Internationella Engelska skolan (IES) får nu möjlighet att köpa den fastighet i Gubbängen i Stockholm som de hyrt in sig i sedan slutet av 90-talet. Den grönblåa majoriteten och SD ställde sig i förra veckan positiva till förslaget medan den röd-rosa oppositionen var emot.
Gubbängens gymnasium uppfördes på 50-talet och förvaltas i nuläget av det kommunala bolaget Skolfastigheter i Stockholm (Sisab) men har hyrts ut till Internationella Engelska skolan sedan 1998. Miljöpartiet röstade för förslaget tillsammans med de blå eller borgerliga, trots att partiet på riksplan är emot vinster i välfärden.
– Vi står bakom beslutet att sälja byggnaden, säger Miljöpartiets interna gruppledare i Stockholm, Mariana Moreira Duarte, som har skola och utbildning som en av sina hjärtefrågor, till Flamman.
När Flamman först kontaktade Miljöpartiet för en kommentar hänvisade partiet till Liberalernas skolborgarråd, och Mariana Moreira Duarte tipsar i sin tur om att vi kanske egentligen bör prata med Moderaternas stadsbyggnadsborgarråd.
Men vi undrar hur ni landade i detta beslut.
– Det har varit långa diskussioner under flera månader där vi behövt tänka på ekonomi och planerna som finns för utbyggnad av skolorna. Sedan är det ett ideologiskt svårt beslut att delta i. Det kan jag inte sticka under stolen med, säger Mariana Moreira Duarte.
Vänsterpartiet i Stockholm uppmanade i en skrivelse till paus av försäljningar av stadens lokaler som inbegriper IES redan sommaren 2021, bland annat baserat på att Skolinspektionen efter åtta månader inte kunnat skaffa sig överblick över och säkerställa ägarstrukturen i företaget. När Skolinspektionens lämplighetsprövning av den nya ägar- och ledningskretsen var färdig hade nio personer godkänts med kopplingar till sju olika företag. Enligt SVT som gått igenom årsredovisningen för 2020 gjorde IES en vinst på en kvarts miljard kronor det året, och varje elev genererade i snitt 10 000 kronor i vinst för företaget. När tidningen Skolvärlden i höstas intervjuade Annika Hirvonen, skolpolitisk talesperson för Miljöpartiet, menade hon däremot att partiet ska verka för att ”säga nej till att låta aktiebolag med vinstintresse äga och driva skolor”.
Miljöpartiet på riksplan vill inte att aktiebolag med vinstintresse ska äga och driva skolor. Tycker Miljöpartiet Stockholm annorlunda?
– Nej, vi står bakom Miljöpartiets linje när det gäller friskolorna. Vi driver samma linje. Men vi har rådande lagstiftning och en kommun kan inte bryta mot lagen, säger Mariana Moreira Duarte.
Ni kunde ju ha röstat nej till förslaget.
– Det kunde vi ha gjort men vi måste förhålla oss till hela kommunen och ekonomin för hela kommunen. Vi har finansieringsplaner för hela kommunen och det är inte mer komplicerat än så.
På vilket sätt är det ett ideologiskt svårt beslut?
– Vi har en stor skolsegregation inte bara i statistiken utan bland ungdomar och skolan är bland det viktigaste verktyget för att säkerställa unga människors framtid. Jag är själv gymnasielärare. Det flyttar människor till Stockholm hela tiden. De behöver skola, vägar och sjukvård som fungerar. Det är ett pussel som behöver läggas. Det är väl det som är den krassa verkligheten och en utmaning.
Vänsterpartisten Torun Boucher, som också är ledamot i kommunfullmäktige, köper inte det ekonomiska argumentet. Hon frågar sig hur länge IES kommer att använda skolan.
– Det är kortsiktigt lönsamt, men långsiktigt en dålig affär. Vi vet inte om Engelska skolan finns kvar om tio–femton år eller om de gör något annat. Inget hindrar att IES hyr ut i stället för att bedriva egen undervisning där, säger hon och nämner att staden också har upplåtit Tensta gymnasium för försäljning.
– Det försämrar stadens rådighet kring kärnverksamheter. Vi tycker inte att vi ska sälja stadens fastigheter som staden behöver.
Enligt ett tjänsteutlåtande från Stadsledningskontoret kan en anledning till försäljningen vara att ”stadens upplåning stigit kraftigt”.
– Det kostar att låna pengar, men Stockholms kommun befinner sig inte i någon svår ekonomisk situation, menar Torun Boucher.
Beslutet om försäljningen av Gubbängens gymnasium kan ändras fram till den 31 januari.