Inrikes 29 oktober, 2003

Kollektivtrafiken bolagiseras medan vänsterpartiet ser på

Under 1990-talet påbörjades den stora privatiseringen av länets kollektivtrafik. Storstockholms lokaltrafik, SL, genomgick upphandling efter upphandling och stora internationella trafikjättar skulle snart ta sig an räls, tåg, bussar och personal.

FLAMMAN GRANSKAR Vänsterpartiets valprogram 2002 talade om att sätta stopp för privatiserings- och entreprenadexperimenten. Stockholm hade fått en trafik som inte längre gick att lita på, varken tidsmässigt eller säkerhetsmässigt. Men vad har egentligen hänt med Stockholms kollektivtrafik och dess ägare? För att få en uppfattning om läget måste vi förflytta oss bakåt i tiden, till början av 1990-talet.
All SL-trafik – både buss och rälstrafik – har handlats upp i etapper sedan 1993. Busstrafiken i Stockholms län utförs nu av tre företag: Busslink, Connex Sverige och Swebus. Tunnelbane- och pendeltågstrafiken utförs av Connex Sverige och Citypendeln.
Upphandlingarna görs av respektive enhet inom SL-koncernen, men det är SL:s styrelse som beslutar.
1994 tog socialdemokraterna tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet över rodret i Stockholms läns landsting. Men detta gjorde inte att man förde en linje för att avprivatisera SL – eller att upphandlingarna stoppades.
Sverre Launy sitter i verkställande utskottet för vänsterpartiets distriktsstyrelse i Stockholm. Det är inte särskilt tydligt vad som uppnåddes under mandatperioden 1994–98, men privatiseringarna bromsades åtminstone något, menar Launy.
– Jag tror att privatiseringen hade gått längre om inte vänsterpartiet hade funnits med där. Då hade man sålt ut pendeltågen redan. Nu såldes de inte förrän borgarna kom till makten 1998.
Erik Hällström är anställd som bussförare för Swebus och arbetsmiljösamordnare för de olika bussbolagens skyddsombud. Han sitter även i SL:s sektionsstyrelse. Gunnar Ljuslin kör flygbussarna i Stockholm. Han är ordförande i Solna vänsterpartiförening och ordförande för Kommunals klubb på flygbussarna. Dessutom sitter han som sekreterare i trafiksektionen och har nu även fått skyddsombudsuppdrag. Han tycker inte, som Sverre Launy, att vänsterpartiets lyckats bromsa utvecklingen.
Enligt Hällström och Ljuslin påbörjades uppdelningen av Stockholms trafiksystem redan på 1980-talet.
– Riktningen från socialdemokraterna var redan då att dela upp SL i olika verksamhetsområden. Facket fanns med i diskussionen om indelning redan på den tiden, säger Ljuslin.
Han menar att detta var det första ledet i någonting som senare skulle komma att resultera i att kollektivtrafiken upphandlades och privatiserades.
Hällström menar att SL redan ett år innan upphandlingarna, det vill säga 1992–93, började öva inför upphandlingar och slimmade därmed organisationen hos förarna.
– Cheferna övade bland annat på att göra tajta scheman, som en förberedning till upphandlingen.

Konkurrensen mellan bolagen går i första hand ut på att dessa vill skaffa sig monopol på trafiken. Men det har ingen lyckats uppnå. Detta leder till att inget av bolagen vill satsa på nya eller reparera de gamla bussarna, menar Ljuslin.
– Vi har blivit av med allt. Matsalar har stängts, det hörde inte till verksamheten sade man. Träningslokaler har nedrustats och bland annat i Hornsberg bytte Buslink ut motionsutrymmet till baracker. Detta innebar att landstinget fick ta över kostnaderna för alla de övergivna lokalerna. Det var ren idioti, säger han.
Sammanfattningsvis menar förarna att konkurrensen inbördes mellan de olika bolagen satte kollektivtrafiken i kris.
– Det lustiga med privatiseringen är att man skapar en marknadsekonomisk verksamhet där man konkurrerar och låtsas att den är marknadsstyrd. Men i princip är busstrafiken nödvändig för att staden ska kunna fungera. Det gör att ett bussbolag inte kan slå igen och ställa trafiken. När Busslink kursade 2001 tvingades landstinget att betala och dessutom köpa tillbaka bolaget för en krona. På köpet fick landstinget ett underskott på tvåhundra miljoner. Det var en jätteförlust för landstinget, helt enkelt, säger Ljuslin.

Vänsterpartiets krav på stoppade privatiseringar fick inte gehör i den nya majoritetens plattform. Nu talas det om att SL stärka sin förmåga att under en övergångsperiod ta över verksamhet i egen regi då entreprenören missköter sig. De kvalitetsproblem som SL-trafiken lidit av sedan några år förklaras med att missnöjd personal sökt sig bort från de entreprenörer som de upplevt som dåliga arbetsgivare. Därför, skriver man i plattformen, ska SL i ”form av strategiska krav i upphandlingslagen ställa krav på arbetsmiljön hos de anlitade trafikentreprenörerna”.
Sammanfattningsvis går det att konstatera att direkt efter valet gav vänsterpartiet vika i frågan om Stockholms kollektivtrafik.
Hur tycker du att vänsterpartiet har lyckats föra sin politik när det gäller kollektivtrafiken i Stockholm?
– Jag tycker att Jan Strömdahl som satt i SL-styrelsen har varit väldigt duktig och påläst, säger Gunnar Ljuslin som själv satt med i SL-styrelsen ett tag. Men detta är inte samma sak som att han rent ideologiskt har gått rätt väg, tillägger han.
Jan Strömdahl, ordinarie ledamot i SL-styrelsen 1994–2002, håller med om att vänsterpartiet misslyckats när det gäller frågan om privatiseringen av kollektivtrafiken.
– Vi har drivit en linje mot privatiseringen, men inte fått med oss sossarna i något motstånd.
Strömdahl säger att han i SL-styrelsen gått emot vissa upphandlingar och gått med på andra. Han förstår kritiken mot partiet.
– Det är inte fel. Min inställning är också att det inte gått den väg jag skulle vilja. Vi har inte lyckats, helt enkelt, konstaterar Strömdahl.

När de första upphandlingarna kom vägrade förarna att gå med på detta, säger Gunnar Ljuslin. Han ställer sig kritisk till att vänsterpartiet var med och fattade besluten.
– Jag tror inte ens att de reserverade sig mot upphandlingen. Vänsterpartiet på riksnivå har i princip uttalat sig rätt genom att säga att de är emot privatiseringen. Där stod landstinget också, i princip. Men partiet har inte varit aktivt i att försöka bromsa det här.
Gunnar Ljuslin menar att partiet i god tid borde satt ner foten och vägrat gå med på några som helt upphandlingar. Att partiet sedan konsekvent skulle hållit fast den linjen.
– Men socialdemokraterna har fört upphandlingsspåret. Antagligen har vänsterpartiet valt fortsatt samarbete med socialdemokraterna för att inte borgarna ska komma till makten. Ljuslin menar att vänsterpartiet borde varit mer tydligt. Han upplever att det till och med inför valet 2002 tvistades lite fram och tillbalka huruvida utförsäljningen var dålig eller inte.
Erik Hällström påpekar att kollektivtrafiken inte heller fungerade problemfritt före privatiseringarna, men att socialdemokraterna själva skulle vågat ta ansvaret för trafiken.
– Sossarna frånsade sig förmågan att få det här att fungera.
Ljuslin håller med.
– De var fega. De vågade inte gå ut och säga att de var tvungna att skära ner. Det fanns en massa dödkött inom SL. Gubbar som satt på passning under nätterna. Det kunde röra sig om tio stycken som satt och spelade kort i väntan på att någonting skulle hända.
Här menar de båda att socialdemokraterna i landstinget skulle ha tagit i mer.
– Så man föredrog att lägga ut yxan i handen på någon annan, säger Ljuslin och Hällström fyller i att detta var den stora missen.
Ljuslin menar att vänsterpartiet har varit uselt på att ha någon kontakt med facket.
– Vi tog själva kontakt med vänsterpartiet. Det finns politiker som pratar om facket, men facket självt känner inte igen sig i det som sägs. Vänsterpartiet måste skapa mer direkta kommunikationer med fackliga företrädare så att man kan diskutera sådana här förändringar med dem som berörs. Denna miss gäller socialdemokraterna också.
Privatisering och upphandling pågår hela tiden inom området. Olika entreprenörer sköter idag allt från driften av all buss- och rälstrafik i länet till tekniska system för spårtrafikens informationssystem.
Hur ska vänsterpartiet kunna lösa frågan om kollektivtrafiken?
– I nuläget är man bakbunden av långvariga avtal som tecknades av borgarna vid förra mandatperioden. Men självklart är det så att man på sikt, när dessa avtal löper ut, måste jobba för att ta tillbaka kollektivtrafiken i egen regi, säger Sverre Launy.
Hur ska det gå till?
– Det är en förhandlingsfråga. Något annat kan det inte vara. Men målsättningen måste fortsätta att vara att få tillbaka kollektivtrafiken.
Enligt Gunnar Ljuslin handlar de politiska frågorna allt som oftast om vilka prioriteringar som ska göras.
– Jag är livrädd för att de kommer att lägga ner sjukhus. Sitter vänsterpartiet med och gör det kommer det bli ett jädrans liv. Det skulle kunna skaka om partiet rejält. Landstingsgruppen kanske inte vill fälla ett vänsterstyre, men jag tror att vi måste göra det. Vi måste gå in och säga att vi ska höja skatten.
– Det går inte att höja trettio öre och lägga ner sjukvård. Då lägger man ju ner samhället. Vad ska man med samhället till då? Höjd skatt är det enda alternativet, säger han.
– Vänsterpartiet måste vara mer tydliga i sin politik på alla områden. Det är partiets ansvar att värna om både vård och kollektivtrafik.

Utrikes 30 juni, 2025

Gör Ungern gay igen

Prideparaden i Budapest har blivit en katalysator för kritik mot högerregeringen. Foto: Rudolf Karancsi/AP/TT.

Regeringen hotade med ansiktsigenkänning, böter och fängelse. Men när tåget väl drog igång fylldes boulevarderna av färg, jubel och satir – i protest mot det auktoritära projekt som gjort Ungern till EU:s mest homofoba land.

Den sista trafik som släpps fram på boulevarden utanför stadshusparken i Budapest är en dubbeldäckare med turister, som visar handhjärtan och knutna nävar. Folkmassan svarar med jubel och applåder.

En timme tidigare såg samlingen ännu oroande liten ut, men fyller nu hela den breda gatan och de omkringliggande torgen. Snart går demonstrationståget iväg.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar 27 juni, 2025

Linn Svansbo: Almedalen har blivit en rosébunker

Årets huvudperson under Almedalsveckan var ÖB Michael Claesson, som här syns ombord på HMS Carlskrona. Foto: Jessica Gow/TT.

På varenda scen diskuterades säkerhet och försvar. Men drömmarna om en bättre värld fick inte plats i årets Almedalsvecka.

Det mesta som går att säga om Almedalen har redan skrivits. Hundratals texter om lobbyismen, klägget, rosévinet, demokratin, näringslivifieringen.

Tyck vad du vill om nördarnas egen Roskildefestival, men den som lyssnar på talen och läser programmet lär sig något om dem som styr – eller gör anspråk på att styra – Sverige. I år lär man sig bland annat att Länsteatern Gotland anordnar seminarier om teatrarnas roll i totalförsvaret. Totalt finns närmare 400 programpunkter med orden ”försvar” eller ”beredskap” i titeln. Och istället för att hålla ett traditionsenligt tal besökte statsministern Ulf Kristersson endast ön för att posera framför det nyinköpta tyska luftvärnssystemet Iris-T.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 27 juni, 2025

Vänsterpartiet vill återta välfärden: ”Avkriminalisering”

Nooshi Dadgostar i Almedalen under fredagen. Foto: Jessica Gow/TT

”Gängkriminaliteten har slagit sig ned i själva navet i vårt samhälle”, säger Nooshi Dadgostar i Almedalen. Nu föreslår Vänsterpartiet en trestegsplan för att återta känsliga välfärdsområden – men näringslivets organisationer är kritiska.

De senaste månaderna har avslöjanden duggat tätt om att verksamheter som hvb-hem, personlig assistans eller avhopparverksamhet drivs av kriminella. 

– Gängkriminaliteten har slagit sig ned i själva navet i vårt samhälle, välfärden. Det är där de bygger sig in i vårt samhälle och bygger inflytande, säger partiledaren Nooshi Dadgostar i sitt partiledartal Almedalen under fredagen.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kultur 27 juni, 2025

Skönheten är ingenting utan ett samhälle

Nacka Grace vill vara 1920-tal, men blir mest en tom gest. Illustration: Brunnberg & Forshed.

Nacka Grace utanför Stockholm lajvar 1920-talets urbana charm men har helt glömt vad arkitekturen en gång ville göra för medborgarna.

Den nybyggda samtiden kan ibland tyckas ful, närmast ogästvänlig. Som tidigare i maj i Skellefteå, på höjden ovanför Northvolts enorma vita kala fabrikshallar. Det var tomt, förutom en korp som satt och skorrade sitt mäktiga storskogsljud i en tall i en kvarglömd dunge i den utplånade lingonskogen.

Att då ställa sig upp och ropa på skönhet, omsorg, rimlighet kan nästan tyckas som en medborgerlig skyldighet.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar/Kultur 26 juni, 2025

Alice Aveshagen: Kåt och cool – men bara om du är smal

Artisten Lola Young har en egen stil, men hånas för att hon inte är smal nog. Foto: Amy Harris/AP.

Sex är fräckt och kul – så länge det kommer med ett pastellfilter, en midja i storlek 34 och ett skämt i slutet. Knullsug utan ironi bara pinsamt.

Ett särskilt obehag uppstår när en kvinna uttrycker knullsug utan ironi, utan filter, utan blinkning mot publiken. När orden står nakna, utan inramning, blir de pinsamma. Då kommer hånet – snabbt, instinktivt. En känsla av att något är fel, utan att man riktigt kan säga vad.

Den brittiska sångerskan Lola Youngs utskällda singel ”One thing” illustrerar just ett sådant uttryck. Inte för att den är mer sexuell än annan pop, utan för att den vägrar att vara smakfull. Hon inleder viskande: ”Oh, hi.” Ömt, nästan spelat blygt. Men sedan vänder tonen: ”I wanna make you feel appreciated when you’re deep up in me/When you’re deep up inside”. (”Jag vill att du känner dig uppskattad när du är djupt inne i mig/När du är djupt uppe”.)

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 26 juni, 2025

Farage tar kommandot över Storbritanniens höger

Foto: Ian West/PA Photos/TT, Adobe stock.

Nigel Farage är segerviss. Efter vårens lokalval i Storbritannien har hans högerparti Reform UK tagit makten på flera orter i landet – och i nationella mätningar slår de rekord efter rekord. Som Farages enda hinder står en av landets minst populära premiärministrar någonsin, ett fragmenterat Toryparti – och hans eget ego.

Preston, England.

I en av de vackra salarna i County Hall, med träpaneler längs väggarna och ljusblått tak, sitter tio män runt ett bord. Alla tillhör det politiska partiet Reform UK, och tillsammans utgör de den nyvalda kommunstyrelsen i Lancashire.

De väntar spänt på att deras partiledare, Nigel Farage, ska komma och gratulera dem till framgången i det senaste lokalvalet.

När Farage kommer in i rummet, iklädd kostym och en lila paisleymönstrad slips, börjar han genast skämta. Någon frågar Nigel om han vill ha något att dricka.

– Är det inte lite för tidigt för det? frågar Farage och skrattar gott.

Klockan är halv tio på morgonen och Nigel Farage har mycket att vara glad över. Valsegern för Reform UK i Lancashire i lokalvalen var total. Partiet vann 53 av totalt 84 platser i kommunfullmäktige. Näst störst blev de konservativa Tories, med endast 8 platser. Reform UK lyckades nästan helt utplåna både Tories och Labour. Landets två traditionella maktpartier backade med 40 respektive 27 mandat.

Samma mönster upprepades i en rad andra kommuner i England. Reform UK sitter nu i majoritet i 10 av de 24 kommuner och andra lokala municipaliteter som höll lokalval i början av maj. Partiet vann även flest mandat av alla partier – 677 av de totalt 1 650 mandat som fanns att ta. Nationella undersökningar visar att partiet nu är det mest populära i Storbritannien. Vissa undersökningar pekar på att runt 30 procent av alla britter skulle rösta för partiet om det var val i dag.


Reform UK grundades i slutet av 2018 av Nigel Farage, då under namnet The Brexit Party. Farage har länge varit en av Storbritanniens mest högljudda och inflytelserika EU-kritiker. Han var en av medgrundarna till partiet UKIP som han även ledde under 2010-talet. Efter Brexitomröstningen 2016 sade Farage att han hade uppnått sin politiska ambition och avgick som partiledare.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 25 juni, 2025

Efter antisemitiska inläggen: ungsvensk kvar som medlem i SD

Foto: Christine Olsson/TT.

I maj meddelade Ungsvenskarna att ett ärende om uteslutning skulle inledas mot den medlem som bett nynazister om hjälp att skriva kongressmotioner. Men fram till nu har ärendet inte landat på medlemsutskottets bord – och ombudet som ville sätta ”judevarning” på Peter Wolodarski är fortfarande en del av partiet.

Den medlem i Ungsvenskarna och Sverigedemokraterna som bad om hjälp på ett högerextremt forum att skriva motioner till de förstnämndas kongress är fortfarande medlem i partiet, kan Flamman avslöja.

Det var i maj som Flamman publicerade en granskning av kongressombudet, som även ertappades med att ha skrivit grovt rasistiska kommentarer på plattformen X. I ett inlägg skriver han att man borde sätta en ”judevarning” på Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski, och i ett annat beskriver han invandrare som ”rasfrämlingar”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes/Kommentar 25 juni, 2025

Paulina Sokolow: Låt inte Åkesson utnyttja Sveriges judar

Vid sitt tal i Almedalen bad Jimmie Åkesson om ursäkt för partiets antisemitism. Foto: Christine Olsson/TT

I sitt tal i Visby riktade sig Åkesson under ett ögonblick direkt till Sveriges judar: ”Jag ber om ursäkt för att mitt parti på den tiden kunde uppfattas som hotfullt och skrämmande för judar i Sverige.” 

Botgöring? Tillåt mig att tvivla.  

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Ledare 25 juni, 2025

”Glesbygdsbubblan” kan spricka när som helst

Det kulturellt homogena Charlottenberg vid gränsen till Norge räknas numera som utanförskapsområde. Foto: Erik Martensson/TT.

Vi pratar gärna om utanförskapet i Tensta – men snart har regeringen förvandlat allt utanför storstäderna till ett utanförskapsområde.

Det var med rimfrost i skägget jag proklamerade i en video att jag ”aldrig i helvete tänker demonstrera med moderater på Arvika torg”. Det var januari 2024, och regionen hotade att lägga ned stadens akutmottagning, med hela västra Värmland som upptagningsområde.

Någon dag efter sitter jag med armarna i kors längst bak i det radonfyllda, slitna klassrummet i Arvika. Mina elever får se dokumentären Stockholms gängkrig – bakom rubrikerna, och huvudstaden verkar långt borta. Eleverna ojar sig över alla med utomeuropeiskt påbrå som är inlåsta i så kallade utanförskapsområden.

”Det är normalt att inte ha ett jobb, det är normalt att misslyckas i skolan, det är normalt att hissen inte fungerar, det är normalt att det är nedskräpat”, förklarar nationalekonomen Ingvar Nilsson i rutan.

Sedan berättar jag att grannkommunens centralort Charlottenberg nu klassificeras som ett utanförskapsområde.

”Helt sjukt”, utbrister en av eleverna. Inte kan västra Värmland – som med ett obehagligare ordval är ”etniskt homogent” – stå på samma lista som Alby eller Kronoparken.

Det sägs ofta att staten inte längre har kontroll över Stockholms förorter. I Eda tappades kontrollen för länge sedan.

Ändå finns gängkriminaliteten här sedan decennier. Men med obefintlig polisnärvaro sker tillslag mot slutna nätverk endast när sprickor uppenbarar sig. MC-klubbarna är sammanlänkade med bygdens parallellsamhälle, och närheten till Norge gör oss till ett kriminellt ”transitområde”. Enligt den underbemannade tullpersonalen växer problemet.

I dokumentären beskriver Ingvar Nilsson vad han kallar ”de små beslutens tyranni”: att avreglera den sociala bostadspolitiken, rusta ned primärvården och införa valfrihet i skolan. Beslut som visserligen sparar pengar, men samtidigt skapar segregation.

Det var just sådana beslut som ledde till att fem lärare nyligen sade upp sig i Eda – ett stort antal i en kommun med knappt 9 000 invånare. Kommunen har stora problem med stökiga elever och därtill för lite resurser.

Problemen är inte nya. Redan för 20 år sedan, när jag som tidigare Edaelev började gymnasiet i Arvika, förutsattes det att vi låg efter, som de smutsiga kusinerna från hålan. I dag är dock Introduktionsprogrammet (IM) – för elever som saknar kvalifikationer – västra Värmlands största gymnasieprogram. Det är dessutom svårare att ta sig vidare när klasskamraterna är stökiga och får sämre stöd hemifrån, och utbildningen dessutom är underfinansierad.

Man pratar ibland om Tensta som en ”bubbla”, där ortens invandrare har svårt att ta sig ut på grund av sitt namn, hudfärg samt områdets sociala problem.

Men 90 procent av Sveriges yta är instängd i en glesbygdsbubbla, där servicekontor, skolor och akutmottagningar läggs ned för att spara pengar.

Det sägs ofta att staten inte längre har kontroll över Stockholms förorter. I Eda tappades kontrollen för länge sedan.

Här finns ingen gemenskap att tala om, och många av dem som flyttar in eller blir kvar saknar jobb. Kommunalskatten är hög och budgeten är tajt, bland annat på grund av familjehemsplaceringar och en åldrande befolkning. Samtidigt tvingas man dra ned på skolan, en viktig instans för att jämna ut klasskillnader.

Tack vare regeringen har alltså även många infödda svenskar svårt att ta sig ut ur utanförskapet.

Läs mer

För några år sedan hörde jag en föreläsare förklara att småorter inte kan konkurrera med städernas högskolor, men att vi kunde locka tillbaka deras ”hemvändare”. Och då bör det finnas skolor, sjukhus och ett rikt föreningsliv. Men vad fan finns det i Eda att komma tillbaka till? Här är så öde att Breivik 2010 mejlade kommunen och bad om en avskild bondgård – att planera terror från.

Om det här får fortsätta kommer hela Sveriges landsbygd snart att klassas som ett utanförskapsområde. Vi måste sluta stirra oss blinda på Järva och i stället se att samma nedmontering sker här. Regeringens skattesänkarpolitik slår hårdast mot de som redan har minst, oavsett om de bor i Tensta eller Lerhol. (Det finns en ort här som heter så, på riktigt.)

Problemet är inte ”invandrarna”, utan de politiker som sviker hela samhällen – vare sig de är byggda i miljonprogrammets betong eller i värmländskt trä.

Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 25 juni, 2025

Hackarna som utmanar Bankid

Elias Rudberg är tidigare forskare i beräkningsvetenskap, och arbetar i dag med att utforma en alternativ digital legitimation. Foto: Daniel Díaz.

En ny tjänst vill göra det möjligt för svenskar att legitimera sig elektroniskt – helt utan privata banker. Elias Rudberg är en av dem som arbetar med projektet, som hoppas ge människor mer kontroll över sin privata data.

I en grotta under Vitabergsparken dånar serverskåpen. Vi befinner oss i ett glasprytt mötesrum på Pionen, internetleverantören Bahnhofs datacenter i Stockholm. Framför mig sitter Elias Rudberg, med två gamla laptops uppfällda.

Han ska strax utfärda en e-legitimation åt den fiktiva personen ”Alice”, men knåpar fortfarande med de sista stegen i autentiseringen av henne. Ett system av olika verifieringar och säkerhetsnycklar ska matcha varandra, för att säkerställa att ingen får tillgång till en falsk legitimation. Det sista som krävs är ett personnummer.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (2 svar)