– Kvinnor har kommit in på arbetsmarknaden och jobbar idag fler betalda timmar, men männens obetalda arbetstimmar har inte ökat i samma grad, säger Paulina de los Reyes, professor i ekonomisk historia under ett seminarium på Feministiskt forum i Stockholm i helgen.
Temat för seminariet är betalt och obetalt arbete. Ett problem som Kristina Persdotter, socialdemokrat och aktiv i bland annat Rebella, lyfter fram är att vi arbetar allt mer och gränserna mellan arbete och fritid suddas ut. Många känner sig tvingade att vara tillgängliga för jobbet även på sin fritid och småbarnsföräldrar arbetar fler betalda timmar idag än tidigare.
– Var fjärde småbarnspappa arbetar mer än 47 timmar i veckan, samtidigt är det ofta mamman som blir mest stressad, eftersom hon får åsidosätta sitt eget jobb för att ta större ansvar för hemmet, säger hon.
– Det är intressant att flexibilitet i arbetslivet var fram till 70-talet något som arbetarrörelsens organisationer drev på, för att man såg det som viktigt för att människor skulle ha ett liv utanför arbetet. Sedan kidnappades begreppet av arbetsgivarna och kom att betyda bland annat otryggare anställningar, påpekar Paulina de los Reyes.
Vänsterlösningar
Att människor klagar på att det så kallade livspusslet är svårt att få ihop beror inte på att de är bortskämda, utan att det är en realitet, menar Kristina Persdotter.
– Men idag har begreppet allt mer kommit att handla om städhjälp åt den övre medelklassen.
Frågan är vilka lösningar som vänsterfeminister bör driva på för.
– Lösningen handlar både om att omorganisera obetalt arbete så att män tar ett större ansvar och att titta vad man kan göra på arbetsmarknaden. Det är till exempel väldigt tydligt att kvinnor går ner i arbetstid när de får barn.
Kvinnors deltidsarbete får negativa konsekvenser både när det gäller jämställdhet i hemmet, möjligheten att skilja sig om man är beroende av sin mans inkomst och även för ekonomin på längre sikt.
– Idag ser vi hur kvinnor som arbetat deltid i hela sitt liv får svårt att klara sig på sina pensioner, säger Paulina de los Reyes.
Förslag på lösningar skulle kunna vara att möjligheten för småbarnsföräldrar att gå ner i arbetstid kvoteras, så att båda föräldrarna måste gå ner lite i tid, istället för att mamman arbetar mycket mindre som det ofta är idag.
En stark offentlig sektor med bra förskolor och fritidshem är ett annat svar på Rut-avdrag. En undersökning som Kommunal har gjort visar att många mammor känner sig tvingade att hämta tidigt på förskolan, helt enkelt för att förskolan håller för dålig kvalitet.
– Och varför ska alla föräldrar köpa och stryka lucialinnen, istället för att förskolan tillhandahåller dem direkt? Eller varför ska barnen sätta igång med fritidsaktiviteter och läxor när de kommer hem från fritids klockan fem, när de kan göra det på fritids? säger Kristina Persdotter.