Nyligen beslutade regeringen med stöd av Socialdemokraterna att förlänga Sveriges militära insats i Libyen i en månad. Nato bedömer att interventionen går mot sitt slut, men förlänger ändå insatsen med tre månader. Vänsterpartiet stödjer inte beslutet.
– Vi har sagt tydligt nej till att förlänga den militära insatsen i Libyen och vill istället att Sverige satsar på humanitär hjälp till landet, säger Hans Linde, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Beslutet om att sätta in internationellt flygvapen för att upprätta en flygförbudszon över Libyen kom i våras att skära rakt genom vänstern. Som exempel tog både Flamman och tidningen Internationalen avstånd från insatsen på ledarplats, medan Vänsterpartiet och Socialistiska partiet till en början stödde den samma. När den Nato-ledda insatsen sedan förlängdes och utökades drog Vänsterpartiet tillbaka sitt stöd i början av sommaren.
– Det är en stor fråga som vi behöver diskutera i partiet. Men jag tror att den svenska insatsen bidrog till att rädda livet på libyer, svarar Hans Linde på frågan om det var rätt beslut att stödja insatsen från början.
Bara skydda civila
Hans Linde betonar att Vänsterpartiet stödde den ursprungliga insatsen som hade mandat från FN. När Nato gick längre än sitt mandat från FN slutade partiet att stödja insatsen.
Kunde man ha förutsett den här utvecklingen redan från början?
– Det finns alltid en sådan risk med uppdrag, men mandatet gav bara ett uppdrag; att skydda civila.
Han påpekar även att de värsta farhågorna som krigsmotståndarna hade från början inte har besannats.
– Man varnade till exempel för att Nato skulle använda utarmat uran, eller att det skulle sättas in marktrupper. Man har inte satt in marktrupper och det finns inget som tyder på att utarmat uran har använts.
Just nu tycker Hans Linde att det viktigaste är att det är libyerna själva som dikterar villkoren för landets utveckling.
– Den diskussion vi har i partiet nu handlar om hur vi ska bidra till att Libyen inte blir kapat av EU, Nato och multinationella företag.
Av de övriga riksdagspartierna har Miljöpartiet stött insatsen fram till nu men gör det inte längre med hänvisning till att det inte längre går att motivera en stor militär insats i Libyen. Sverigedemokraterna har från början varit motståndare.