Enligt det nya förslaget till arbetskraftsinvandring utanför EU-området ska asylsökande som gömmer sig i Sverige kunna ges uppehållstillstånd om de kan visa att de har haft ett arbete de senaste sex månaderna.
– LO är inte motståndare till arbetskraftsinvandring men man kan inte flytta myndighetsbeslut till arbetsgivarna menar Andersson. Vår linje är att vi inte accepterar att facket inte får någon roll alls.
Varnade 2004
Redan den 13 januari 2004 gick LO-ekonomen Andersson ut på DNdebatt och menade att det behövdes vissa grundläggande principer i frågan om arbetskraftsinvandringen, då med tanke på de konsekvenser för en rörlig arbetsmarknad som skulle börja gälla inom EU:
”Vår (LO) slutsats är att följande fyra ingredienser behövs: Först och främst är arbetslinjen metoden för hur migrerande arbetskraft ska tas emot i Sverige. För det andra behövs en myndighetsreform för att klara en högre sysselsättningsgrad bland invandrare. För det tredje måste löntagarnas ställning stärkas. För det fjärde är det inte acceptabelt att villkoren för socialförsäkringarna försämras därför att arbetskraftens rörlighet ökar.”
Alliansen gör tvärtom
Högeralliansen har gjort tvärtom, menar Andersson. Den har försämrat a-kassan och fackets möjligheter att försvara och vara en kontrollinstans för att bevaka kollektivavtal och andra rättigheter för de anställda på arbetsplatserna. Denna kontrollinstans föreslås nu föras upp till ett starkt försvagat och nedskuret AMS.
Enligt det nya förslaget, som har fått ett varmt välkomnande av ledande miljöpartister, ska vissa ”nyckelgrupper” ges möjligheter till arbete i Sverige genom att de privata arbetsgivarna lägger fram sina förslag till arbetskraftsinvandring för Migrationsverket. Vilka grupper handlar det då om utanför EU?, frågar jag Anderson:
– Bemanningsföretagen kommer att importera arbetskraft från Asien, är hans tips.
I det nya förslaget från regeringen ska utlänningslagen förändras så att det blir möjligt för en person utanför EU att direkt på landets svenska ambassad söka ett tre månaders visum för att söka jobb i Sverige. Men det handlar bara om personer inom nyckelsektorer.
Migrationsminister Tobias Billström (m) säger att Sverige har ett ”framtida behov av arbetskraft som blir allt större, och med en befolkning som blir allt äldre. Och då tror vi att arbetskraftsinvandring kan vara ett sätt att säkra välfärden”.
Arbetsgivaren avgör
Men det ska vara arbetsgivaren som ska ha rätt att avgöra behovet att rekrytera nyckelpersonal utanför EU utan att detta ska kunna överprövas av AMS, enligt utredningsförslaget. Fackets möjlighet att yttra sig om arbetsbristen inom ett visst yrke försvinner. Enligt LO innebär det en försvagning av fackets roll på svenska arbetsmarknaden.
– Det här innebär ytterligare ett steg bort från den svenska modellen som bygger på jämbördiga parter på arbetsmarknaden. Det finns inget annat land där det enbart är marknaden som styr vilken arbetskraft som tas in från andra länder, menar Dan Andersson, som tror att det blir svårt för facket att försvara minimilönerna när det är arbetsgivarnas behov som styr.