Kultur 26 augusti, 2015

Politik på lasarettet

Jesper Weithz är formgivare och författare, men också Flammans ordinarie kulturredaktör. I en intervju om arbetarlitteratur, åtstramningspolitik och populärkultur berättar han om sin kommande bok Vintersystrar. Exklusivt för Flamman publiceras också ett utdrag ur romanen.

När debutboken Det som inte växer är döende utkom kallades den för ”klimatsmart” och en ”obehagligt effektiv samhällsdiagnos”. I Jesper Weithz nya roman skildras ett nyliberalt samhälle under nedmontering. I centrum står Södersjukhuset och de två sjuksköterskorna Amina och Lollo, två sinsemellan mycket olika personer som båda är uppvuxna i den svenska arbetarklassen.

Hur närmade du dig vårdmiljön?
– Jag fick blindtarmsinflammation. En och en halv vecka senare satte jag mig för att skriva. Jag hade miljön färsk i minnet och den letade sig in i romanen. Sedan gjorde jag research och intervjuade sjuksköterskor och läkare.

Vad frågade du dem?
– Många praktiska frågor. Framför allt har jag försökt få fakta rätt, och insikt i det psykosociala spelet på arbetsplatsen. Det finns ju en genomgående hierarkisk struktur på sjukhus som speglar klassamhället. Som Titanic. Men jag har lyssnat och inte lyssnat beroende på vad min berättelse kräver.

Du skriver om ett förhållande mellan en sjuksköterska och en överläkare – nästan en veckotidningskliché. Hur tänkte du kring den kärleksrelationen?
– I min förra roman förhöll jag mig till thrillergenren. Jag ska inte säga att jag har läst någon romance direkt, men jag är ganska medveten om genrens troper och tycker att de är kittlande. Jag gillar melodramer, jag gillar de tydliga bilder som Hollywood och annan genrekultur erbjuder. Jag är uppvuxen i den kulturen själv och jag gillar den, sedan vill jag fylla den på mitt sätt. Så visst – kärlek på lasarettet, jag använde det som arbetstitel emellanåt. Överläkaren i romanen skulle enligt traditionen kunna vara antingen en total douche eller en prins på en vit springare, men jag försöker att underminera det.  

Hur skulle du beskriva Amina och Lollo?
– Jag tror att det är Margaret Atwood som har poängterat att det hos författare ofta förekommer tvillingar som står för olika principer. Där Amina är en gåpå-personlighet som identifierar sig uppåt, är Lollo passiv och tänkande, tror mer på solidaritet och politisk kamp. Lollo har rötter i arbetarklassen, medan Amina kommer från en sorts överklassfamilj i Iran och bär på andra erfarenheter. De identifierar sig olika, och har olika målhorisonter.

Hur förhåller du dig själv till dina gestalter?
– Jag kan ju tycka att Amina är en svikare som inte bryr sig om politik, som inte solidariserar sig med sina kollegor och medsystrar. Men om jag skrev en roman utifrån ett agg inför henne skulle det bli en dålig roman, och det skulle inte gå att leva sig in i hennes val. Jag tycker att det är viktigt att som människa, på ett existentiellt plan, förstå henne. Sedan kan jag på politiska grunder kritisera henne, men då skulle jag skriva en instruktionsroman om hur man bör förhålla sig till omvärlden och det är jag inte särskilt intresserad av. Dessutom är ju Lollo inte alls en förebild heller. Vilka människor är det i sin helhet?
– Men jag finner nog en större glädje i att skriva om personerna som jag inte alls liknar. Det kan kanske handla om en positiv målbild – att jag skulle vilja ha mer av de här dragen. Att inte vara så hämmad av mina moraliska ställningstaganden, som jag samtidigt är stolt över. Att inte vara så försiktig och feg i livet.

Liksom i din debutroman finns här en tydlig spegling av samhällstendenser. Vilka tycker du själv är mest framträdande i Vintersystrar?  
– Framför allt försöker jag att beskriva Stockholm som – lökigt men träffande – en ”kall stad”, färgad av nyliberalismens syn på människor som varandras fiender, snarare än varandras allierade. Det skrivs inte uttryckligen, men de problem som Amina och Lollo ställs inför på sjukhuset är förstås en direkt följd av åtstramningspolitiken.

Utgår du främst från en politisk blick när du skriver?
– Jag existerar inte utan en politisk blick, så den kommer på köpet. Jag måste hålla koll på den och inte låta den löpa amok så att det blir dålig och övertydlig litteratur. Men för mig är de här karaktärerna överordnade, deras respektive resor och deras resa tillsammans.

Den senaste tiden har det publicerats flera skildringar av arbete, arbetare och arbetsplatser. Skulle du kalla Vintersystrar för arbetarlitteratur?
– Om den här berättelsen skrivs in i en tradition av arbetarlitteratur kommer jag att bli glad och stolt, för det är en tradition som jag själv har känt mig sedd i. Till exempel genom att läsa Stephen Kings böcker där det inte alltid är den kulturella medelklassens erfarenheter som gestaltas.  
– Vad gäller att skriva om arbetsplatser så är det väl Slavoj Žižek som har sagt att själva arbetet är osynligt i kulturen, och att den enda gång man får se det är hos orcherna i Mordor. Men gestaltandet av hur arbetet går till intresserar mig nog mindre än de sociala relationer som uppstår mellan människor som är av arbetarbakgrund.
– Författare som Tony Samuelsson och Aino Trosell har stärkt mig i den syn som jag har på arbetarskildringar. I en intervju jag gjorde med Trosell talade hon om att vilja skriva grekiska dramer i arbetarmiljö, och Samuelsson har poängterat att när arbetarklass skildras så får dess representanter ofta rollen av kriminella, knarkare eller glada gamänger. Men ”arbetarklassen” är oftast bara vanliga människor som lever sina liv. Jag vill att det ska finnas sådana berättelser.

Flammans veckobrev

Låt Flamman sammanfatta veckan som gått. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och häng med i vad som händer.

Genom att fylla i och skicka detta formulär godkänner du Flammans personuppgiftspolicy.

Nyheter/Utrikes 10 september, 2024

Greklands glamorösa vänsterledare får sparken

Redaren och bankmannen Stefanos Kasselakis var ett udda val för ett grekiskt socialistparti. Foto: Yorgos Karahalis/AP.

Han brakade in i grekisk politik som en filmstjärna, men efter ett stökigt år som ledare för Syriza har tidigare bankmannen Stefanos Kasselakis blivit avsatt. ”Det känns som en befrielse”, kommenterar han.

Den 30 augusti förnyade socialistledaren Stefanos Kasselakis sina löften i Chanias botaniska trädgård på Kreta med sin amerikanska fästman Tyler Macbeth. Mottagningen ägde rum på lyxvillan Casa Scordilli, där rummen går loss på 36 000 kronor natten, och fortsatte under lördagsnatten på en strandklubb.

Smekmånaden blev dock kortvarig: bara nio dagar senare möttes partiets centralkommitté på ett hotell i Aten för att diskutera den ifrågasatta vänsterledaren framtid.

”Lika lockande som det är att plocka upp handsken”, förklarade han i ett trotsigt försvarstal, ”är det nyktert att låta den ligga.”

Han uppmanade partiet att hålla en misstroendeomröstning, vilket de också gjorde med 163 röster för och 120 emot.

”Det känns som en befrielse, eftersom medlemmarna nu har fått se vilket motstånd jag har kämpat med sedan första dagen jag valdes till partiledare”, förklarade han i sitt korta avslutningstal.

”De dagliga hindren, de dagliga krokbenen, de dagliga intrigerna som jag mött i 11 hela månader utan en enda dag av vila, utan en enda andhämtning.”

Sedan lämnade han snabbt lokalen.

Historien hade låtit osannolik, om det inte var Grekland vi talade om.

Först tragedin: efter finanskrisen vinner socialistpartiet Syriza det grekiska valet med 36 procent av rösterna, med ett starkt mandat att stoppa de nyliberala reformer som EU krävde för att släppa fram nödlånen. I stället viker de sig och genomdriver de åtstramningar som de lovat bekämpa.

Rörelsen tappar luften och börjar förlorar val, trots flera anledningar till missnöje med den konservativa regeringen – hög coronadödlighet, flera korruptionsskandaler, en dödlig katastrof i den privatiserade järnvägen, arbetslöshet och inflation.

Han anklagar partiledaren för högerlutande populism, högljuddhet, fanatism och ett hat mot vänsterns historiska riktning.

Då träder Stefanos Kasselakis in, en tidigare Goldman Sachs-ekonom och redare med bländande leende, och utlovar en nystart. Han vinner medlemmarnas förtroende i september 2023 och påbörjar sitt förändringsarbete, för att ”bygga den grekiska drömmen som vi så desperat behöver”.

Nu börjar farsen.

Medierna blir kära i Kasselakis, den första öppet homosexuella partiledaren i ett konservativt land. Tv-kamerorna följer med honom till gymmet och på promenader med hunden Farlie, visar upp hans gnistrande vigselring från Cartier, och frågar om planerna på att bli surrogatförälder.

Partiets gamla kader är inte lika imponerad, utan anklagar honom för att fokusera för mycket på sin egen person och förflytta partiet högerut. De pekar bland annat på en opinionstext från juli 2023, där Kasselakis förklarade att Syriza borde ”kopiera det amerikanska receptet så snart som möjligt” – och presenterade ett hopkok av liberala reformer för att fördjupa den grekiska demokratin, men utan att nämna socialistiska stapelvaror som organisering och gemensamt ägande.

De första avhoppen kommer redan den 12 november, under ledning av Euklidis Tsakalotos – ledaren för partiets vänsterfalang, trots att han som finansminister verkställt den ”viljeförklaring” som lagts fram av trojkan bestående av EU-kommissionen, ECB och IMF. Han anklagar partiledaren för ”högerlutande populism, högljuddhet, fanatism och ett hat mot vänsterns historiska riktning.” Senare samma månad avgår nio parlamentariker och 57 medlemmar av centralkommittén, och snart bildar några avhoppare partiet Nya vänstern.

Anhängare till Syriza inför extravalet i juni 2023. Valresultatet i det ordinarie valet en månad tidigare blev en kalldusch för partiet, i extravalet sjönk man ytterligare några procentenheter. Foto: Petros Giannakouris/AP.

Snart bildas inom partiet även en kritisk minoritet som kallades ”de 87”, som verkar för att avsätta partiledaren. Och medan partiet käbblar regerar den konservativa premiärministern Kyriakos Mitsotakis fortsatt ostört.

Som svar på slitningarna försöker Stefanos Kasselakis förändra partikulturen. Han utfärdar medlemsenkäter och andra metoder för att tala direkt med gräsrötterna, för att runda vad han uppfattar som en trilsk byråkrati. I juni stänger han ned den dagliga pappersupplagan av partitidningen Avgi, mot den protesterande redaktionens vilja, och föreslår senare även ett namnbyte för partiet. Hans kritiker uppfattar i sin tur åtgärderna som toppstyrning.

Partiets position försvagas ytterligare efter Europaparlamentsvalet den 9 juni, där partiet backar från 24 till 15 procent. För första gången sedan 2012 hamnar partiet under 10 procent i en opinionsundersökning. Förnedrande nog blir de dessutom mindre än stalinistpartiet KKE. 

Med sjunkande siffror ökar turbulensen i partiet. I slutet av sommaren kastas ledamöterna Athina Linou och Pavlos Polakis ut ur partiets grupp i parlamentet, efter en långvarig konflikt. Polakis släpps snabbt in igen, men Kasselakis position är försvagad. Alla undrar om ”de 87” i själva verket är fler än så, något som bekräftas under stormötet den 7–8 september.

Snart efter att Kasselakis avsatts förklarade Kyriakos Mitsotakis, inte utan poäng, att det inte finns något alternativ till hans styre.

För Syriza väntar nu en extrainsatt kongress med uppgiften att hitta en ny ledare före debatten om en ny budget i november. I nuläget finns tre läger. Kasselistas stödjer den avgående partiledaren och diskuterar nu bildadnet av ett nytt parti, tsipristas den tidigare partiledaren Alexis Tsipras, och polakistas den burduse traditionalisten Pavlos Polakis som varit en av Stefanos Kasselakis främsta kritiker.

Från hans första stund som ledare kämpade de emot honom. De åt hans lever.

Den senare kommer precis som Kasselakis från Kreta, men från dess mest hårdföra region Sfakia, och blev även ett disciplinärende under Alexis Tsipras ledarskap. Efter ett inlägg som anklagade den ”djupa staten” för att styra landet beslog dåvarande partiledaren Polakis för en ”attityd av att systematiskt bryta mot gemensamma beslut och partidemokratin”.

Konflikterna går alltså långt tillbaka, och om de inte de olika klickarna samlar sig riskerar den nedåtgående spiralen av intriger och valförluster att fortsätta.

Stefanos Kasselakis har ännu inte meddelat om han stannar i Grekland eller återvänder till Miami, efter sitt turbulenta år som ledare för den grekiska vänstern. Som hans partikollega Elena Akrita förklarade saken: ”Från hans första stund som ledare kämpade de emot honom. De åt hans lever.”

Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]
Kultur 10 september, 2024

Billig arbetskraft har blivit kriminalvårdens yttersta syfte

Fanny Klang befinner sig inte längre bakom fängelsets slutna murar. I sin nya roman kritiserar hon förhållandena i fångvården. Foto: Kegen Lorentzon.

Tre år på tre fängelser och ett häkte sammanfattar Fanny Klang i ett ord: ”rättsvidrigt”. Sina upplevelser inom kriminalvården har hon samlat i boken ”Sluten anstalt”.

– Det var en måndag, mitt i vintern 2021. Jag minns att jag var väldigt nervös när jag klev in på den första anstalten, berättar författaren Fanny Klang.

Vilken anstalt det var har hon valt att inte precisera, vare sig i intervjun eller boken.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Liz Fällman
Reporter på Flamman.[email protected]
Kultur 07 september, 2024

Språket virvlar vackert nedför sidorna

Karolina Ramqvist debuterade 1997 med ”När svenska pojkar började dansa”. Foto: Elisabeth Toll.

Klass, våld och kulturkapital blir till dynamit i Karolina Ramqvists eviga kärlekshistoria.

Kan du se dig själv bli kär i någon från en annan klass? Självklart. Men gör vi det möjligt? Det är en annan fråga.

Vi lever i ett land där det inte finns något konkret hinder för en kulturarbetare att gänga en mekaniker. Samtidigt väcker kärlek över klassgränserna en spänning inom oss.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Emmy Stiernblad
Fastighetsförvaltare och skribent.
Inrikes/Nyheter 06 september, 2024

Moderat ifrågasätter värmerekord: ”Inte unikt”

Människor umgås och badar i värmen vid Sundspromenaden i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT.

Sverige slår värmerekord, och experter varnar för att undantagen håller på att bli regel. Riksdagsledamoten Lars Beckman uppmanar människor att inte oroa sig – med hjälp av missvisande statistik.

I början av månaden, mot slutet av norra halvklotets varmaste sommar någonsin, rapporterar många medier om ett historiskt svenskt temperaturrekord för september. SVT:s meteorologer följer siffrorna ”som sportresultat”, och kallar det ”spektakulärt” när SMHI rapporterar en temperaturtopp på över 30 grader i Skåne under onsdagseftermiddagen. Men hur spektakulärt är det egentligen?

– Det börjar bli förutsägbart att det är varmt i september numera. Vi pratar om det hela tiden, hur säsongerna förändras, säger en solande Malmöbo som DN intervjuar. 

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Liz Fällman
Reporter på Flamman.[email protected]
Rörelsen 06 september, 2024

Knapptryckandet minskar vår försvarsförmåga

Medlemmar av det norska civilförsvaret övar inför ett scenario med kemisk terror. Foto: Morten Holm/Scanpix.

Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.

I debatten om civilförsvaret pläderas ofta för bättre försvarsförmåga hos den enskilde. 70 000 civila insatspersoner (CIP) ska utbildas i brandskydd och olycksfallshantering. Utredningen om vår försvarsvilja konstaterar samtidigt att en majoritet av svenskarna är villiga att riskera livet för att försvara Sverige, men vi saknar grundläggande kunskap om vad som förväntas av oss. Hur ska man kunna få en ansvarig att resa sig ur chefsstolen när det händer saker?

Jag vill ge en kompletterande bild av vår nuvarande brist på reella möjligheter att försvara oss. Handlingskraftiga chefer och färdigheter i hjärtmassage räcker inte långt för en verklig beredskap när det gäller. Under mina 40 år i ungdomsverksamhet med segelfartyg har jag sett hur handfallna våra ungdomar ofta är i de flesta praktiska situationer. Vi lever i knapptryckandets tid, elektroniskt såväl som elektromekaniskt. Den egna kroppsliga förståelsen av olika företeelser och skeenden är som en följd av detta mycket dåligt uppövad.

Det här gäller inte bara ungdomarna. Ofta hör man vuxna säga (gärna skrytsamt) att ”det där tekniska, det begriper jag inte ett dugg av”. Man slipper helst röra vid sådant som kan vara lite blött eller ge stickor i fingrarna. Blanka naglar ska inte få repor (förlåt att jag är en elak gubbe). Man fotograferar hellre ett skeende än att hjälpa till. Man ”får inte lyfta”.

Alla medborgare behöver känna till enkla fysikaliska fakta och kunna hantera enkla redskap och
hjälpmedel.

Nej, här går ingen längre barfota i gräset för det kan ju finnas glasbitar och ett hammarslag blir inte av för det finns inget hörselskydd att låna. Lacknafta, det är farligt. Egentligen är allting praktiskt som behöver göras alldeles för farligt för att jag ska kunna befatta mig med det.

Några typfall i en kris:

– En vägg är på väg att rasa över sjukhusets sista respirator. Där ligger en grov planka på marken. Kan den bli en stötta tills vi har fått undan apparaten?

– Någon måste ha en bit gängad stång M12. Jag vet inte vad det är.

– Vad kan jag uträtta med en ståltråd? Och ett starkt snöre?

– Hur håller jag mig varm under en gran i skogen?

– Ett grovt rör förser fienden med vatten. Vad heter det där som jag behöver nu? Rörtång… Eh.

– Vi måste få el omededelbart! Men ska jag hälla bensin eller diesel i elverket? Jaha, man kan ju alltid lukta i hålet…

Jag tror inte att en god försvarsberedskap kan existera om vi har så dåliga begrepp om den fysiska verkligheten som vi har i dag, och så lite färdigheter att hantera densamma. Alla medborgare behöver känna till enkla fysikaliska fakta och kunna hantera enkla redskap och hjälpmedel – tång, skiftnyckel, hammare, skruvmejslar, såg, yxa, kniv, bågfil, lösningsmedel, häftpistol, träskruv och så vidare.

Läs mer

Vi behöver en ”civil värnplikt” för våra ungdomar mellan 16 och 18 år. De bör gå fyra veckor årligen, tre år i följd och lära sig sådant som träteknik, metallteknik, elteknik, rörteknik, självförsvar, sambandsteknik, hur man håller sig varm och mätt, men även (frivilligt) sådana ämnen som spräng- och skärbrännarteknik.

Med ett sådant program skulle vi få en befolkning som klarar av kris- och krigssituationer i en helt annan omfattning än vad som skulle vara möjligt i dag. Det här handlar, lika mycket som stridsvagnar och JAS-plan, om att avskräcka en främmande makt från att angripa vårt land.

Som biprodukt får vi sannolikt ett verksamt medel mot psykisk ohälsa. Och den där chefen som inte förmår resa sig ur sin stol, hen får lite ”praktik på golvet” till stöd för sin handlingsförmåga.

Kommentar/Utrikes 06 september, 2024

Pompa. Frankrikes premiärminister Gabriel Attal (vänster) lämnar över posten till högerpolitikern Michel Barnier, efter att president Emmanuel Macron snuvat den valsegrande vänsteralliansen på positionen. Foto: Stephane de Sakutin/Pool photo/AP.

Trots vänsterns valseger väljer Macron en premiärminister från högern. Presidentens nedskärningar är visst viktigare än både demokratin och att hålla extremhögern borta.

En skandal.

Så beskrev Marine Tondelier, ledaren för Ekologisterna i Frankrike, president Emmanuel Macrons beslut att ignorera vänsteralliansens valseger och utse Michel Barnier till premiärminister.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Halil Karaveli
Senior forskare vid Institute for security and development policy (ISDP) i Stockholm, och författare till ”Fransk klasskamp och demokratins framtid” (Verbal förlag).
Krönika/Utrikes 06 september, 2024

En palestinsk pojke tittar ut från sin familjs skadade hus i flyktinglägret Nur Shams (”Solljus”), Tulkarem, den 30 augusti. Foto: Nasser Nasser/AP.

I onsdags kväll förra veckan inleddes en massiv militär operation på Västbanken som fick nyhetsmedier att jämföra med svaret på andra intifadan, det palestinska upproret mellan 2000 och 2005. Militärfordon rullade in i Jenin, Tubas, Nablus och Tulkarem, och mängder med unga människor arresterades. Två dagar senare låg hus i ruiner och minst 18 personer hade dödats av den israeliska militären. I dalgångarna mellan städerna ligger flera palestinska byar vars invånare undrar om det snart är deras tur.

– Det är ingenting nytt. Det är 1948, det är 1967, det är Deir Yassin-massakern, säger min vän Ahmad Omar när jag ringer upp för att höra hur han mår, och hur det känns att vara där han är just nu.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Johanna Adolfsson
Kulturgeograf och forskare.
Krönika 05 september, 2024

Tim Pool, påverkansmiljonär, åker bil med Nyheter Idags chefredaktör Chang Frick. Foto: Some More News / Youtube

”Jag tror att det kan vara facket som hindrar personalen från att blanda de här ingredienserna.”

Det är januari 2020 och Youtubeprofilen Henrik Jönsson befinner sig på en restaurang i Los Angeles. Framför honom på bordet står en kopp kaffe och två glas – ett med whisky och ett med grädde.

Högerdebattören David Rubin skrattar till, men förklarar att det nog snarare rör sig om ett Ikea-skämt. När personalen fick höra att han satt med fem svenskar tyckte de att det var en skojig idé att låta dem konstruera sin egen irländska kaffekask. 

”Boom”, säger Jönsson när han blandar ingredienserna i koppen. Sedan följer en minut av stela skämt om Kamprads blågula bolag. David Rubin ser sammanbiten ut.

Det gör han nog även i dag, fyra och ett halvt år senare. Rubin är nämligen en av de amerikanska medieprofiler som nu anklagas för att ha tagit emot stora summor pengar från Ryssland. Via sajten Tenet, som utlovar ”orädda röster” som ifrågasätter det som inte får ifrågasättas, har sex högerextrema influerare sedan november 2023 tagit emot så mycket som motsvarande 4,1 miljoner kronor i månadslön för att föra fram Kremlvänliga vinklar. Personerna ska ha varit omedvetna om varifrån pengarna på Tenet kom, och David Rubin har efter avslöjandet beskrivit sig själv som ett ”offer”.

Genom Tenet skulle de Putinvänliga talepunkterna få en ny chans att nå ut till både inom och utanför USA:s gränser

Bakom lanseringen av mediekanalen ligger beslutet hos många amerikanska tv-leverantörer att stänga ned tillgången till Russia Today, den statliga ryska tv-kanal som riktat in sig på engelskspråkiga nyheter till utlandet. Genom Tenet skulle de Putinvänliga talepunkterna få en ny chans att nå ut till både inom och utanför USA:s gränser.

En annan av de inblandade är Tim Pool, som 2017 besökte Sverige i samband med Donald Trumps negativa kommentarer om Malmö. Under resan gick han ut och drack öl med medlemmar i konspirationspartiet De Fria, men stämde också träff med Ivar Arpi på Svenska Dagbladets redaktion i centrala Stockholm för att diskutera politisk korrekthet – och besökte Rinkeby tillsammans med Chang Frick.

Den sistnämnda har hyllat det ryska valsystemet som ”transparent” och föreslagit att ryska valobservatörer bjuds in till Sverige. 2013 uppgav han att han arbetar åt just Russia Today. I dag hävdar han att han enbart sålt bildmaterial till kanalen.

Lauren Southern, en tredje person vars namn förekommer i skandalen, har citerats gillande på X av Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar.

”Detta är en del av det som ligger framför oss i informationsdomänen”, kommenterar han på en AI-genererad video av en bil som brinner, och fortsätter:

”Påverkansoperationernas förmåga och verkshöjd riskerar öka lavinartat med disruptiva teknikskiften”.

Högern, även den svenska, sväljer det varje gång – lättare än en gräddig irish coffee

Hur gick det då med Tenets påverkan? På ytan verkar det ha varit en flopp. Trots de enorma arvodena ligger kanalens tittarsiffror relativt lågt, oftast omkring 10 000 visningar på Youtube. Men under samma period har de inblandade personerna spridit klimatförnekande budskap, konspirationsteorier om folkutbyte och kritik av stödet till Ukraina i sina andra kanaler – där med miljontals mottagare. Pengarna från mediekanalen har låtit dem tjäna en förmögenhet under tiden. Det framstår som osannolikt att de medverkande inte skulle ha misstänkt att det låg en hund begraven.

De flesta svenska interaktionerna med Tenet-profilerna ägde visserligen rum långt innan plattformen grundades. Samtidigt är det ingen slump att det är just dessa journalister som Ryssland valt att använda som megafoner för sin propaganda. Redan innan de fick in miljonbelopp på kontot har Pool, Rubin och Southern fört ut ungefär samma budskap som i filmerna på Tenet.

Även om det är oklart vad Carl Oskar Bohlin faktiskt försöker säga på sin styltiga svenska (vadå ”verkshöjd”?) så visar skandalen kring mediehuset Tenet att påverkansoperationer knappast kräver några ”disruptiva teknikskiften”. Det räcker att marknadsföra sig själv som en journalist med udden riktad vänsterut. Högern, även den svenska, sväljer det varje gång – lättare än en gräddig irish coffee.

Jacob Lundberg
Nyhetsredaktör och marknadsansvarig på Flamman. Tipsa om nyheter på 072-9218737 (sms/Signal).[email protected]
Veckobrev 05 september, 2024

Den andra sidans antisemitism är alltid värst

Den konservativa författaren Douglas Murray och X-ägaren Elon Musk deltog när Benjamin Netanyahus talade i USA:s kongress den 24 juli 2024. Foto: Julia Nikhinson.

Winston Churchill var andra världskrigets ”egentliga skurk”. Hitler vädjade om brittisk hjälp för att hantera sina judiska fångar men fick inget gensvar, och hann inte få en plan på plats innan han tanklöst nog invaderade Polen, så tyskarna ”bara kastade de här människorna i läger, där miljoner människor slutade som döda”.

Dessa lögner presenterades av hobbyhistorikern Darryl Cooper i en videointervju med högerpoddaren Tucker Carlson den 3 september, som sedan spreds vidare av Elon Musk: ”Väldigt intressant. Värt en titt.”

Att världens rikaste man regelbundet sprider antisemitism borde ses som ett politiskt krisläge. Att han dessutom äger en central plattform för politisk diskussion – där Tobias Billström den 4 september meddelade att han avgår som utrikesminister – gör saken desto värre. Politiker borde utfrågas om hur hatet ska stoppas. I stället får det bara fortgå.

I juni 2023 gick Elon Musk till angrepp till George Soros, ständig måltavla för antisemitiska konspirationsteorier. Affärsmannen vill ”underminera civilisationen”, ”hatar mänskligheten, samt ”påminner mig om Magneto”, en Marvelskurk som likt Soros är förintelseöverlevare, och som kan styra över jordens alla metaller. Elon Musk har också anklagat sonen Alexander Soros för att vara ”marionettmästaren” bakom Joe Bidens avhopp, och återkommer ofta till temat om hemlig judisk makt.

Som i januari 2024, när en X-användare i januari skrev att ”judiska gemenskaper” har spridit ”hat mot vita” och därför får skylla sig själva för antisemitismen. ”Jag är djupt ointresserad av att bry mig ett skit om hur västerländska judiska befolkningar gör den besvärande insikten att horderna av minoriteter som väller in i deras land inte gillar dem så mycket.” Elon Musks kommentar: ”Du har uttryckt den faktiska sanningen.”

Föreställningar om en judisk lobby som styr världen i hemlighet är av de mest grundläggande antisemitiska troperna, som går hela vägen till nya testamentet. Tanken har fått nytt liv med konspirationsteorin om ”folkutbyte” – där en kosmopolitisk elit sägs vilja förgöra västvärlden inifrån, genom att importera muslimer från övriga världen. Bakom radikalhögerns låga tankar om muslimer gömmer sig därför inte sällan antisemitiska troper.

De är inte ens särskilt hemliga. Även Tucker Carlson har anklagat den ”proisraeliska lobbyn” för att sponsra och uppmana till folkmord mot vita amerikaner. Den konservativa brittiska författaren Douglas Murray har skrivit att 7 oktober är mer ”barbarisk” än Förintelsen, då nazisterna behövde supa ned sig för att kunna döda sex miljoner judar, medan Hamas syntes njuta av sitt dåd. Ivar Arpi upprepar nästan ordagrant att nazisterna försökte dölja sitt folkmord, medan ”Hamas och deras allierade är tvärtom stolta över sina bedrifter”.

Likt sina anglosaxiska tankefränder har Ivar Arpi även tidigare ifrågasatt nazismens centrala roll i den europeiska självförståelsen. Han har skrivit att andra världskriget blivit en ”sekulär religion” med Hitler som Satan, och förintelsen som syndafallet. Samt att judarna alltid kan fly till Israel, men vart ska majoritetssvenskar ta vägen när de utsätts för terror? ”Det finns inget Israel för oss.”

Sedan 7 oktober har antisemitismen på X exploderat, mycket tack vare en slapp moderering som motiveras med att ordet ska vara fritt. Men med tanke på Elon Musks selektivitet är det uppenbart att det handlar om politiska prioriteringar: Elon Musk sprider själv gärna antisemitiska tankar, medan ordet ”cisgender” räknas som näthat och är bannlyst. Så hur svarade denna yttrandefrihetskämpe när Media Matters publicerade en rapport om att antisemitismen på X florerat sedan hans tillträde? Han stämde organisationen.

Flammans veckobrev

Låt Flamman sammanfatta veckan som gått. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och häng med i vad som händer.

Genom att fylla i och skicka detta formulär godkänner du Flammans personuppgiftspolicy.

Elon Musk bär alltså själv ett stort ansvar för antisemitismen på nätet. Frågan är vad som gäller för hans påhejare inom högern.

”Mycket få individer har någonsin haft en sådan positiv inverkan på människors liv”, skrev Sofia Nerbrand i Kristianstadsbladet om Musks övertagande av X (12/5 2023), medan Göteborgs-Postens Adam Cwejman påstod att motståndet motiverades av censurviljan hos en ”elit” som vill styra samtalet. Ett ord jag själv skulle vara försiktig med i sammanhanget. Båda skribenter anklagar nu Vänsterpartiet för att vara ”inte rumsrent” (1/9) och ”utvecklas till en radikal revolutionär sekt” (21/8).

Visst är det med rätta som Vänsterpartiet får kritik för antisemitiska inlägg från företrädare, som har delat bilder på Netanyahu som en bloddrickande djävul och påstått att sionister styr både media och det egna partiet. Man skulle önska att det inte krävdes avslöjanden för att omedelbart ta itu med så grov rasism. Men tyvärr har den 7 oktober gett upphov till ett lagtänkande, där påpekanden av illdåd på den egna sidan ofta ses som ett svek mot den större saken.

Därför ser man också en talande tystnad inom den svenska högern om världens mäktigaste spridare av antisemitism, och om hur hans tankar om judisk makt hänger ihop med ett större komplex idéer som en kosmpopolitisk konspiration att underminera västerlandet, påskyndad av vita människors ovilja att föda barn.

Ett utbyte på X är talande för denna blindhet. Sydsvenskans prisbelönta reporter Inas Hamdan skriver där: ”När världens rikaste man Elon Musk delar detta fruktansvärda skitet är det knäpptyst.” Nämnde Adam Cwejman svarar med att Darryl Cooper visserligen reviderar historien, men inte säger något ”explicit antisemitiskt”.

Svaret på låsningen är att antirasismen måste vara konsekvent. Som sörjer de israeliska offren den 7 oktober, likväl som de palestinska offren för Israels ockupation, bosättningar och invasion. Som förstår båda folkens önskan om att leva i ett tryggt land, som vänder sig emot hatet mot både muslimer och judar som lever i Sverige.

Hur frestande det än är att använda anklagelser om antisemitism som ett verktyg för att vinna poäng mot en politisk motståndare, så finns den överallt. Den måste kvävas oavsett var den visar sig, även om det råkar vara i de egna leden.

Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]
Kultur 05 september, 2024

Styltig monogamikritik på musikalscenen

Helen Sjöholm briljerar i sång och skådespeleri. Foto: Sören Vilks.

Scenkonstens folkligaste kusin ger livslust och förtjänar en stor publik, och det blixtrar stundom till i ”Company”. Men uppsättningen lider av en daterad handling och okänslig språkbehandling.

Jag beklagar sådana som inte förstår att älska musikalgenren – teaterns spexiga kusin som förenar upplevelser över generationerna med en sällsynt förmåga att framkalla skönhet och humor av kollektiva smärtpunkter som Vietnamkriget i Hair eller de politiska slitningarna i mellankrigstidens Berlin i Cabaret. För att inte tala om den odödliga musiken.

Till de kritiker som rynkar på näsan åt lättare underhållning till förmån för asketiska modernistiska dramer vill jag bara säga: Ni vet inte vad konst är. Det är varje människas rättighet att för ett överkomligt pris få uppleva allkonstverk som i en konstart sammansmälter populärmusik, klassisk komposition, revy och tragedi.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Paulina Sokolow
Kulturredaktör och konstvetare.[email protected]