En äldre man håller sin näve knuten i luften. Runt halsen har han knutit en flagga som sträcker sig ned till fötterna. Emblemet i regnbågens färger heter wiphala och är en symbol för de andiska folken. Han befinner sig i Buenos Aires och har tillsammans med folkmassan som omger honom visat sitt stöd för demonstranterna i provinsen Jujuy.
På andra sidan landet ligger en man på marken. Från hans huvud rinner en ström av blod som skär genom gruppen av människorna som omger honom.
Han var en av flera som skadades allvarligt under protesterna i Jujuy i juni 2023, efter att regeringen föreslagit en reform som skulle innebära begränsningar för just sociala protester. Svaret blev gummikulor, tårgas och många skadade.
Vi ska inte tävla med de sämsta. EU ska vara ett gott alternativ.
I början av sommaren lämnade människorättsorganisationen CELS in en brottsanmälan mot två argentinska underrättelsetoppar. Anmälan kom efter att dagstidningen La Nación tagit del av ett hemligstämplat dokument, där det uttryckligen angavs att ”nationella och internationella miljöorganisationer, ursprungsbefolkningar, forskare och medlemmar i internationella organisationer som främjar klimatagendan” kan bli föremål för spionage från statens underrättelsesekretariat, SIDE.
I anmälan varnar CELS för att underrättelsemyndighetens plan inför de kommande åren innebär risk för ideologisk förföljelse. Oppositionen, men också sociala ledare, ekonomer, journalister, akademiker, konstnärer och alla kritiska röster kan utsättas.
– Det är fruktansvärt. Kommer de att leta efter mig för att jag säger ordet motstånd? Nu måste jag tänka på allt jag publicerar, säger klimataktivisten Cristina Aguero till Flamman.
Hon har under många års tid engagerat sig i kampen mot gruvbrytning i sydargentinska Chubut, och oroas av de nya förslagen.

Regeringen har även inrättat en enhet under säkerhetsministeriet för ”produktiv säkerhet”. Det kommer innebära en utökad placering av säkerhetsstyrkor för att säkerställa att gruv-och oljeverksamheter inte hindras av protester och motstånd.
”Vi kommer inte att tillåta att företag blockeras från att komma in i landet för att hindra dem från att producera”, skriver säkerhetsministern Patricia Bullrich på X.
Alla som kan tänkas ”manipulera” den allmänna opinionen är av intresse för myndigheten, enligt La Nacion – som menar att lagen riskerar att slå mot alla som ifrågasätter president Javier Milei och hans ultraliberala regering.
För Cristina Aguero är det visserligen ingenting nytt. Redan 2015 kartlades runt 30 av hennes kollegor av underrättelsetjänsten. Tre agenter står åtalade för olagligt spioneri. Ändå är hon kritisk.
– Det som händer nu med Milei är att allt detta blir värre. I provinser där storskalig gruvdrift finns, möter de organiserade mycket motstånd. De förföljs och förtrycks.
”Vinn vinn-avtal”.
Så beskrev den europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen det kommande frihandelsavtalet mellan EU och Mercosur. Medlemsstaterna Argentina, Brasilien, Uruguay och Paraguay nådde tillsammans med EU-kommissionen en politisk överenskommelse om avtalet i december förra året, efter närmare 25 års förhandlingar. Nu återstår bara godkännandet av medlemsstaterna.
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!