Ingen vet exakt hur många de är eller hur de försörjer sig. De står utanför arbetsmarknaden, tar inte studiemedel och hittas inte i något trygghetssystem. Botkyrka kommun utanför Stockholm har gjort ett försök att kartlägga en osynlig grupp i samhället.
– Det är en ganska stor grupp, säger Serkan Köse, socialdemokratisk ordförande i Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden i Botkyrka.
Resultatet från undersökningen visar att det finns 3 360 personer i arbetsför ålder i norra Botkyrka som kan sägas stå utanför samhället.
– I gruppen finns bland andra hemmafruar, de som jobbar i ett familjeföretag utan att ta ut någon lön och anhöriginvandrare som försörjs av sin familj. Vi tror också att en del av dem är sjuka som utförsäkrats.
Orsakerna till att de hamnat utanför är många och komplexa. Men Serkan Köse vill framför allt peka på socioekonomiska faktorer som klass och kön. Troligen har diskriminering på arbetsmarknaden stor betydelse. Kvinnor med utländsk bakgrund är överrepresenterade i rapporten.
Serkan Köse bor själv i norra Botkyrka och träffar en del av dem som undersökningen berör. Många har det mycket knapert ekonomiskt. En del tvingas fråga sina barn om pengar för att kunna ta tunnelbanan.
– De känner sig ofta väldigt svikna av samhället.
Samtidigt vill han inte att de här personerna bara ska beskrivas som offer. Många är stolta, starka människor som helt enkelt inte fått rätt stöd.
– Jag skulle vilja vända på det. Tänk om vi lyckades få ut dem på arbetsmarknaden, vilka positiva effekter det skulle få.
Finns överallt
Undersökningen i Botkyrka är unik i sitt slag, men mycket pekar på att problemet finns över hela landet. År 2008 var ungefär 37 000 unga mellan 16 och 25 år i Sverige ”försvunna” ur systemet. En del kan ha varit på långresa eller arbetat utomlands, men troligen långt i från alla.
Serkan Köse vill se en diskussion på både regional och nationell nivå där både Sveriges kommuner och landsting och fackförbunden bör vara involverade.
– Vi arbetar förstås med det i kommunen, men vi har begränsade förutsättningar då arbetsmarknadspolitiken styrs centralt.
Han är också väldigt kritisk mot regeringen.
– Regeringens politik har inte underlättat. Det har snarare cementerat den här gruppen i utanförskap.