent av rösterna.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jonas Elvander
Utrikesredaktör och doktorand vid European University Institute i Florens.[email protected]
Inrikes 24 september, 2023

Liberalerna förstår inte pacifismens kärna

På årsdagen av den ryska invasionen medverkade Greta Thunberg i en demonstration arrangerad av pacifistiska organisationer som Svenska freds. Foto: Fredrik Persson/TT.

Ledarskribenter förlöjligar utan att begripa dess kärna – som är att ifrågasätta militarismen, en ideologi som ständigt har dragit in världen i krig.

Under sommaren har Jesper Ahlin Marceta på DN Ledare skrivit en del om pacifismen, ofta på tidningens sedvanliga mästrande sätt. Jag tror att det är svårt att förstå vad det innebär att vara pacifist utan att först förstå att pacifismen, likt antifascism och antikommunism, främst är en reaktiv ideologi. Pacifismen är antimilitaristisk. För att förstå den bör vi därför förstå den ideologi som den motsätter sig.

Den klassiska militarismen, som var mainstream bland eliten under början av 1900-talet, ser krig som är en naturlig och viktig del av den mänskliga tillvaron: nationer som inte befinner sig i krig riskerar att förlora sina dygder och bli dekadenta. Den klassiska militarismen är i stort sett död som ideologi i Sverige och västvärlden.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Karim Jebari
Filosof och forskare vid Institutet för framtidsstudier.
Kultur 24 september, 2023

Hur Naomi blev den andra Naomi

Trots att ”Doppelgänger”, Naomi Kleins sjätte bok, är hennes mest personliga, är hon fortfarande lika vass och relevant. Foto: Dan Hansson/SvD/TT.

Konspirationsteoretiker, säger Klein, ”har fel om fakta, men prickar rätt på känslorna”. Myra Åhbäck Öhrman har läst Naomi Kleins nya ”Doppelgänger”.

”Till mitt försvar var det aldrig min avsikt att skriva den här boken”.

Så inleder Naomi Klein Doppelganger: A trip into the mirror world, och jag är benägen att tro henne. I jämförelse med hennes tidigare verk, som No logo (1999), en kritik av varumärkefieringen hos okontrollerad global kapitalism och The Shock doctrine (2007), om hur nationella kriser utnyttjas för att minska motståndet mot kontroversiella politiska förändringar, känns premissen okaraktäristiskt privat. Klein tar nämligen avstamp i något så vardagligt som irritationen över att ständigt förväxlas med ”Den andra Naomi” – Naomi Wolf.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Utrikes 23 september, 2023

Att komma fram till Samarkand

Positionen i gränslandet mellan de historiska civilisationerna har gjort Samarkand till en unik plats. Foto: Jonas Sjöstedt.

På resa mellan Uzbekistans mytomspunna städer upptäcker Jonas Sjöstedt ett land inklämt mellan två världsdelar och i skärningspunkten mellan storstadens modernitet och glesbygdens tradition – där arvet från Sovjet är lika närvarande som det från de islamiska och centralasiatiska civilisationerna.

Det är fantastiskt vackert, ändå är nästan inga turister på plats när jag och tonårsbarnen vandrar runt Registan, det gamla torget i Samarkand med byggnader som en gång i tiden var skolor. Här studerades filosofi, astrologi, matematik och teologi redan för 500 år sedan. Kanske beror frånvaron av människor på att det är så varmt, nästan 40 grader. Vi sätter oss på en bänk i skuggan under ett par träd på en innergård och bara tar in skönheten och atmosfären. Det är som att kliva in i en saga.

Samarkand, Bukhara och Khiva. Namnen på de uråldriga städerna längs Sidenvägen har något lockande och sagolikt över sig. Det är historiska städer med fantastiska gamla moskéer, uråldriga koranskolor, gränder och myllrande marknader där det säljs frukt, nötter och textilier. Det är vackra innergårdar där folk dricker te i skuggan under mullbärsträden. För äldre svenskar har säkert Thorstein Bergmans vemodiga visa ”Om du nånsin kommer fram till Samarkand”, som sjungits in av såväl Lena Andersson som Lill Lindfors, bidragit till denna längtan.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jonas Sjöstedt
Frilansjournalist och tidigare partiledare för Vänsterpartiet.
Utrikes 23 september, 2023

Bland sanddyner och teknikpionjärer formas framtidens bosättare

Med modeord som ”uppstartsnation” kombineras territoriell nybyggaranda med högteknologiskt entreprenörskap. Så hoppas Israel skapa en sionism för nästa generation.

Dagens Israel är ett splittrat land. Mängder med människor har tagit till gatorna i Tel Aviv sedan regeringen i våras föreslog en kontroversiell lag som fråntar Högsta domstolen rätt att påverka regeringens beslut. Eftersom Israel saknar en grundlag har Högsta domstolen spelat en viktig roll för landets demokrati, och den har fungerat som en garant för sekulär politik i ett land som präglas av allt mer extrema värderingar.

Samtidigt är frågan om ockupationen frånvarande och den minoritet som vill blanda in Palestinafrågan anklagas för att riskera att skada den unika enigheten i demonstrationstågen. Protesterna handlar om Israels demokrati, och därmed även om något så existentiellt som landets identitet och fortlevnad.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Johanna Adolfsson
Kulturgeograf och forskare.
Ledare 22 september, 2023

Det judiska är större än Israel

Israel blir allt smärtsammare att förhålla sig till för sekulära judar. Foto: Kristopher Radder/AP.

Öknens planterade träd ger inte längre skugga åt övergreppen.

I helgen har många judar firat in det nya året. Trots att jag är judinna har ingen i min familj iakttagit högtider, men för ett par år sedan blev jag bjuden till en trevlig rosh hashana-middag hos en vän. Vi åt gratinerad blomkål och challebröd, och vid bordet satt två familjer med barn i lågstadieåldern. Framåt slutet av måltiden plockades traditionens symboliska höjdpunkt fram, äpplet (året som runt och rikt) och honungen (förhoppningen om ett sött år). Jag noterade att det var ett rosigt, svenskt äpple som en gäst kanske plockat med sig från sin tomt och som nu låg uppskuret på min assiett. ”Åh, så här fina äpplen har de nog inte i Israel!”, utbrast jag, varpå en av de större pojkarna svarade: ”Det bor faktiskt judar över hela världen, inte bara i Israel!”

Jag blev mållös. Den brådmogne unge mannen hade redan dragit samma slutsats som jag själv gjort först sent i livet, nämligen att den judiska världen är större än Israel. Och att för att landa i min identitet och lära mig något av den judiska historien, så behöver jag frigöra mig från en självförståelse som är kopplad till Israel. Jag behöver varken reflexmässigt springa till landets försvar, eller ha mindervärdeskomplex för att ha tappat kontakten med sederna. Det judiska är så rikt att den lilla bit som intresserar mig räcker gott och väl – drivkraften att ifrågasätta, kollektivt analysera texter, göra uppror, hålla fast vid idén om en gränslös värld, som sammanfattas i en av de äldsta skrifternas vackraste sats: tiqqun olam, förpliktelsen att laga världen.

Ändå förstår jag precis vad Israel representerar när jag tänker tillbaka på 1945, när en värld reser sig ur en katastrof för att bygga något nytt. Då står spillran av ett folk och undrar vad som finns kvar att leva för efter att inget land, inte ens det egna, erbjudit skydd mot nazisternas skoningslösa jakt på judar. När ens mamma, pappa, make eller barn i bästa fall återfinns som ett av tusentals namn i en loggbok, med stämpeln Vernichtet (förintad) i maginalen. Då är drömmen om ett eget land lätt att identifiera sig med. Som den israeliske författaren Amos Oz har sagt: ”Den värsta tragedin jag kan tänka mig är kollisionen mellan det rätta och det rätta.” Det rätta att bereda judar en egen plätt jord efter det stora sveket, och det rätta i att inte mörda palestinier och jaga dem ur deras hem.

Rörelsen själv talar om ‘savannisering’, men själv skulle jag kalla det för ekologiskt förpackad apartheid.

Mina föräldrar var aldrig religiösa. Så även om de aldrig övervägde att emigrera till Israel, så tjusades de ändå av landet som byggts upp av raska socialistiska kibbutzniks i en Medelhavsversion av Unga örnar, med småsamhällen byggda kring kollektivjordbruk och jätteförskolor. Att donera pengar till Keren Kajemet, den israeliska markägande stiftelsen som planterar träd i Negev, blev den perfekta kompromissen. Vem älskar inte träd som växer i öknen? I veckans nummer visar Johanna Adolfsson hur något så oskuldsfullt tjänar som vapen för en ockupation. Rörelsen själv talar om ”savannisering”, men själv skulle jag kalla det för ekologiskt förpackad apartheid.

Hon visar också hur landet, genom att klä nybyggandet i företagslingo, hoppas nå ut till en ny generation. Hittills har de massiva demonstrationerna mot detroniseringen av landets högsta domstol engagerat teknikentreprenörerna, som sett affärerna äventyras när landet faller i internationell onåd. Men kanske går det ändå att fresta några Silicon valley-hipsters att bosätta sig i öknen och skapa lagligt muslimfria zoner. Blir det till slut visionen om nya kapitalflöden som lättar högerregeringens huvudvärk och splittrar protestvågen?

Om några dagar infaller Yom Kippur och efter det kommer en högtid av ett helt annat slag: Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. I år är det Judisk Kultur i Sverige som är hedersgäst och det blir gott om tid för samtal om vad det innebär att vara jude i dag. Några israeler är bjudna, men precis som den unge mannen vid bordet sade: Det bor faktiskt judar över världen, inte bara i Israel.

Paulina Sokolow
Kulturredaktör och konstvetare.[email protected]