AP-fonderna ska i sin placeringsverksamhet ”uppbära allmänhetens förtroende”, vilket bör innebära att de svenska pensionspengarna ska växa på ett etiskt och miljömässigt försvarbart sätt.
Varför investeras då 214 miljoner kronor av våra pensionspengar som finns i AP-fonderna i gruvbolaget Southern Copper Corporation? Bolaget planerar att starta ett stort gruvprojekt som kommer att hota viktiga vattentillgångar för tusentals människor i provinsen Arequipa i Peru. Detta projekt som kallas Tía María kommer att medföra allvarliga konsekvenser befolkningen i området eftersom det undergräver människors hälsa och rätten till ett bra liv samt skadar miljön.
Människor som bor i Arequipa har sedan två månader genomfört en generalstrejk i protest mot det tilltänkta gruvprojektet Tía María. Det är främst lokalbefolkningen som protesterar mot gruvföretaget för den fruktar att koppargruvan kommer att orsaka miljöskador, hota vattentillgången och påverka småböndernas förutsättningar att bedriva jordbruk i området. Sedan början av 2009 har lokalsamhället hävdat att gruvdriften är skadlig för dess tillgång till vatten. Den begränsar produktionen av ris, sockerrör och paprika i Tambodalen, som anses vara landets ”kornbod”.
Peru upplever redan stora problem på grund av klimatförändringarna. Den ekologiska krisen påverkar främst vattentillgångarna. Peru ska inte vara ett gruvbrytningsland, utan ett land med en rik biologisk mångfald och många olika naturtillgångar såsom exempelvis fiske, skogsbruk, vatten och mänskliga tillgångar. Landet har goda förutsättningar att skapa välfärd åt dess befolkning utan inblandning av stora utländska gruvföretag, som kommer dit i syfte att plundra, exploatera och maximera vinsten åt ägarna.
Fredagen den 22 maj utfärdade Perus regering ett undantagstillstånd sedan protesterna mot gruvprojektet Tía María hade vuxit kraftigt. Regeringen har skickat cirka 4 000 tungt beväpnade poliser och soldater med understöd av helikoptrar till området. Hittills har fyra civilpersoner dödats och hundratals har skadats i polisens och militärens sammandrabbningar med demonstranterna.
Perus regering borde inte tillåta att ytterligare tillstånd ges till gruvdriften som har en stor påverkan på människor och miljö. Men de fortsätter att göra det, och underlättar för gruvbolagen genom att skydda dem mot befolkningen.
Vi vädjar till den svenska regeringen att verka för att AP-fonderna ska uppmärksamma och avyttra placeringarna av våra svenska pensionspengar i Southern Copper Corporation som orsakar grova kränkningar av mänskliga rättigheter och bidrar till miljöförstöring. Sverige måste ta sitt ansvar och sluta vara en del av de destruktiva krafter som hotar vattenförsörjningen till jordbruksmarkerna och människors liv i Peru.
Vi vill att småböndernas jordbruk och liv i Latinamerika skyddas. Vi vill att AP- fonderna avyttrar sina innehav i gruvföretag som kränker mänskliga rättigheter i Latinamerika. Vi vill att den svenska regeringen i stället medverkar till långsiktigt hållbara investeringar med våra pensionspengar för att rädda vårt hotade klimat och att värna om de mänskliga rättigheterna.
Använd alla tillgängliga diplomatiska kanaler för att påverka Perus regering att stoppa Tía María-projektet. Kräv att Perus regering upphäver undantagstillståndet!
Sluta investera våra svenska pensionspengar i gruvbolag som orsakar grova kränkningar av mänskliga rättigheter och orsakar miljöförstöring.
Initiera ett arbete med Svenskt näringsliv där målet är att jobba med projekt i andra länder där man respekterar urbefolkningen. Sätt krav på att mänskliga rättigheter följs.
Jeannette Escanilla, Nidia Åman, Ebba Elena Karlström, Lorena Delgado Varas