– Nej, sade hon vid en pressträff på tisdagen, utstationeringsdirektivet kan implementeras i respektive land. Vi har valt att implementera den tillsammans med kollektivavtal.
Stridsåtgärder får inte vidtas för att tvinga utländska företag teckna svenskt kollektivavtal, om det finns ett avtal i ursprungslandet. LO och Byggnads hoppas nu på arbetsmarknadsministern.
– Littorin måste omedelbart ändra på utstationeringslagen om han vill slå vakt om det svenska kollektivavtalssystemet, säger LO:s Erland Olauson.
Men Littorin vill inte ändra i utstationeringslagen. Han pratar i stället om att se över Lex Britannia.
– Där kan vi nu inte, om vi läst domen rätt, tränga undan ett utländskt kollektivavtal, alldeles oavsett innehåll, med ett svenskt kollektivavtal, säger Littorin till Sveriges radio.
Det lettiska bolaget Lavals juridiska ombud Anders Elmér menar att domen visar att Laval haft rätt på alla punkter.
– Jag är väldigt nöjd med domen. Och Arbetsdomstolen måste nu följa EG-domstolens riktlinjer, säger Elmér till TT.
Avgörandet går nu till svenska AD för avgörande mellan Byggnads och Laval. Men för facket i Sverige och EU är domen principiellt viktig. Byggnads ordförande Hans Tilly framhåller att det idag inte är svårt att få utländska företag teckna kollektivavtal. Det svåra är att få dem att följa avtalen. Därför måste facket ha utrymme att kontrollera och följa upp. Men Byggnads och arbetsgivarnas uppgörelse om att behandla löneuppgifter, även för icke fackanslutna, är olaglig och strider mot personuppgiftslagen. Det sade Datainspektionen på måndagen.
LO: Littorin måste ändra lagen efter Vaxholmsdomen
På tisdagen före jul kom EU:s dom i Laval-målet. LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin säger att svensk lag måste ändras. Däremot menar hon inte att EU:s inre marknad kör över svenska modellen.