I söndags avslutade planenligt Svensk lokförarförening, SLFF, den strejk som påbörjades den 1 november.
SLFF:s strid handlar om att bibehålla de avtal som slutits, med betoning på de pensionsavtal som tecknats om 60 år som pensionsålder.
Många års utförsäljning av lokförarnas avtal samt vad man uppfattar som likgiltighet från Seko:s sida inför de speciella arbetsvillkor som lokförarna jobbar under och att Seko inte uppmärksammar de vetenskapliga undersökningar som finns kring oregelbundna arbetstider och nattarbete, är SLFF: s huvudargument.
– Vi vill reglera den pensions-skuld som staten smiter ifrån vid upphandlingar, säger Alf Carlsson, SLFF.
– Lokförare som uppfyllt alla krav för 60 års pensionsålder kan tappa avtalet över en natt utan att staten tycker att man har någon som helst skyldhet för den redan inarbetade tiden. Staten uppträder som en bedragare och det är det vi vill sätta fingret på.
Förhandlingsordningen kräver att kraven från SLFF riktas mot Almega att ta över statens åtaganden.
– Det borde vara i Almegas intresse att göra gemensam sak med SLFF och hämta pensions-skulden hos den som skrev avtalen, nämligen staten. Men istället gör de gemensam sak med regeringen och LO och tar på sig ”målvaktsrollen”, säger Carlsson.
Ett 140-tal av fackföreningens drygt 400 medlemmar har tagits ut i punktstrejk på röda dagar.
– Som resultat av strejken vi framförallt fått upp ögonen på våra kollegor, där både Almega och Seko erkänner avtalens existens, samtidigt som man förklarar att de måste förloras. Det fula spelet om de statliga pensionerna har åter kommit i fokus, säger Carlsson.
Ideologiskt menar Carlsson att LO och TCO tappat hela sin demokratiska grund och blivit en slutstation för den socialdemokratiska nomenklaturen, utan något annat intresse än att bevara sina och sitt partis position i samhället.
– Man har själva blivit en del av frälset som sträcker sig som enaxel över industri, fackförening och politik. Därför är också SLFF:s kamp en kamp om att återupprätta de demokratiska värdena.
38 lokförare i Malmö agerade strejkbrytare och som en uppföljning svarade Almega med en lockout mot Malmö och Stockholm i tron att även resten skulle ge upp. Istället skapade man problem för arbetspendlarna.
Nu, efter strejkens slut, kommer SLFF att utvärdera den här omgången.
– Egentligen ställer vi inga nya krav, mer än arbetstidskravet, säger Alf Carlsson, som kan konstatera att det fortfarande finns energi kvar bland medlemmarna att fortsätta kämpa.
En fråga som intresserar Carlsson och även SLFF är vad vänsterpartiet och Lars Ohly anser om statens pensionsbedrägeri.
– Var står vänsterpartiet i frågan om att till exempel jag arbetat 28/30-delar av ett pensionsavtal som tecknats med staten, där staten går ifrån avtalet och hela den retroaktiva delen vid upphandlingar? undrar Alf Carlsson.
Bakgrund SLFF
Svensk Lokförarförening, SLFF, är ett fristående fackförbund utan eget kollektivavtal. Alla medlemmar har en bakgrund i LO eller TCO men bildade SLFF 1997, som en efterklang till lokförarnas pensionsstrejk 1989.Föreningen är en yrkesorganisation bestående enbart av lokförare och har 400 medlemmar av totalt 2 400 lokförare i landet.