Inrikes 17 april, 2013

Kött och socialism i Ramsele

I övre Ångermanland växer det fram en ny strategi för att rädda bygden, ta tillbaka kontrollen. Det senaste tillskottet är ett eget slakteri.

– Jag trivs toppenbra, det var det bästa jobb jag har fått hittills. Jag får ju använda kroppen, har alltid velat arbeta med kroppsarbete.
Robin Porsild står och styckar kött, skär en bit och hänger sig på det kraftiga köttstycket och lägger all sin kraft bakom. Att arbeta i slakteri har varit en dröm för honom. Han har prövat på både jordbruk och brädgård och innan han kom hit var han arbetslös. En sommar praktiserade han på ett industrislakteri, men det här är ännu bättre. Här på det nystartade lilla Rafnaslakt i Ramsele får han pröva på alla delar av arbetet, slakt, styckning, paketering och distribution.
– Jag lär mig mycket mer än i industrin.
Dessutom är detta slakteri unikt. Det är det enda i hela Sverige, där djuren får vila upp sig tre-fyra dagar innan de slaktas. De kan ha blivit stressade av transporten, vilket gör att kroppen blir full av kortisol, vilket inte är bra för köttet.
– Vi är mycket snällare mot djuren här, vi försöker prata in djuren utan att pressa dem. De får gå in i den takt de vill.   

Rafnaslakt är en nybyggd vit kub i ett industriområde i utkanten av Ramsele. Slakteriet är inte byggt för massproduktion, högst fyra personer kan arbeta här samtidigt utan att trampa varandra på fötterna. Flammans reporter får den stora äran att pröva på vakuumpackningen. Till höger om mig står Lennart Edlund som just i dag fyller 70 år, en stor man som inte bara fyller lokalen med sin kroppshydda utan också delar med sig av sina korniga knipsluga kommentarer.
– Jag har alltid röstat på kommunisterna fast jag är en bonndjävul.
Han är en av initiativtagarna till slakteriet. För tio år sedan sålde han en tjur till ett slakteri och för tio kronor kilot, rena stölden, aldrig mer. Nu betalar han bara några kronor kilot för att få djuren slaktade. Lennart är född i utmarksbyn Gässjö där hans föräldrar hade djur. Själv har han arbetat på många ställen, mest i skogen men också på byggen och ASEA.
– Men en kan inte vara inomhus. Om jag hade åkt till Stockholm hade jag väl fått lappsjukan. Fast det är gammtrakterna och skogen som slitit ut en. Nu bor jag på hemstället, där jag är född.
Han började med djur igen, det viktigaste skälet var att alla andra hade slutat med det.
– Så att det inte väx igen, byn. Det fanns ju ingen som hade djur där.
Det är minutiöst rent i slakteriet, nytvättade kläder, handtvätt, desinfektion och två lager handskar. Det är en trevlig erfarenhet att stå och ”vacka” de påsar som Lennart packat, att vara del av en produktionskedja.
– Inte kedja, rättar Thorsten Laxvik, en annan av grundarna, när vi tar bilen för att äta lunch. Det är ett sammanhang. När man står där inne, packar styckar och mal då är man verkligen del i något meningsfullt. Det är inte bara det att vi gör något som är nästan heligt, vi producerar livsmedel, medel för livet. Vi känner också kossorna, vi har träffat dem hemma hos våra kompisar och sedan har vi haft dem på slakteriet i tre-fyra dar för att de ska lugna ner sig.

Efter slakten väger de kossorna, putsar köttet. Sedan talar de med djurägaren om vad det är för klass, hur feta dom är, hur mycket de väger. Köttet fördelas sedan i lådor på 10-20 kilo med biff, innanlår och annat som skickas till kunden, som de ofta redan känner. Allting används, lever och lungor, kind och njurtapp. Tar man inte rätt på allt så visar man inte respekt för kossan, menar Thorsten. Men det finns ett sammanhang till.
– Vi vet också att när djuret trampar på marginalmarker i nipor och ängar så är det oerhört viktigt för den biologiska mångfalden. Samtidigt binds också kol i marken, vår köttproduktion är därför klimatsmart.
Men metangaserna som kossorna avger, är inte det ett problem? Det menar Thorsten att det inte är eftersom det rör sig om korta kretslopp.
– Klimatproblemen i jordbruket är traktorkörningen med fossila bränslen och det konstgjorda kväve som det går åt mängder av naturgas för att producera. Sedan plöjs det ner i leriga jordar och när man vänder jordarna transformeras kvävet till lustgas, den starkaste av alla klimatgaser.
Thorsten Laxvik driver själv ett jordbruk med 50 kor på sin gård Tjärnbotten. Korna lever på bete i skog och äng och det hö han skördar på gården. Förutom vissa mineraler får de ingen annan näring än den gården producerar. Man använder ingen importerad soja som de flesta andra gårdar gör, ytterligare en stor klimatfördel.
– Soja är heller ingen naturlig föda för kor. Köttet från sojakor är inte alls lika gott som det vi producerar. Genom att vi använder naturligt bete får köttet också en mycket nyttig relation mellan omega3 och omega6, ungefär samma som i viltfångad fisk.
Det finns ju en mycket stark kritik mot hela köttproduktionen, den leder till mycket lidande för djuren. Hur känns det att döda dina egna djur?
– Vi är lika upprörda som vilka veganer som helst över djurindustrins sätt att behandla djur. De anonymiserar köttet som om djuren vore detaljer i en industri. Man hanterar dem industriellt för att producera så mycket som möjligt så fort som möjligt, svarar Thorsten

Thorsten har tillsammans med nio andra djuruppfödare i trakten bildat kooperativet Norrbete. De har slagit sig samman för att sälja det kött de själva kallar Sveriges bästa och godaste.
För att lyckas har de bestämt sig för att verka inom hela kedjan, från gård till kund. Slakteriet är en ny länk i detta. Sedan säljer de hela köttlådor med olika detaljer från djuret, direkt till konsumenterna. Det är genom att ta tillbaka kontrollen över alla delar av kedjan som de kan sälja detta kvalitetskött till ett konkurrensmässigt pris. Ta tillbaka kontrollen verkar vara en nyckelfras här i Ramsele.
– Matproduktionen i det här landet måste återskapas, då är Norrlands inland en guldgruva. Här kan vi producera förstklassig mat, biodiversitet med kolsänkande jordbruksaktiviteter och med väldigt enkla medel. För hundra år sedan var all skog betad. Vi kan återta en smart matproduktion med hjälp av skogen, avslutar Thorsten.

 

Ta tillbaka kontrollen eller Nipmodellen

Åke Wikström, som är delägare, har tittat in på slakteriet för att fira Lennart Edlund och få en bit av hans 70-årstårta. Under många år arbetade han inom skogsindustrin och bland annat varit chef under bygget av det som då planerades bli världens största pappersmassefabrik på Sumatra. Nu har han återvänt till sin hembygd och är kritisk till skogsindustrins härjningar. Han är lika kritisk till det politiska systemet som centraliserar alla resurser till huvudorten Sollefteå, dit alla resurserna dras.
– Så tömmer man landsbygden. Jag har helt tappat tilltron till det politiska systemet.
I närliggande Edsele ville kommunen lägga ner skolan. Åke tittade på förutsättningarna att ha skolan kvar och nu drivs den på ett utmärkt sätt av ett arbetskooperativ som består av skolans personal. På samma sätt skulle invånarna i Edsele och Ramsele kunna ta tillbaka makten över äldrevården, menar Åke.
Åke Wikström är också mycket bekymrad över att Sverige sedan några år inte längre är självförsörjande på mat. Det förs inte ens längre någon statistik över självförsörjningsgraden, men den uppskattas ligga kring 50 procent, importen av djurfoder oräknad.
– Det är en otäck utveckling, eftersom vi nu är inne i EU i ett stort konglomerat av stater med olika förutsättningar och fri marknad. Det gör att vi slår ut svenskt lantbruk i en rasande takt. Det är mycket billigare att producera i Estland eller Lettland. Jag tycker att det är en farlig utveckling och rätt vad det är så står vi där utan mat. Vad vet vi vad som händer i världen. Det kan bli krig och djävulskap i Europa också.
Tillsammans med sju andra driver nu Åke Rafna Gård som är ett kooperativ och slaktar sitt kött på Rafnaslakt. De har precis sålt sex djur till innerestaurangen Djuret i Gamla Stan, Stockholm.

Det är dessa kooperativa idéer man prövar för fullt i Ramsele. Nipakademin heter den sammanhållande kraften i allt detta, med målsättningen att skapa och stödja olika lokala initiativ här i älvlandskapen i övre Ångermanland. Förra året arrangerades en kurs i hyggesfritt skogsbruk och denna mer skonsamma form av skogsbruk prövas nu på 8 000 hektar av olika lokala skogsägare.
Nästa steg menar Åke är det mjölkuppror de börjat planera. Förut fanns det mycket mjölkproduktion i bygden, nu finns det bara en gård kvar och mejeriet låter dem bara lämna mjölk var fjärde dag. Mathias Wogenius som nyss flyttat upp hit från Stockholm har börjat bygga upp en mjölkkobesättning. Ett av skälen att flytta hit var närheten till naturen, säger han medan han kärleksfullt klappar en av sina fjällkor på huvudet.
– Det var också ett politiskt beslut, hur vill jag leva mitt liv? Jag vill inte arbeta för ett hierarkiskt företag och producera något som jag inte tycker är bra i en arbetsmiljö jag inte trivs med.  
I Stockholm arbetade han för ett bemanningsföretag. Nu hoppas han kunna vara med och bygga upp ett litet lokalt mejeri i Ramsele. Ett nytt initiativ kan kanske stötta honom. Vi håller på att bilda en lokal sparkassa, berättar Thorsten Laxvik. Den bygger på gamla erfarenheter av jordbrukskassor, de kassor som alltmer centraliserades och gick upp i större banker.
– Vi undandrar pengar från spekulationsekonomin och bygger upp ett eget kapital och tar sedan gemensamt ansvar för det här kapitalet. Vi har inte sagt ännu exakt vad den kommer att användas till. Men sannolikt kommer den användas för att stödja demokratiska initiativ kring mat och landsbygdsutveckling, produktion som är miljömässigt på topp, som tillför samhället något viktigt.

 

”Fältet ligger öppet”

Det är med glimten i ögat vänsterpartisten Thorsten Laxvik säger detta, medan han langar upp en kraftfull frukost på sitt bastanta köksbord. Men det ligger en hel del allvar bakom.
Han menar att socialismen numera känns som en abstraktion. Det har historiskt funnits två vägar till socialismen, Lenins statskuppssocialism eller Meidners löntagarfondssocialism. Alla socialistiska revolutioner från Lenin till Castro har byggt på att man organiserar en vapenmakt. Sen har man trott att den organisationen duger att bygga socialism på.
– Historien har ju lärt oss att den statskuppsstrategin är åt helvete. Borgarna hade en mycket klokare revolutionsstrategi, de byggde det nya samhället i det gamla.
Så var det med den franska revolutionen, borgerlighetens samhälle fanns där redan färdigbyggt. Revolutionen var redan gjord när den genomfördes, en symbolhandling. Thorsten menar att en demokratisk omvandling av samhället bara kan ske genom att vi bygger demokratiska företag,

Staten kommer aldrig att bli vår vän anser han. Vi måste bygga egna starka ekonomiska strukturer. Det kan vi bara göra genom att bygga ett demokratiskt näringsliv och då finns bara en möjlighet och det är ekonomiska föreningar, kooperativ.
– Fältet ligger öppet, vad snackar ni om? Socialismen är konkret, bygg ett kooperativ. Det är tillåtet, den rätten har redan erövrats liksom föreningsfriheten. Det är bara ren lättja att vi inte går vidare på det spåret.
Vänsterpartiet har talat om att bli ett landsbygdens parti. Har man något att komma med?
– Det finns inget politiskt parti som har några ambitioner kring landsbygdsfrågorna värda att nämna. Centern är ju helt ute ur bilden, varken Vänstern eller Miljöpartiet, som man kanske kunde vänta sig, har något att komma med.
Två frågor skulle Thorsten vilja lyfta in i ett landsbygdsprogram. Den ena är ett grundavdrag på 100 000 kronor till lantbruk under förutsättning att man producerar under vissa villkor, exempelvis att man främjar biodiversitet och binder kol.
Det krävs också utbildning, kunskap om biologi och klimatsmarta lösningar. Folkhögskolorna borde ges mycket stora resurser för att utbilda gröna entreprenörer, man skulle också lära ut hur man organiserar sig i kooperativ. Landsbygden behöver levande demokratier.
– Det är de frågorna partipolitiken skulle kunna hjälpa till med och driva. Resten få vi lösa själva. Ingen trovärdig socialistisk politik kan ha den borgerliga staten som huvudaktör.

Fotnot. Det finns en växande naturbruksrörelse
i Sverige som vill integrera sociala och ekologiska utmaningar. På Naturbrukskonferensen på
Kinnekulle den 5-7 april diskuterade Norrbete dessa frågor med många andra.
Se hemsida: naturbrukskonferensen.se

Flammans veckobrev

Låt Flamman sammanfatta veckan som gått. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och häng med i vad som händer.

Genom att fylla i och skicka detta formulär godkänner du Flammans personuppgiftspolicy.

Inrikes 15 maj, 2024

Arbetstidsförkortning är välfärdens räddning – inte invandring

För att täcka välfärdens behov av arbetskraft behöver villkoren förbättras, skriver Per Sicking. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Nyliberala dogmer cementeras när delar av vänstern pekar ut invandring som lösningen på rekryteringsproblemen i välfärden.

Arbetstidsförkortning har återigen hamnat på den politiska dagordningen. Fackliga organisationer som Vårdförbundet har lyft frågan i avtalsrörelsen och Socialdemokraterna uppges överväga förslag om kortare arbetstid i sitt arbete med en ny ekonomisk politik.

Högerns och kapitalägarnas reaktion har varit förutsägbar. Arbetstidsförkortning skulle vara förödande för ekonomin och leda till svåra bemanningsproblem inom välfärden, menar företrädare för Svenskt Näringsliv på DN Debatt. En reformidé som snabbt kan bli populär måste kvävas med hot om längre köer till vård och omsorg.

Att välfärden hotas av brist på arbetskraft är en myt som tyvärr inte bara sprids av högern. Redan 2004 skrev statsvetarna Gregg Bucken-Knapp och Jonas Hinnfors i alarmistiska ordalag på SvD Brännpunkt att välfärdssamhället hotas av ”katastrofal arbetskraftsbrist” när befolkningen åldras. I dag används SKR:s analyser som belägg för liknande påståenden – som när Dagens ETC i en intervju pressar Nooshi Dagdostar med frågan om vi verkligen kan stärka välfärden utan ökad invandring.

I själva verket kan vi utan problem både ta hand om en åldrande befolkning och öka personaltätheten om vi är redo att göra välfärdsyrken mer attraktiva.

Det finns många anledningar att ha en solidarisk flyktingpolitik, men idén att invandring krävs för att rädda välfärden illustrerar snarare hur nyliberala föreställningar vunnit acceptans genom att klä sig i moralisk skrud. Att Dagens ETC okritiskt upprepar SKR:s stenhårt vinklade påstående att över hälften av den tillkommande arbetskraften måste arbeta i välfärden är ett bra exempel.

SKR:s uträkning förutsätter inte bara att dagens massarbetslöshet är naturgiven, utan även att inga svenskar i andra sektorer är redo att söka sig till välfärden. Formulerad på ett annat sätt framstår utmaningen som betydligt mindre dramatisk: någon enstaka procent av den arbetsföra befolkningen behöver gå från andra sektorer – eller arbetslöshet – till välfärden.

I själva verket kan vi utan problem både ta hand om en åldrande befolkning och öka personaltätheten om vi är redo att göra välfärdsyrken mer attraktiva samtidigt som andra branscher effektiviseras.

Det borde inte behöva sägas, men det är inte låga födelsetal som gör att varannan anställd i vård- och omsorgsyrken överväger att sluta eller att utbildningar till undersköterska eller barnskötare inte lockar unga svenskar i den utsträckning som vi skulle behöva. Att prata om invandring i stället för bättre villkor är i praktiken att befästa idén att välfärdsjobb ska vara tunga, undervärderade och underbetalda – och därför utföras av några andra än infödda svenskar.

Läs mer

Jobb inom vård, skola och omsorg är det mest meningsfulla man kan göra och villkoren borde vara därefter. Det handlar både om löner och tillräcklig bemanning – och rimlig arbetstid. Sedan 40-timmarsveckan infördes för 50 år sedan har produktiviteten i ekonomin fördubblats och en generell arbetstidsförkortning vore både önskvärd och möjlig. Men om någon sektor förtjänar att gå före så är det välfärden.

Till skillnad från industrin är det mycket svårt att minska arbetsbelastningen i välfärden med ny teknik. Ökad effektivitet innebär för välfärdsarbetare fler mänskliga kontakter och tyngre ansvar. Det finns skäl till att många bara orkar arbeta deltid eller att lärare och förskollärare löper högre risk att bli utbrända. Välavlönade spinndoktorer som utmålar arbetstidsförkortning som ”omöjligt” borde testa att ägna 40 timmar i veckan åt att ta hand om barn, sjuka eller äldre och sedan förväntas ha energi över till familj, hushåll och en meningsfull fritid.

Långtidssjukskrivningar – som i många fall kan kopplas till arbetsmiljön – motsvarar enligt SKR över 30 000 årsarbetare inom välfärden. Med sänkt arbetstid skulle fler hålla sig friska och orka jobba fram till pensionen, vilket vore en stor vinst för både individer och samhälle. Samtidigt skulle sänkt arbetstid visa för unga att välfärden är en möjlig framtidsbana för den som vill kombinera ett meningsfullt arbete med mer fritid.

Arbetstidsförkortning inom välfärden är kort sagt inte bara möjligt. Det är nödvändigt.

Utrikes 15 maj, 2024

AI-kapitalet köper fattiga argentinares ögon

I väntan på att registreras av Worldcoins ögonskanningsapparater. Foto: Jon Weman.

Sam Altmans nya företag Worldcoin skannar människors iris för att bygga ett globalt id-system. Flamman besöker krisens Buenos Aires, där förortsbor säljer avbildningar för en tusenlapp – medan lagstiftare världen över fruktar för deltagarnas integritet och säkerhet.

I krisens Argentina, där på bara några månader reallönerna fallit med tio procent och nedläggningar och massuppsägningar haglar, är det sista någon förväntar sig att få pengar i present. Inte desto mindre verkar det vara vad företaget Worldcoin, som startades av Open AI:s Sam Altman, gör: de utlovar motsvarande tusen kronor – en hel del pengar för många i Argentina just nu – för alla som kommer till deras stationer och skannar sina ögon. Mönstren i en persons iris är nämligen lika unika som ett fingeravtryck.

Är det ett bedrägeri, som alla erbjudanden om distansarbete med generös betalning i dollar som blivit allt vanligare i argentinska Facebookgrupper den senaste tiden? Nej. Visserligen betalar Worldcoin i sin egen kryptovaluta med samma namn, och att växla den till dollar, pesos eller Bitcoin är komplicerat, men det är fullt möjligt och tusentals personer har i slutändan fått in verkliga pengar på sitt konto.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes 14 maj, 2024

Tältprotester vid flera svenska universitet

Demonstranter har slagit läger vid Stockholms universitet för att kräva att universitetet avbryter sina samarbeten med Israel. Foto: Peter Eriksson.

Studentprotesterna mot Israels krig i Gaza har nått Sverige. På tisdagsmorgonen slogs tältläger upp vid flera universitet och högskolor runt om i landet, med krav om att lärosätena bryter sina akademiska samarbeten med Israel och fördömer dödandet av civila i Gaza.

Tidigt på tisdagsmorgonen satte ett 20-tal aktivister upp tält på Stockholms universitets campusområde Frescati. Vid tältlägret syns en banderoll med texten ”Israel is committing genocide – ceasefire now” (”Israel begår folkmord – vapenvila nu”). Strax intill står fyra poliser vid en svart skåpbil. På en gräsplätt utanför Bloms hus, där rektorsämbetet finns, står ett dussintal tält uppställda och omkring 25 demonstranter har samlats i en ring, vissa iklädda Palestinaflaggor och sjalar. 

Klimataktivisten Greta Thunberg är en av demonstranterna som talar i ringen. Vid utkanten står flera journalister som försöker höra vad som sägs i gruppen, men de blir snabbt ombedda att backa.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Ledare/Opinion 14 maj, 2024

Nu återupplivar Jimmie Åkesson nazisternas ”dolkstötslegend”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson anklagar i sitt vårtal Socialdemokraterna för att ha stuckit en dolk i det svenska folkets ryggar. Foto: Christine Olsson/TT.

‘Jag hatar er‘, sade Jimmie Åkesson i sitt vårtal, och anklagade Socialdemokraterna för att ha satt en dolk i ryggen på svenska folket. Men frågan är om nazistiska konspirationsteorier oroar Tidökollegorna. De är ju inte måltavla för våldsmetaforerna.

Den 4 maj höll Jimmie Åkesson sitt årliga vårtal på Långholmen i Stockholm. Det mesta av innehållet var bekant. Han hyllade ”nationell solidaritet” som en motvikt till ”vänsterliberalernas” prioritering av andra folk. Han upprepade tanken att det finns en ”övre gräns” för Sveriges vapenstöd, då det gäller att ta ansvar för skattebetalarnas medel.

Men huvuddelen handlade förstås om invandring och brottslighet. Först då började han tala fritt och eldigt, och jublen steg när han dundrade:

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]
Kommentar/Kultur 13 maj, 2024

Eden Golan fick sjunga till slut. Men många palestinska artister förföljs. Foto: Martin Meissner/AP.

Det är mördandet av civila som dödar musiken, inte protesterna.

När Eden Golan gick upp på scenen i bandageklänning framför en brinnande sol och sjöng om att överleva en orkan tänkte jag att hon kunde vinna, även om inramningen var lite väl normporrig. När hon väl stod där förtjänade hon, precis som Hynek Pallas påpekar, ett respektfullt bemötande och en branschmässig bedömning. Inte ens det faktum att hennes medborgarskap är israeliskt är ett problem. 

Men anledningen till att det samlades tusentals människor i Hyllie i helgen handlade inte om en kulturell bojkott av en enskild kulturutövare, utan om en moralisk – för att hon tävlar för ett land. Ett budskap om att man inte kan sjunga för ett land som samtidigt fängslar, tystar och dödar palestinska artister och andra civila.

Att sjunga och skriva om sådant som gör ont är precis vad konsten gör.

Bara dagar efter 7 oktober arresterades den populära artisten Dalal Abu Amneh efter att hon postat orden ”Bara Allah är segraren” på X tillsammans med en palestinsk flagga. Efter att hon släpptes och nyheten läckte ut har hon haft 85 demonstrationer utanför sitt hem. Något brott gick inte att styrka, men artistens och hennes familjs liv slogs i spillror. Abu Amnehs fall är bara ett i raden. Som en artikel visar i magasinet 972 kränks artisters yttrandefrihet återkommande, deras låtar stryks från radiostationer och de utsätts för polisens hembesök ofta bara för att de uttryckt solidaritet med folket i Gaza eller mot Israels brutala angrepp. Men att sjunga och skriva om sådant som gör ont är precis vad konsten gör.

I Göteborgs-Posten 12 maj skriver Hynek Pallas att det under ytan i Palestinarörelsen finns en ständigt lurande antisemitism. Det är förvisso riktigt att man aldrig och ingenstans kan slappna av inför lockelsen i att peka ut och demonisera de evigt nomadiserande judarna, något som ligger nära till hands för makthavare som medel för att avleda uppmärksamheten från dysfunktionellt ledarskap. Men när Pallas liknar Nooshi Dadgostars påpekande om den israeliska arméns brutalitet vid antisemitiska föreställningar om blodtörstiga judar, riskerar det att tömma begreppet antisemitism på dess innebörd. Frontalangrepp av det här slaget blir ett verktyg för att skrämma samtalet om folkrätt till tystnad. Det sker redan i full skala i Tyskland, där ett klimat utvecklats i vilket judiska fredsaktivister anklagas för antisemitism av nazisternas barnbarn. Ska det bli så här nu också? Dessutom undrar man vem det egentligen är som skrämmer svenska judar till att stanna inomhus, med tanke på att protesterna blev så fredliga. Är det inte dags att ställa frågan om vilket ansvar den borgerliga pressen bär för att människor är rädda?

Läs mer

Upplevelser av antisemitism och rasism får aldrig förminskas. Därför känner jag en lättnad över att schlagerhelgen tycks ha gått lugnt till och även om vissa röster från höger velat ge en annan bild. Trots L-politikern Gulan Avcis varning om att ”vi kommer att få se den värsta sortens antisemitism”, KD:s EU-valskandidat Alice Teodorescu Måwes ord om att hon ”får ont i magen av alla incidenter”, eller ledarskribenten Tove Lifvendals armageddon-profetior, så hittar jag ingen substans för det i nyhetsflödet. Själv har jag inte gjort någon hemlighet av mitt ursprung och jag bär också min davidsstjärna tydligt och är ordentligt insyltad i den anklagade vänstermiljön. Någon antisemitism har jag gudskelov inte drabbats av, bortsett från obehagliga påhopp från israelflaggsförsedda konton som anklagar mig för självhat och för att vara en ”kapo”, det vill säga en jude som vaktar andra medjudar i ett koncentrationsläger och som därför åtnjuter en något högre status, men som till sist också mördas. En form av antisemitism så god som någon. 

I brist på bevis för det påstått massiva hatet mot Malmös judar vänds i efterhand blickarna mot juryn. Här kan man bli konfunderad över en musikaliskt helt omotiverad nolla, vilket inte kan tolkas som något annat än en markering. Här har nog juryn ändå misstolkat sitt uppdrag. Det går helt enkelt inte att först acceptera villkoren för tävlingen, det vill säga att ett krigförande land representeras i en musiktävling, för att sedan passivt-aggressivt signalera med en rätt så ickediskret gest. Universalexperten Magnus Ranstorp var snabb med att uppmärksamma och sprida den politiska undertonen, försedd med namnen på alla jurymedlemmar, till sina drygt 100 000 följare. SVT:s strategi om politikfri musikfest blev i stället en enda Pang i bygget-sketch om att inte nämna kriget. 

Jag blir inte förvånad om många i framtiden kommer att minnas det som att de våren 2024 stödde eller deltog i protesterna mot eurovisionstävlingen och att det fredliga motståndet i backspegeln kommer att ses som en hyllning till den fria konsten och musiken och dess obändiga kraft att vara gränslös och outtröttligt illojal mot makthavare. Ändå är skadan som den ser ut måndagen efter större än den goda viljan. Det var ett felaktigt beslut av Sveriges television att inte följa sin policy och inte inkludera krigförande länder. Det är mördandet av civila som dödar musiken, inte de som protesterar. 

Jag förstår dem som kallar Eden Golan modig. Men jag tycker att det hade varit modigare att avstå. 

Paulina Sokolow
Kulturredaktör och konstvetare.[email protected]
Kultur 13 maj, 2024

Ett ”du” i upplösningstillstånd

Pooneh Rohi har tidigare getts ut på Ordfront förlag. Diktdebuten är utgiven på Pamflett. Foto: Johanna Sundström.

När romanförfattaren Pooneh Rohi diktdebuterar blir utgångspunkten migration och moderskap. Lejla Cato imponeras av det hypnotiska språket, men hade önskat mer av det oförutsägbara.

Genljud får mig att tänka på allt det självklara – hem, vanor, språk, landskap – som i ett kan försvinna. Hur kommer man förbi en så omfattande förlust? Den frågan är en orsak till att många verk som skildrar postmigration är nostalgiskt tillbakablickande. Men litteratur kan också, magiskt nog, göra det frånvarande närvarande.

Pooneh Rohis diktdebut tar vara på den förmågan. Fysiskt är Genljud, för att vara lyrik, en omfattande bok. Med sina dryga 400 sidor av korta dikter, alla strikt hållna mellan en och sju rader och placerade på uppslagets högra sida, påminner boken om Linnea Axelssons diktepos Ædnan. Det fysiska anslaget, att här är en diktsamling som tar plats, är inte utan betydelse. Både Axelsson och Rohi skriver om det som har tystats. Axelsson genom att berätta samers moderna historia i ett kolonialt Sverige; Rohi genom att göra själva tystandet. Det låter som en motsägelse, men Genljud befinner sig i det akuta nu då språk och kropp, ja, själva jaget, upphör.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Utrikes 12 maj, 2024

Hoppet ligger i ickevåldet

Även i Sverige protesterades det mot det riggade belarusiska valet i augusti 2020. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

I boken ”Lukasjenkas land” sammanfattar Belaruskännaren Martin Uggla 25 års arbete. Det är en berättelse om modiga människorättsförsvarare och lärdomar om det fredliga motståndets kraft.

Vid Nobelbanketten i Oslo 2022 träffade Martin Uggla den ofrivilliga belarusiska oppositionsledaren Svjatlana Tsichanovskaja. Efter att hennes make Sergej Tichanovskij häktats kort före sista dagen för att anmäla sig som presidentkandidat i valet 2020 ställde Svjatlana upp i hans ställe. Häktningen förvandlades så småningom till ett långdraget fängelsestraff, och i dag tillåts han bara ta emot brev från barnen och sin mor.

Att svensken Martin Uggla (bilden) befann sig vid ett bord med belarusiska demokratiaktivister är inte märkligt. I snart 25 år har Martin Uggla engagerat sig i den belarusiska demokratirörelsens öde, och bjöds in av organisationen Vjasnas grundare Ales Bjaljatski när de tog emot fredspriset, tillsammans med ryska Memorial och ukrainska Center for Civil Liberties.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Rasmus Canbäck
Frilansjournalist och författare med fokus på den postsovjetiska världen.[email protected]
Kultur 11 maj, 2024

Småfifflartrivsel på vischan

Thomas Korsgaards skildringar av danska avfolkningsbygder har gjort honom till en av Danmarks intressantaste samtida författare. Foto: Simon Klein Knudsen.

Fäder lär söner att dricka grogg och tjejer som sminkar sig för mycket kallas ”luder”. Rasmus Landström plöjer en trilogi och spårar upp en ny litterär trend.

2021 publicerades danska Thomas Korsgaards debut Om någon skulle komma förbi på svenska. Romanen handlar om en familj småfifflare och välfärdsdrottningar i en gudsförgäten del av Jylland och beskrivs av förlaget som en ny typ av landsbygdsskildring. I centrum står Tue, på väg mot gymnasiet, och hans pappa, den charmiga despoten. Någon nyskapande roman är det knappast, men en ovanligt välskriven debut av en författare med förmågan att på samma gång framkalla stereotypa och komplexa karaktärer. I en oförglömlig scen slipar pappan en spade, bryter bort listerna och klyver panikslagna råttor på linoleummattan. Vilket är talande för hans blandning av noggrannhet och vårdslöshet. Det var som att en ung Bukowski dumpit ned i det småberusade och högerpopulistiskt ”glada” Danmark.

I dagarna publiceras uppföljaren på boken, med en lika otymplig titel som debuten, En dag kommer vi att skratta åt det, i skicklig översättning av Helena Hansson. Det har mörknat i Korsgaardsland: modern mjölkar staten på pengar för en arbetsskada, har en otrohetsaffär och spelar nätpoker. Fadern har blivit demonisk av svartsjuka och våldet hänger runt honom som en atmosfär. Tue har börjat gymnasiet, dejtar män och deltar emellanåt i fylleslag i bedagade gympasalar. Det vore inte Korsgaard om allt detta sociala mörker inte sänktes ned i sommarlovets solljus, där företrädare för Danskt Folkeparti ler från höbalarna längs vägkanten.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Rasmus Landström
Författare, litteraturredaktör och medlem i Flammans styrelse.
Inrikes 11 maj, 2024

Kriminolog: ”Visitationszoner ger bara problem”

Poliser visiterar demonstranter i Malmö 2019. Foto: Johan Nilsson/TT.

Visitationszoner, hårdare övervakning och strängare straff är Tidöpartiernas sätt att visa väljarna att de bekämpar brottsligheten. Men deras kriminalpolitik kommer bara fortsätta att förvärra samhällsklyftorna, anser kriminologen Janne Flyghed.

Tidöpartiernas hårdare tag mot brottslighet fortsätter i och med visitationszonerna, som polisen häromveckan fick rätt att börja införa. På polisens utvalda platser kan nu vem som helst kroppsvisiteras utan konkret brottsmisstanke. Detta gäller även barn. Enda kravet är att visiteringen kan rättfärdigas efteråt.

Men lagändringen kommer att göra minimal skillnad, menar Janne Flyghed, professor emeritus vid Kriminologiska institutionen på Stockholms universitet.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Saga Grande
Student i litteraturvetenskap och praktikant på Flamman.[email protected]
Ledare 10 maj, 2024

Sjukvårdskrisen slår hårdast mot glesbygden

Hannes Vikberg protesterar utanför Karolinska sjukhuset i Huddinge, den 25 april 2024. Foto: Caisa Rasmussen/TT.

Att sätta stopp för hyrsjuksköterskorna räcker inte. Om man vill behålla den fasta personalen måste man också förbättra vårdens arbetsvillkor och löner.

Sjuksköterskan Niklas hade jobbat på kirurgen på Region Blekinge i tio år när han häromåret fick en hjärtinfarkt, bara 50 år gammal. Med åren hade Niklas sett hur belastningen på kirurgen ökat, samtidigt som hans hälsa blev sämre och sämre trots ett i övrigt hälsosamt liv. Läkaren som opererade honom konstaterade att infarkten berodde på stress och uppmanade honom att byta jobb.

”Jag älskar kirurgi och hade arbetsförhållandena varit bättre hade jag stannat. Att jag sade upp mig har räddat mig”, säger Niklas till P4 Blekinge.

Den stress och extremt höga arbetsbelastning som Niklas upplevde är tyvärr verkligheten för en stor del av landets vårdpersonal. Det är också bakgrunden till den övertidsblockad på samtliga regioner i landet som Vårdförbundet inledde häromveckan.

Det säger en hel del om läget i vården att det blir svårt att klara bemanningen bara för att personalen säger att man inte kommer att jobba övertid. Men att det blir tufft kommer knappast som någon överraskning. Krisläget i vården har byggts upp under lång tid, även om insikten har kommit alldeles för sent.

Samtliga regioner planerar nedskärningar eller avgiftshöjningar och alla regioner utom tre budgeterar för ett underskott under 2024. Och trots att sjukvården skriker efter personal tar sig nedskärningarna paradoxalt nog ofta uttryck i personalneddragningar. Över 5 000 tjänster riskerar att försvinna, enligt en kartläggning som DN gjort.

Inflationen har förvisso gjort sitt för att förvärra läget, men den ekonomiska utvecklingen för regionerna har gått åt fel håll en väldigt lång tid. Personalbrist kostar nämligen pengar.

De senaste åren har kostnaderna för hyrpersonal ökat drastiskt i många av landets regioner. I slutet av 2023 såg man en viss minskning av hyrkostnaderna på totalen, till följd av att många regioner beslutat om åtgärder som hyrstopp och nya schemamodeller. Nyligen tecknades också ett nytt nationellt avtal för hyrpersonal i vården för att få ned kostnaderna.

Men trots det nya hyravtalet är det uppenbart att regionerna ändå inte har jämlika förutsättningar att hantera det monster som hyrberoendet har blivit.

För de regioner som har svårare att rekrytera personal blir det också svårare att bryta sig ut ur den onda spiralen. Även om totalkostnaderna för hyrpersonal som sagt gått ned något det senaste halvåret finns det ett tydligt mönster kring vilka regioner som fortsatt kämpar.

Glesbygdslänen har svårare att hitta personal än storstadsregionerna, och ju mer de fastnar i hyrberoendet desto svårare blir det att vända utvecklingen.

I Stockholm, Västra Götaland och Skåne var hyrkostnaderna dryga 2 procent av de egna personalkostnaderna under 2023. I Västernorrland, å andra sidan, är andelen 18,3 procent. Där vittnar hyrpersonal till Sundsvalls Tidning om att man inte ens ser det som ett alternativ att ta en fast tjänst hos regionen för att villkoren är så mycket bättre som bemanningsanställd, medan regionrådet Elina Backlund Arab (S) menar att regionen blivit ”utpressad” av bemanningsbolagen.

Även i regioner som Norrbotten, Gotland, Jämtland Härjedalen och Gävleborg är hyrberoendet påtagligt. Flera av dessa regioner har också, tvärtemot den nationella trenden, haft ökade hyrkostnader under sista kvartalet 2023, enligt en kartläggning från SVT.

Att det ser ut så här är ingen slump. Trots att hälso- och sjukvårdslagen har mål om en vård på lika villkor för hela befolkningen kämpar glesbygdslänen med andra förutsättningar, som längre avstånd, lägre skatteintäkter och en äldre befolkning.

Framför allt har glesbygdslänen svårare att hitta personal än storstadsregionerna, och ju mer de fastnar i hyrberoendet desto svårare blir det att vända utvecklingen.

Det är i slutändan det här som Vårdförbundets blockad handlar om: Att sätta ljuset på hur förödande personalbristen är för sjukvården. För att inte Niklas i Blekinge, och hans kollegor över hela Sverige ska behöva offra sin hälsa, så måste villkoren och arbetstiderna bli bättre. Det kräver ett omtag för hur välfärden finansieras.

Men ett sådant omtag kräver också en insikt om att glesbygdslänen i dag betalar det högsta priset för kompetenskrisen i vården. Annars blir ambitionen om en jämlik vård en önskedröm.