Kultur 10 oktober, 2012

”Lena Mellin” och jag

Jesper Weithz reflekterar över telefoni, tidsandan, hur det är att åldras och ett samhälle som inte vill vara ett samhälle.

Förra veckan sade jag upp mitt fasta telefonnummer. De fyra senaste åren har jag inte svarat när det har ringt, det är ändå alltid försäljare i andra änden. Mina kollegor slutade använda numret för tre år sedan. Mina föräldrar ett år senare. De senaste två åren har jag haft ljudet avslaget.
Jag tror att min telefonidioti är ett slags motstånd mot att tiden går. Att jag blir allt äldre. Det fasta telefonnumret har fått stå som ett stadigt berg när tidens vindar stormar fram.
Ja, tiden går. Gör den egna fysiken plågsamt närvarande i vardagen. God sömn, vettig mat, regelbunden motion är inte längre blott ideal att revoltera mot utan tvång som gör påtaglig skillnad i vardagen. Odödlighetens dagar, viskar kroppen spefullt, är över.
Men inget får mig att känna mig äldre än tidsandan. Eller som jag kallar den: ”Lena Mellin”.
Tidsandan är en motherfucker. Ibland har ”Lena Mellin” varit bra. Oftare har ”Lena Mellin” varit dålig. Många gånger får ”Lena Mellin” mig att vilja skrika. Men framför allt känner jag inte igen mig i ”Lena Mellin” nuförtiden. Vilket får mig att känna mig gammal, rent av ålderdomlig, som kassettband och skolbibliotek.

Jag tror mig ha växt upp i ett samhälle som såg sig som ett samhälle. Alltså en brokig gemenskap buren av idén att vi tillsammans rår om varandra. Att vi kan vara oense som krigande fiender men vid dagens slut ser vår skattefinansierade offentlighet till att vi alla – nåja, de flesta – är med på resan, i livet, i någorlunda skick. Samt att det gynnar oss alla, gör livet drägligare, gör rädslan en sällan skådad gäst.
Men det var då. När fasta telefonnummer var legio.
Nu råder ”Lena Mellin”.
Och så här låter ”Lena Mellin”:
En politisk reporter – vem är irrelevant – i en av landets kvällstidningar – vilken är irrelevant – skriver att Socialdemokraterna ”självklart” vill sudda bort ”stämpeln som bidragsparti”, för att inte förknippas med ”dem som behöver stöd och hjälp”. Varför? För att en ”bedövande majoritet av svenska folket står trots allt på egna ben”.
Läs den sista meningen igen.
Den som står på egna ben anses per automatik inte vilja rå om de mer behövande. Det är tidsandan, ”Lena Mellin”, avklädd inpå kroppen. Naken. Grotesk.
Det är ett samhälle som inte vill vara ett samhälle längre, utan de där berömda människoöarna som inte behöver varandra.
Men vem står egentligen på egna ben?

År 2010 tjänade den politiska reportern 91 000 kronor i månaden. Men det är fortfarande någon som betalade sjukhuset hen föddes på, skolan hen gick i, vägarna som tar hen till och från kontoret i centrala Stockholm.
Hen må betala en rejäl summa i skatt i dag, men pengarna skulle inte räcka långt om de skulle bekosta alla samhällsfunktioner som hen utnyttjar.
Och det är inte minst andra, lägre betalda, som ser till att samhället som den politiska reportern lever i fungerar från dag till dag. Skulle hen avlöna alla dem personligen skulle hen inte kunna kvittera ut 91 000 kronor i månaden – för då skulle samhället ha kollapsat av underbemanning.
”Numret har ingen abonnent.” Snart slutar mitt fasta nummer att fungera.

Jag har blivit ett med min tid.
Men jag vill trots det inte lyssna till ”Lena Mellin”. Vilket inte tar ”Lena Mellin” ur mitt liv. Regeringen lagstiftar fram en ”Lena Mellin”-tillvaro. Privatiserad, egoistisk, dum. Och Socialdemokraterna triangulerar sig allt närmare samma samhällssyn. Den arbetslösa görs individuellt ansvarig för sin arbetslöshet. De sjukskrivna görs individuellt ansvarig för sin sjukdom.
Det ska ställas krav – som om de olycksdrabbade vore slarviga.
Så att de på egna ben stående inte ska bli upprörda och rösta på Alliansen.
Tänk om det vore lika lätt att byta bort ”Lena Mellin” som att byta telefonabonnemang.

Flammans veckobrev

Låt Flamman sammanfatta veckan som gått. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och häng med i vad som händer.

Genom att fylla i och skicka detta formulär godkänner du Flammans personuppgiftspolicy.

Utrikes 15 maj, 2024

AI-kapitalet köper fattiga argentinares ögon

I väntan på att registreras av Worldcoins ögonskanningsapparater. Foto: Jon Weman.

Sam Altmans nya företag Worldcoin skannar människors iris för att bygga ett globalt id-system. Flamman besöker krisens Buenos Aires, där förortsbor säljer avbildningar för en tusenlapp – medan lagstiftare världen över fruktar för deltagarnas integritet och säkerhet.

I krisens Argentina, där på bara några månader reallönerna fallit med tio procent och nedläggningar och massuppsägningar haglar, är det sista någon förväntar sig att få pengar i present. Inte desto mindre verkar det vara vad företaget Worldcoin, som startades av Open AI:s Sam Altman, gör: de utlovar motsvarande tusen kronor – en hel del pengar för många i Argentina just nu – för alla som kommer till deras stationer och skannar sina ögon. Mönstren i en persons iris är nämligen lika unika som ett fingeravtryck.

Är det ett bedrägeri, som alla erbjudanden om distansarbete med generös betalning i dollar som blivit allt vanligare i argentinska Facebookgrupper den senaste tiden? Nej. Visserligen betalar Worldcoin i sin egen kryptovaluta med samma namn, och att växla den till dollar, pesos eller Bitcoin är komplicerat, men det är fullt möjligt och tusentals personer har i slutändan fått in verkliga pengar på sitt konto.

Så varför skänker Sam Altman bort pengar i Argentina?

Mercado Concentrador, i Jose C. Paz i västra utkanten av Buenos Aires vidsträckta förorter, var sin kommuns stolthet: ett köpcentrum för tidigare slumområden som har kämpat sig upp till statusen som respektabla arbetarklassområden. Men numera står många av lokalerna tomma, hela övervåningen är stängd sedan flera år tillbaka och gångarna är glest trafikerade.

Inte just i dag, dock. I går öppnade Worldcoin den senaste av sina skanningscentraler här, och väl över hundra personer köar i ett system av stationer som företaget satt upp, först på parkeringsplatsen utanför där deras uppgifter antecknas, sedan sittande i ett improviserat väntrum tills deras namn ropas upp.

Det är svårt att sätta fingret på varför, men stämningen på parkeringsplatsen är obekväm. Kanske är det att samtalen är få och tystlåtna, när det annars alltid brukar vara mer buller och stoj när så här många argentinare samlas.

Lång dags färd. En del har rest en timme med buss till Worldcoins skanningsstationer. Foto: Jon Weman.

En tystlåten grupp står runt en buss. Ingen av personerna vill svara på frågor, men genom intervjutekniken att ignorera det och fortsätta prata får jag veta att de kommer från Baradero, ett ”fattigt område” en timme bort, och att de har hyrt bussen själva. En kvinna går runt i bussen och bockar av namn på en lista, men hon vill inte säga något alls.

Kring skanningspengarna har det vuxit upp en svart marknad. Många av dem som är mest angelägna om att registrera sig har ingen mobiltelefon, eller för ålderdomliga telefoner för att installera appen; andra tycker det är för krångligt att hantera kryptovalutan. I lokala Facebookgrupper ser man återkommande publikationer som ”köper mynt, 5 000 dollar styck” och ”tar er till skanning, jag betalar 40 000 dollar”.

När jag berättar för bekanta om reportaget undrar någon oroligt om jag tänker skanna mig själv; hon har hört att ens data då kan användas för att skapa en ”kvantisk tvilling”. Jag blir aldrig klar över vad det innebär.

Martin, en av busspassagerarna, är inte orolig.

– Inga problem. Och vi tänker likadant om det allihopa.

Krisland. Ariel Jofre, 48, vilar sig i närheten av sjukhuset Bocalandro i en förort norr om Buenos Aires. Foto: Rodrigo Abd/AP.

Alexis, som jobbar med service av mobiltelefoner, har däremot bara följt sin mamma hit och har inga planer på att skanna sig själv.

– Någonting är konstigt. Fast jag jobbar med IT själv kan jag inte gissa vad det är, men ingen skänker bort pengar bara så där. Men mamma tänker väl annorlunda, vi har inte diskuterat det, säger han till Flamman.

Efter ett tag kommer två robusta barska män fram och frågar om mitt namn och vad jag håller på med. De visar sig vara säkerhetsvakter för Mercado Concentrador. När jag förklarar och noterar att vi befinner oss på allmän plats säger Javier, den ansvarige, efter en stund att han inte har några invändningar – de ville bara försäkra sig om att jag inte var någon form av bedragare som ”försöker utnyttja att människor samlats här”. Något som tydligen ska ha inträffat vid andra stationer tidigare. Är det korrekt och ytterligare ett exempel på hur diverse mellanhänder försöker kapa åt sig? Eller har de fått instruktioner att avskräcka nyfikna men backade? Båda alternativen verkar möjliga.

Tillbaka inne i köpcentret är Worldcoins egen personal inte avvisande, men de svarar bara på grundläggande frågor: de betalar 10 worldcoins (just nu värda runt 100 kronor styck) till var och en som går igenom skanningsprocessen, och ytterligare upp till 5 mynt om man lockar dit fler – företaget vill uppenbarligen attrahera ännu fler ögon genom ett nätverk som liknar kostföretaget Herbalife, som belgiska handelsdomstolen 2011 konstaterade vara ett pyramidspel. I konversationer med användare av appen får jag senare också veta att företaget dessutom skickar ut en ”bonus” om tre mynt en eller två gånger i månaden.

Två skiften om sju personer jobbar på centret. De kollar id-kort, vilket skulle kunna låta dem knyta irisavbildningen till en identifierbar person, men bara om det behövs för att garantera att någon är minst 18 år gammal, förklarar den ansvarige.

Någonting är konstigt. Fast jag jobbar med IT själv kan jag inte gissa vad det är, men ingen skänker bort pengar bara så där.

Operationens hjärta är det rum, med vita väggar och skarp belysning, där tre av de ikoniska ”sfärerna” finns; silverglänsande halvklot på ett spröt, som får dem att se ut som ögonen på en krabba eller insekt. Jag kan inte vara den enda som associerar till superskurkar i Hollywoodfilmer.

Samtidigt som sfärerna läser av personens iris, registrerar de kroppstemperatur och andra värden för att garantera att det faktiskt är en person som sitter framför dem; i tidiga versioner hände det att operatörerna försökte lura dem genom att skanna bilder i stället för verkliga ögon.

Ögonöppnare. Tre miljoner människor världen över har sålt sin irisavbildning till företaget Worldcoin. Foto: Emilio Morenatti/AP.

Sista stationen är ett bås där en anställd förklarar för de skannade hur de kan omvandla de esoteriska mynten till faktiska pengar.

Vad vet vi då om organisationen som ställt ut de mystiska sfärerna i Buenos Aires-förorten? Bakom Worldcoin står i sin tur den i teorin icke vinstdrivande organisationen Tools for Humanity, som säger sig vilja skapa ett universellt ”mänsklighetsbevis”. Efter skanningen laddar Worldcoins app upp ett unikt krypto-id som visar att innehavaren är en unik mänsklig individ, men som i teorin inte är knutet till personens namn.

När Worldcoin först startade höll de låg profil – inga pressmeddelanden, inga offentliga evenemang. I stället nådde de ut ryktesvägen för att i en handfull länder, som Kenya, bygga ut ett nätverk. Deras operatörer skrev under ett kontrakt, fick en ”sfär”, och var tvungna att skanna 500 personer per vecka eller lämna tillbaka den, medan de som kom upp i 700 fick en ny sfär tilldelad sig.

Det är knappast förvånande att operationen blev kaotisk. Enligt tidningen Buzzfeed fick operatörer vänta månader på ersättning, regler ändrades godtyckligt, personal greps av polisen eftersom företaget inte registrerat sig hos myndigheterna först. Flera av operatörerna blev hackade – vilket avslöjades av tidningen Techcrunch – men Worldcoin insisterar på att inga personuppgifter stulits. De mystiska sfärerna var inte beredda på tropisk hetta och bröt ofta samman. Ombuden skrev ett protestbrev, som läckte till tidningen, och grupper strejkade till och med vid ett antal tillfällen. För att försöka blidka nyckelpersoner i det lokala kontaktnätet bjöds de mest framgångsrika operatörerna på konferens i Dubai.

Svindel. En Worldcoin-anställd med huvuduppgiften att förklara hur kryptovalutan kan omvandlas till riktiga pengar. Foto: Jon Weman.

Efter den första kaotiska perioden verkar företaget ha standardiserat sina metoder och lärt sig av misstagen. Totalt har enligt AFP en halv miljon människor i Latinamerika, och tre miljoner över hela världen, fått sina ögon skannade av företaget. Men nästa våg av problem kom när myndigheterna för datahantering i olika länder började titta närmare på verksamheten.

Kenya kastade ut företaget i augusti förra året, med hänvisning till ”säkerhets-, integritets- och finansiella problem”. I mars i år frystes verksamheten i Spanien på obestämd tid, efter att datamyndigheten observerat ”ofullständig information, uppsamling av data från minderåriga och att det är omöjligt att dra tillbaka medgivande”. Portugal följde efter en kort tid senare. I Hong Kong gjorde polisen husrannsakan i flera kontor, under misstanke om att dataskyddslagar brutits.
I dag visar webbsidan bara stationer i Argentina, Chile, Tyskland, Singapore, Japan och USA.

Sedan dess har organisationen troligen slipats och standardiserats; proceduren jag följer i Jose C. Paz verkar identisk med vad jag har sett i videor från andra stationer. Inte desto mindre sköts stationerna fortfarande av ”självständiga operatörer”, bekräftar Astrid Vasconcellos, kommunikationsansvarig för Tools for Humanity i Latinamerika. Men hon kan inte ge några uppgifter om hur många eller hur stora de är eller hur avtalen med dem ser ut, förutom att en operatör kan driva en eller flera stationer.

– Det är företagshemligheter.

Hon ger svaret på en del av gåtan om hur Tools for Humanity har råd att dela ut pengar till miljoner människor runt om i världen – det är deras egen valuta som de kan tillverka fritt.

– För tillfället finns det inget som backar värdet på Worldcoin, säger hon.

Jag skannade mig själv första gången för att jag behövde pengarna, till vad minns jag inte nu. Sedan har jag börjat ta med mig andra.

Men bara att driva hela verksamheten måste kräva en hel del resurser – i Jose C. Paz jobbar 14 anställda, och i resten av landet finns över 200 liknande stationer. Rimligtvis får de betalt i pesos, fast det hör också till de ”affärshemligheter” som Vasconcellos inte vill avslöja.

Att mynten trots allt går att sälja för riktiga pengar hänger alltså enbart på att spekulanter fortsätter att tro på dem, antagligen påverkade av den prestige som Sam Altmans namn för med sig. Hon förklarar också att Tools for Humanity ”i dag inte har några inkomstkällor, men kan komma att skapa sådana i framtiden”.

I Parque del Oeste, ett bostadsområde utkastat på slätten någon halvtimme från Mercado Concentrador, hittar jag Giuliana Aldana. Hon är manikyrist, hennes man är murare och båda försörjer sig på tillfälliga arbeten och bor med två barn i ett hus som de själva byggt. Som sidosysselsättning har hon blivit Worldcoin-mellanhand.

Sfäriskt. Hjärtat i operationen: Worldcoins mystiska ”klot”. Foto: Jon Weman.

– Jag skannade mig själv första gången för att jag behövde pengarna, till vad minns jag inte nu. Sedan har jag börjat ta med mig andra. Jag har bara gjort det tre gånger hittills, men jag har en väninna som åker varje dag. De man tar med sig är antingen gamla som tycker det är krångligt med teknik, eller tvärtom unga som driver omkring och inte har koll på någonting.

Liksom i Kenya verkar folk redan ha hittat metoder för att lura systemet.

– En annan grupp är de som inte har telefon, då avinstallerar man appen, installerar igen och lånar ut telefonen till dem medan de gör skanningen, sedan använder man återställningen för att komma in på den gamla användaren och fortsätta få bonus.

Nätfrihetsorganisationen Electronic Freedom Foundation (EFF) hör till kritikerna av projektet.

– Det finns ett antal saker som gör oss skeptiska. En av dem är hur Worldcoin hanterar lagrandet av känsliga biometriska data, speciellt som de hittills främst rullat ut uppsamlingen i fattiga länder globalt där människor är i en svagare position. En annan att de saknar konkreta svar på hur någon kan dra sig ur om man ångrar sig eller exempelvis drabbas av en ögonskada. Vad gör man om stationen har lämnat staden vid den tidpunkten?, frågar sig Rory Mir från EFF.

– Slutligen, är det oroande att projektets mål verkar vara att bli en identitets- och finansstruktur för hela jorden, och att Worldcoins biometriska ID skulle bli den enda ingången till alla projekt det har att göra med.

Och där anar man logiken bakom att Sam Altman skänker bort pengar i en Buenos Aires-förort.

I sin bok om ”teknofeodalism” skriver ekonomen Janis Varoufakis att de stora nätbolagen inte längre kan förstås som kapitalistiska företag. Formuleringen är kontroversiell, men nätjättarna konkurrerar knappast på en marknad längre. Snarare har de ockuperat hela nischer av det mänskliga livet på nätet – Google har till exempel bokstavligen blivit liktydigt med grundläggande informationssökning, och strävar efter att inkorporera allt fler kategorier information, såsom genom att digitalisera miljontals pappersböcker. Ett företag kan, som Amazon, bli en marknad i sig.

Hemligheten för att nå denna dominans, konstaterar Varoufakis, är att ha massiva finansiella resurser bakom sig för att kunna absorbera förluster under inledande år, i visshet om att vinsterna efter att man etablerat dominans kommer mer än kompensera det.

Läs mer
Varoufakis kompenserar frånvaron av en gedigen teori om kapitalismens kris med idén om en ”global minotaur”. Foto: George E. Koronaios/Wikimedia.
Nyheter 19 november, 2023

En gubbe i ett moln

Tekniksidan Gisreport påpekar att Open AI utvecklar teknik som lär program att imitera mänskligt beteende; sedan motiverar Open AI-kopplade Worldcoin nödvändigheten av sitt system bland annat med att det blivit allt mer angeläget att skilja människor från botar. Oavsett om personerna som står i kö i Jose C. Paz löper någon risk att få sina uppgifter stulna eller missbrukade eller inte, ställer många lagstiftare frågan om det är en klok idé att lämna ett framtida globalt ID-system i händerna på en enda privat aktör.

Inrikes 14 maj, 2024

Tältprotester vid flera svenska universitet

Demonstranter har slagit läger vid Stockholms universitet för att kräva att universitetet avbryter sina samarbeten med Israel. Foto: Peter Eriksson.

Studentprotesterna mot Israels krig i Gaza har nått Sverige. På tisdagsmorgonen slogs tältläger upp vid flera universitet och högskolor runt om i landet, med krav om att lärosätena bryter sina akademiska samarbeten med Israel och fördömer dödandet av civila i Gaza.

Tidigt på tisdagsmorgonen satte ett 20-tal aktivister upp tält på Stockholms universitets campusområde Frescati. Vid tältlägret syns en banderoll med texten ”Israel is committing genocide – ceasefire now” (”Israel begår folkmord – vapenvila nu”). Strax intill står fyra poliser vid en svart skåpbil. På en gräsplätt utanför Bloms hus, där rektorsämbetet finns, står ett dussintal tält uppställda och omkring 25 demonstranter har samlats i en ring, vissa iklädda Palestinaflaggor och sjalar. 

Klimataktivisten Greta Thunberg är en av demonstranterna som talar i ringen. Vid utkanten står flera journalister som försöker höra vad som sägs i gruppen, men de blir snabbt ombedda att backa.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Ledare/Opinion 14 maj, 2024

Nu återupplivar Jimmie Åkesson nazisternas ”dolkstötslegend”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson anklagar i sitt vårtal Socialdemokraterna för att ha stuckit en dolk i det svenska folkets ryggar. Foto: Christine Olsson/TT.

”Jag hatar er”, sade Jimmie Åkesson i sitt vårtal, och anklagade Socialdemokraterna för att ha satt en dolk i ryggen på svenska folket. Men frågan är om nazistiska konspirationsteorier oroar Tidökollegorna. De är ju inte måltavla för våldsmetaforerna.

Den 4 maj höll Jimmie Åkesson sitt årliga vårtal på Långholmen i Stockholm. Det mesta av innehållet var bekant. Han hyllade ”nationell solidaritet” som en motvikt till ”vänsterliberalernas” prioritering av andra folk. Han upprepade tanken att det finns en ”övre gräns” för Sveriges vapenstöd, då det gäller att ta ansvar för skattebetalarnas medel.

Men huvuddelen handlade förstås om invandring och brottslighet. Först då började han tala fritt och eldigt, och jublen steg när han dundrade:

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]
Kommentar/Kultur 13 maj, 2024

Eden Golan fick sjunga till slut. Men många palestinska artister förföljs. Foto: Martin Meissner/AP.

Det är mördandet av civila som dödar musiken, inte protesterna.

När Eden Golan gick upp på scenen i bandageklänning framför en brinnande sol och sjöng om att överleva en orkan tänkte jag att hon kunde vinna, även om inramningen var lite väl normporrig. När hon väl stod där förtjänade hon, precis som Hynek Pallas påpekar, ett respektfullt bemötande och en branschmässig bedömning. Inte ens det faktum att hennes medborgarskap är israeliskt är ett problem. 

Men anledningen till att det samlades tusentals människor i Hyllie i helgen handlade inte om en kulturell bojkott av en enskild kulturutövare, utan om en moralisk – för att hon tävlar för ett land. Ett budskap om att man inte kan sjunga för ett land som samtidigt fängslar, tystar och dödar palestinska artister och andra civila.

Att sjunga och skriva om sådant som gör ont är precis vad konsten gör.

Bara dagar efter 7 oktober arresterades den populära artisten Dalal Abu Amneh efter att hon postat orden ”Bara Allah är segraren” på X tillsammans med en palestinsk flagga. Efter att hon släpptes och nyheten läckte ut har hon haft 85 demonstrationer utanför sitt hem. Något brott gick inte att styrka, men artistens och hennes familjs liv slogs i spillror. Abu Amnehs fall är bara ett i raden. Som en artikel visar i magasinet 972 kränks artisters yttrandefrihet återkommande, deras låtar stryks från radiostationer och de utsätts för polisens hembesök ofta bara för att de uttryckt solidaritet med folket i Gaza eller mot Israels brutala angrepp. Men att sjunga och skriva om sådant som gör ont är precis vad konsten gör.

I Göteborgs-Posten 12 maj skriver Hynek Pallas att det under ytan i Palestinarörelsen finns en ständigt lurande antisemitism. Det är förvisso riktigt att man aldrig och ingenstans kan slappna av inför lockelsen i att peka ut och demonisera de evigt nomadiserande judarna, något som ligger nära till hands för makthavare som medel för att avleda uppmärksamheten från dysfunktionellt ledarskap. Men när Pallas liknar Nooshi Dadgostars påpekande om den israeliska arméns brutalitet vid antisemitiska föreställningar om blodtörstiga judar, riskerar det att tömma begreppet antisemitism på dess innebörd. Frontalangrepp av det här slaget blir ett verktyg för att skrämma samtalet om folkrätt till tystnad. Det sker redan i full skala i Tyskland, där ett klimat utvecklats i vilket judiska fredsaktivister anklagas för antisemitism av nazisternas barnbarn. Ska det bli så här nu också? Dessutom undrar man vem det egentligen är som skrämmer svenska judar till att stanna inomhus, med tanke på att protesterna blev så fredliga. Är det inte dags att ställa frågan om vilket ansvar den borgerliga pressen bär för att människor är rädda?

Läs mer

Upplevelser av antisemitism och rasism får aldrig förminskas. Därför känner jag en lättnad över att schlagerhelgen tycks ha gått lugnt till och även om vissa röster från höger velat ge en annan bild. Trots L-politikern Gulan Avcis varning om att ”vi kommer att få se den värsta sortens antisemitism”, KD:s EU-valskandidat Alice Teodorescu Måwes ord om att hon ”får ont i magen av alla incidenter”, eller ledarskribenten Tove Lifvendals armageddon-profetior, så hittar jag ingen substans för det i nyhetsflödet. Själv har jag inte gjort någon hemlighet av mitt ursprung och jag bär också min davidsstjärna tydligt och är ordentligt insyltad i den anklagade vänstermiljön. Någon antisemitism har jag gudskelov inte drabbats av, bortsett från obehagliga påhopp från israelflaggsförsedda konton som anklagar mig för självhat och för att vara en ”kapo”, det vill säga en jude som vaktar andra medjudar i ett koncentrationsläger och som därför åtnjuter en något högre status, men som till sist också mördas. En form av antisemitism så god som någon. 

I brist på bevis för det påstått massiva hatet mot Malmös judar vänds i efterhand blickarna mot juryn. Här kan man bli konfunderad över en musikaliskt helt omotiverad nolla, vilket inte kan tolkas som något annat än en markering. Här har nog juryn ändå misstolkat sitt uppdrag. Det går helt enkelt inte att först acceptera villkoren för tävlingen, det vill säga att ett krigförande land representeras i en musiktävling, för att sedan passivt-aggressivt signalera med en rätt så ickediskret gest. Universalexperten Magnus Ranstorp var snabb med att uppmärksamma och sprida den politiska undertonen, försedd med namnen på alla jurymedlemmar, till sina drygt 100 000 följare. SVT:s strategi om politikfri musikfest blev i stället en enda Pang i bygget-sketch om att inte nämna kriget. 

Jag blir inte förvånad om många i framtiden kommer att minnas det som att de våren 2024 stödde eller deltog i protesterna mot eurovisionstävlingen och att det fredliga motståndet i backspegeln kommer att ses som en hyllning till den fria konsten och musiken och dess obändiga kraft att vara gränslös och outtröttligt illojal mot makthavare. Ändå är skadan som den ser ut måndagen efter större än den goda viljan. Det var ett felaktigt beslut av Sveriges television att inte följa sin policy och inte inkludera krigförande länder. Det är mördandet av civila som dödar musiken, inte de som protesterar. 

Jag förstår dem som kallar Eden Golan modig. Men jag tycker att det hade varit modigare att avstå. 

Paulina Sokolow
Kulturredaktör och konstvetare.[email protected]
Kultur 13 maj, 2024

Ett ”du” i upplösningstillstånd

Pooneh Rohi har tidigare getts ut på Ordfront förlag. Diktdebuten är utgiven på Pamflett. Foto: Johanna Sundström.

När romanförfattaren Pooneh Rohi diktdebuterar blir utgångspunkten migration och moderskap. Lejla Cato imponeras av det hypnotiska språket, men hade önskat mer av det oförutsägbara.

Genljud får mig att tänka på allt det självklara – hem, vanor, språk, landskap – som i ett kan försvinna. Hur kommer man förbi en så omfattande förlust? Den frågan är en orsak till att många verk som skildrar postmigration är nostalgiskt tillbakablickande. Men litteratur kan också, magiskt nog, göra det frånvarande närvarande.

Pooneh Rohis diktdebut tar vara på den förmågan. Fysiskt är Genljud, för att vara lyrik, en omfattande bok. Med sina dryga 400 sidor av korta dikter, alla strikt hållna mellan en och sju rader och placerade på uppslagets högra sida, påminner boken om Linnea Axelssons diktepos Ædnan. Det fysiska anslaget, att här är en diktsamling som tar plats, är inte utan betydelse. Både Axelsson och Rohi skriver om det som har tystats. Axelsson genom att berätta samers moderna historia i ett kolonialt Sverige; Rohi genom att göra själva tystandet. Det låter som en motsägelse, men Genljud befinner sig i det akuta nu då språk och kropp, ja, själva jaget, upphör.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Utrikes 12 maj, 2024

Hoppet ligger i ickevåldet

Även i Sverige protesterades det mot det riggade belarusiska valet i augusti 2020. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

I boken ”Lukasjenkas land” sammanfattar Belaruskännaren Martin Uggla 25 års arbete. Det är en berättelse om modiga människorättsförsvarare och lärdomar om det fredliga motståndets kraft.

Vid Nobelbanketten i Oslo 2022 träffade Martin Uggla den ofrivilliga belarusiska oppositionsledaren Svjatlana Tsichanovskaja. Efter att hennes make Sergej Tichanovskij häktats kort före sista dagen för att anmäla sig som presidentkandidat i valet 2020 ställde Svjatlana upp i hans ställe. Häktningen förvandlades så småningom till ett långdraget fängelsestraff, och i dag tillåts han bara ta emot brev från barnen och sin mor.

Att svensken Martin Uggla (bilden) befann sig vid ett bord med belarusiska demokratiaktivister är inte märkligt. I snart 25 år har Martin Uggla engagerat sig i den belarusiska demokratirörelsens öde, och bjöds in av organisationen Vjasnas grundare Ales Bjaljatski när de tog emot fredspriset, tillsammans med ryska Memorial och ukrainska Center for Civil Liberties.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Rasmus Canbäck
Frilansjournalist och författare med fokus på den postsovjetiska världen.[email protected]
Kultur 11 maj, 2024

Småfifflartrivsel på vischan

Thomas Korsgaards skildringar av danska avfolkningsbygder har gjort honom till en av Danmarks intressantaste samtida författare. Foto: Simon Klein Knudsen.

Fäder lär söner att dricka grogg och tjejer som sminkar sig för mycket kallas ”luder”. Rasmus Landström plöjer en trilogi och spårar upp en ny litterär trend.

2021 publicerades danska Thomas Korsgaards debut Om någon skulle komma förbi på svenska. Romanen handlar om en familj småfifflare och välfärdsdrottningar i en gudsförgäten del av Jylland och beskrivs av förlaget som en ny typ av landsbygdsskildring. I centrum står Tue, på väg mot gymnasiet, och hans pappa, den charmiga despoten. Någon nyskapande roman är det knappast, men en ovanligt välskriven debut av en författare med förmågan att på samma gång framkalla stereotypa och komplexa karaktärer. I en oförglömlig scen slipar pappan en spade, bryter bort listerna och klyver panikslagna råttor på linoleummattan. Vilket är talande för hans blandning av noggrannhet och vårdslöshet. Det var som att en ung Bukowski dumpit ned i det småberusade och högerpopulistiskt ”glada” Danmark.

I dagarna publiceras uppföljaren på boken, med en lika otymplig titel som debuten, En dag kommer vi att skratta åt det, i skicklig översättning av Helena Hansson. Det har mörknat i Korsgaardsland: modern mjölkar staten på pengar för en arbetsskada, har en otrohetsaffär och spelar nätpoker. Fadern har blivit demonisk av svartsjuka och våldet hänger runt honom som en atmosfär. Tue har börjat gymnasiet, dejtar män och deltar emellanåt i fylleslag i bedagade gympasalar. Det vore inte Korsgaard om allt detta sociala mörker inte sänktes ned i sommarlovets solljus, där företrädare för Danskt Folkeparti ler från höbalarna längs vägkanten.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Rasmus Landström
Författare, litteraturredaktör och medlem i Flammans styrelse.
Inrikes 11 maj, 2024

Kriminolog: ”Visitationszoner ger bara problem”

Poliser visiterar demonstranter i Malmö 2019. Foto: Johan Nilsson/TT.

Visitationszoner, hårdare övervakning och strängare straff är Tidöpartiernas sätt att visa väljarna att de bekämpar brottsligheten. Men deras kriminalpolitik kommer bara fortsätta att förvärra samhällsklyftorna, anser kriminologen Janne Flyghed.

Tidöpartiernas hårdare tag mot brottslighet fortsätter i och med visitationszonerna, som polisen häromveckan fick rätt att börja införa. På polisens utvalda platser kan nu vem som helst kroppsvisiteras utan konkret brottsmisstanke. Detta gäller även barn. Enda kravet är att visiteringen kan rättfärdigas efteråt.

Men lagändringen kommer att göra minimal skillnad, menar Janne Flyghed, professor emeritus vid Kriminologiska institutionen på Stockholms universitet.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Saga Grande
Student i litteraturvetenskap och praktikant på Flamman.[email protected]
Ledare 10 maj, 2024

Sjukvårdskrisen slår hårdast mot glesbygden

Hannes Vikberg protesterar utanför Karolinska sjukhuset i Huddinge, den 25 april 2024. Foto: Caisa Rasmussen/TT.

Att sätta stopp för hyrsjuksköterskorna räcker inte. Om man vill behålla den fasta personalen måste man också förbättra vårdens arbetsvillkor och löner.

Sjuksköterskan Niklas hade jobbat på kirurgen på Region Blekinge i tio år när han häromåret fick en hjärtinfarkt, bara 50 år gammal. Med åren hade Niklas sett hur belastningen på kirurgen ökat, samtidigt som hans hälsa blev sämre och sämre trots ett i övrigt hälsosamt liv. Läkaren som opererade honom konstaterade att infarkten berodde på stress och uppmanade honom att byta jobb.

”Jag älskar kirurgi och hade arbetsförhållandena varit bättre hade jag stannat. Att jag sade upp mig har räddat mig”, säger Niklas till P4 Blekinge.

Den stress och extremt höga arbetsbelastning som Niklas upplevde är tyvärr verkligheten för en stor del av landets vårdpersonal. Det är också bakgrunden till den övertidsblockad på samtliga regioner i landet som Vårdförbundet inledde häromveckan.

Det säger en hel del om läget i vården att det blir svårt att klara bemanningen bara för att personalen säger att man inte kommer att jobba övertid. Men att det blir tufft kommer knappast som någon överraskning. Krisläget i vården har byggts upp under lång tid, även om insikten har kommit alldeles för sent.

Samtliga regioner planerar nedskärningar eller avgiftshöjningar och alla regioner utom tre budgeterar för ett underskott under 2024. Och trots att sjukvården skriker efter personal tar sig nedskärningarna paradoxalt nog ofta uttryck i personalneddragningar. Över 5 000 tjänster riskerar att försvinna, enligt en kartläggning som DN gjort.

Inflationen har förvisso gjort sitt för att förvärra läget, men den ekonomiska utvecklingen för regionerna har gått åt fel håll en väldigt lång tid. Personalbrist kostar nämligen pengar.

De senaste åren har kostnaderna för hyrpersonal ökat drastiskt i många av landets regioner. I slutet av 2023 såg man en viss minskning av hyrkostnaderna på totalen, till följd av att många regioner beslutat om åtgärder som hyrstopp och nya schemamodeller. Nyligen tecknades också ett nytt nationellt avtal för hyrpersonal i vården för att få ned kostnaderna.

Men trots det nya hyravtalet är det uppenbart att regionerna ändå inte har jämlika förutsättningar att hantera det monster som hyrberoendet har blivit.

För de regioner som har svårare att rekrytera personal blir det också svårare att bryta sig ut ur den onda spiralen. Även om totalkostnaderna för hyrpersonal som sagt gått ned något det senaste halvåret finns det ett tydligt mönster kring vilka regioner som fortsatt kämpar.

Glesbygdslänen har svårare att hitta personal än storstadsregionerna, och ju mer de fastnar i hyrberoendet desto svårare blir det att vända utvecklingen.

I Stockholm, Västra Götaland och Skåne var hyrkostnaderna dryga 2 procent av de egna personalkostnaderna under 2023. I Västernorrland, å andra sidan, är andelen 18,3 procent. Där vittnar hyrpersonal till Sundsvalls Tidning om att man inte ens ser det som ett alternativ att ta en fast tjänst hos regionen för att villkoren är så mycket bättre som bemanningsanställd, medan regionrådet Elina Backlund Arab (S) menar att regionen blivit ”utpressad” av bemanningsbolagen.

Även i regioner som Norrbotten, Gotland, Jämtland Härjedalen och Gävleborg är hyrberoendet påtagligt. Flera av dessa regioner har också, tvärtemot den nationella trenden, haft ökade hyrkostnader under sista kvartalet 2023, enligt en kartläggning från SVT.

Att det ser ut så här är ingen slump. Trots att hälso- och sjukvårdslagen har mål om en vård på lika villkor för hela befolkningen kämpar glesbygdslänen med andra förutsättningar, som längre avstånd, lägre skatteintäkter och en äldre befolkning.

Framför allt har glesbygdslänen svårare att hitta personal än storstadsregionerna, och ju mer de fastnar i hyrberoendet desto svårare blir det att vända utvecklingen.

Det är i slutändan det här som Vårdförbundets blockad handlar om: Att sätta ljuset på hur förödande personalbristen är för sjukvården. För att inte Niklas i Blekinge, och hans kollegor över hela Sverige ska behöva offra sin hälsa, så måste villkoren och arbetstiderna bli bättre. Det kräver ett omtag för hur välfärden finansieras.

Men ett sådant omtag kräver också en insikt om att glesbygdslänen i dag betalar det högsta priset för kompetenskrisen i vården. Annars blir ambitionen om en jämlik vård en önskedröm.

Utrikes 10 maj, 2024

Svenska matkedjor på tvärs med årets ”gröna Nobelpris”

Nötkött från bolag som anklagas för att bidra till illegal avskogning hittas även i svenska charkdiskar. Foto: Fernando Martinho.

Goldmans prestigefyllda miljöpris går i år till kampen mot köttindustrins avskogning av Brasilien, en kamp som fått flera europeiska livsmedelskedjor att sluta sälja brasilianskt kött från storföretaget JBS. Men i Sverige fortsätter köttet att säljas av de största matkedjorna.

Den brasilianska biffens väg från betesmarkerna till din lokala köttdisk är lång och hemlighetsfull. Men genom att bygga upp ett oberoende spårningssystem tillsammans med brasilianska urfolk, jordbruksarbetares fackförbund, satellitbildsgranskare och frivilliga spanare i Europa, har den brasilianska journalisten Marcel Gomes lyckats avslöja hur kött från illegalt avskogade områden säljs till europeiska konsumenter.

Det handlar om avskogning av såväl Amazonas regnskog som den enorma Cerrado-savannen och den tropiska våtmarken Pantanal, som alla präglas av en stor artrikedom och fungerar som viktiga kolsänkor för klimatet. Granskningen har fokuserat på det brasilianska företaget JBS som är världens största köttförädlingsföretag och står för en tredjedel av Brasiliens nötköttsexport.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr