Utrikes 14 juli, 2011

Vänstern söker sin plats i revolutionen

De massiva protester mot den egyptiska regimen som bröt ut den 25 januari överraskade alla – inklusive de som väntat på revolutionen i åratal. En av dem var Sameh Naguib från Revolutionära socialisterna, en rörelse som föddes på universiteten på 1990-talet och som harvarit en av de mer aktiva vänsterorganisationerna i Egypten på senare år. När Flamman träffar honom i London i början av juli kan han fortfarande knappt dölja sin förvåning över det som hänt.
– Vi var med i planeringskommittéerna inför demonstrationerna den 25 januari och förväntade oss att de skulle bli stora, på grund av det som hänt i Tunisien. Men inte ens i våra vildaste drömmar kunde vi föreställa oss det som hände, säger han.

Flera protestmarscher planerades samtidigt på olika platser i Kairo den 25 januari, i förhoppningen att en av dem kanske skulle lyckas nå Tahrir-torget. Men de små demonstrationerna växte snabbt till tusentals deltagare som ropade slagord mot polisstaten och den utbredda fattigdomen.
– Vi gick genom de små gränderna och hela tiden kom folk ner för att ansluta sig. Men till och med de som inte deltog visade sitt stöd genom glädjetjut från balkongerna eller genom att dela ut mat och vattenflaskor. Det var då vi förstod att något hade förändrats, säger Sameh Naguib.
– Plötsligt var vi mitt uppe i en extremt förvirrande situation. Som revolutionär socialist förbereder du dig hela tiden på revolutionen, men du kan aldrig föreställa dig att den verkligen ska komma. De första dagarna var vi nästan i chock, men snart sjönk det in: det är nu det händer! De följande veckorna arbetade vi dygnet runt. Vi tryckte upp flygblad och spred dagliga nyhetsbrev, och suget var enormt. Folk läste allt de kom över; tiotusentals flygblad försvann inom några timmar.

Den politiska glöd som revolutionen tände har inte falnat med Mubaraks fall, snarare tvärtom. Liksom alla andra politiska rörelser har de revolutionära socialisterna mångdubblat sitt medlemsantal – som före revolutionen uppgick till några hundra – och tidningar och nyhetsbrev går åt snabbare än de hinner produceras. Men vänstern står också inför många utmaningar efter årtionden av förtryck. En sådan är att ändra vanor som etablerats under åratal av underjordiskt arbete.
– Under Mubarak var extrem försiktighet befogad. När ungdomarna bröt sig in i säkerhetspolisens kontor över hela landet efter Mubaraks fall och hittade våra mappar insåg vi att de övervakade oss till och med mer än vi kunde ha föreställt oss. Du hade bokstavligen någon över axeln hela tiden. De skrev inte bara upp när du gick till politiska möten utan när du besökte släktingar, träffade din flickvän, allting, säger Sameh Naguib.
– Idag är många tveksamma till att övergå till att arbeta fullständigt öppet, vilket delvis handlar om oförmåga att snabbt anpassa sig till en ny situation, särskilt bland äldre aktivister. Samtidigt är situationen väldigt flytande och det är svårt att göra sig kvitt all paranoia när tusentals civila just nu sitter i militärens fängelser. Det stora problemet är att det bromsar vår rekrytering. Vi befinner oss mitt i en revolution och borde rekrytera i hundratals, men det är inte så självklart för alla som det kan verka.

Ett annat problem för vänstern är att begreppet ”socialism” förknippas med såväl Gamal Abd el-Nassers auktoritära styre på 1950- och 60-talen, som med ateism och religionsfientlighet. I ett läge då alla – från vänster till höger – talar om ”social rättvisa” blir det paradoxalt nog extra svårt att nå ut med ett socialistiskt budskap.
– När du frågar folk vad deras krav är så säger de alltid sådant som vi skulle säga: nationalisering av privatiserade företag, gratis utbildning och sjukvård, rättvisa löner, beskatta de rika, och så vidare. Men om du påpekar att det handlar om grundläggande socialistiska krav så ryggar de tillbaka: ”Nej nej, jag är inte socialist, jag ber fem gånger om dagen!”
– Folk ställer de här kraven utifrån en pragmatisk position, inte på grund av ideologi, därför gäller det att börja i rätt ände. Det behövs ett brett arbetarparti med ett konkret politiskt program som samlar alla som ställer upp på de här kraven, inte ett revolutionärt socialistiskt parti som försöker rekrytera folk på ideologiska grunder, säger Sameh.

Ett försök att bilda ett sådant parti är Demokratiska arbetarpartiet, som bildades några dagar efter Mubaraks fall på initiativ av aktivister från Revolutionära socialisterna och fackliga ledare från flera viktiga industriella centra.
– Just då blossade strejker och protester upp överallt. Ekonomiska krav kombinerades med försök att göra sig kvitt alla ”mini-Mubaraks”, korrupta chefer med kopplingar till regimen. Vi såg ett behov av att ge alla dessa rörelser ett politiskt uttryck, och hittills har det varit en stor framgång. Partiet har runt 2 000 medlemmar, och de flesta är respekterade fackliga ledare på sina arbetsplatser. Partiprogrammet bygger på arbetarrörelsens egna krav, som är väldigt enkla och tydliga: höjd minimilön, progressiv beskattning, rätten att bilda fria fackföreningar, nationalisering av privatiserade industrier, säger Sameh.

Demokratiska arbetarpartiet är inte den enda nya partibildningen på vänsterkanten i Egypten. Nästan omedelbart efter Mubaraks fall beslöt en rad vänstergrupper att bilda Folkliga socialistiska alliansen, ett brett vänsterparti inspirerat av bland annat tyska Die Linke. En grupp intellektuella som inkluderar bland annat den kände marxistiska ekonomen Samir Amin har i sin tur bildat Egyptiska socialistpartiet, och till och med det halvt insomnade Kommunistpartiet har återupplivats efter revolutionen. Men även om det finns stora skillnader vad gäller såväl långsiktiga visioner som taktik har det partiöverskridande samarbetet hittills fungerat väl.

Alla inser också att någon slags enad vänsterfront krävs i det kommande parlamentsvalet. Man bör dock inte hysa några illusioner om vänsterns chanser, menar Sameh Naguib.
– Vi ska inte lura oss själva: Muslimska brödraskapet har en miljon aktivister, vänstern har några tusen, varav många helt saknar politisk erfarenhet. De liberala partierna har massor med pengar, och i ett fattigt land som Egypten är det lätt att köpa medlemmar och anhängare. Det finns ett stort block som vill stoppa revolutionen. Islamister, liberaler och till och med delar av den revolutionära ungdomen säger ”nog är nog, vi måste stoppa alla strejker och protester för ekonomins skull, låt generalerna rädda landet från kaos, låt oss ha en realistisk utrikespolitik så att USA och Europa ger oss bistånd.”

Att folket skulle ge upp en historisk chans till frihet och rättvisa till förmån för ”stabilitet” är dock inte troligt, enligt Sameh Naguib. Och även om vänstern för tillfället är svag talar den djupa ekonomiska krisen för de progressiva krafterna på sikt. Nästan halva befolkningen lever på mindre än två dollar om dagen och den officiella arbetslösheten är tio procent – den verkliga troligen minst det dubbla. Samtidigt finns nästan inga sociala skyddsnät för de som saknar försörjning.
– Folkets krav är väldigt höga och de har redan gjort enorma uppoffringar. De vet vilka som har rånat dem, de vet vart miljarderna har tagit vägen, och alla vill ha sin del. För att uppfylla ens en del av de förväntningar som revolutionen väckt krävs enorma investeringar i infrastruktur och sociala reformer. Det förutsätter en massiv omfördelning av resurser, vilket varken liberalerna eller islamisterna kommer att genomföra. Oavsett vilka som dominerar parlamentet efter valet kommer den revolutionära krisen att fortsätta, säger han.

Den intensiva organisering i nya partier och fackföreningar som pågått under hela våren kommer att fortsätta oavsett hur det går i valet, tror Sameh. För att stoppa den folkliga rörelsen skulle det krävas massiv repression, med stöd av USA och dess konservativa allierade i regionen som Saudiarabien. Men en sådan strategi skulle kunna slå tillbaka mot imperialismen.
– Situationen är explosiv. Upproren i Syrien och Jemen kommer inte bara försvinna, och utvecklingen där är mycket viktigare än i till exempel Libyen, som är en ganska obetydlig stat i sammanhanget. Om Syriens regim faller kommer det att sända chockvågor genom Jordanien, Palestina, Libanon, Saudiarabien. I ett sådant läge är det väldigt svårt att planera en omfattande kontrarevolution. Du kan göra det i Bahrain som har 700 000 invånare, men inte i ett land med 80 miljoner invånare.
– Samtidigt råder det ingen tvekan om att alla reaktionära krafter kommer att göra allt som står i deras makt för att stoppa revolutionen. Vi har en mycket hård kamp framför oss, och insatserna är höga. Vad tror du händer med oss om revolutionen misslyckas? Vi kommer alla sitta i militärens fängelser!

Flammans veckobrev

Låt Flamman sammanfatta veckan som gått. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och häng med i vad som händer.

Genom att fylla i och skicka detta formulär godkänner du Flammans personuppgiftspolicy.

Kultur 10 december, 2023

Utan berättelser, ingen klimatkamp

Vägen framåt för klimatrörelsen är insikten om att katastrofen redan är här. Foto: Oliver Berg/AP.

Är du paradisiker, anarkokapitalist, miljökämpe eller vänster? Författarna till boken ”I apokalypsens skugga” vill förstå vad som krävs för att miljörörelsen äntligen ska bli en massrörelse.

På en fest för några veckor sedan träffade jag två miljöaktivister som identifierade sig som ”paradisiker” respektive ”anarkokapitalist”. Jag tvivlar på att de kommer vakna upp i morgon som övertygade antikapitalister. Men i en ny bok menar sociologerna och rörelseforskarna Carl Cassegård och Håkan Thörn att det är just ett sådant uppvaknande miljörörelsen måste genomgå. Åtminstone om den ska lyckas bli den motkraft som så desperat behövs för att bromsa klimatkrisen.

För kapitalism och klimatkamp går knappast hand i hand. I veckan pågår ett klimattoppmöte i Förenade Arabemiraten, lett av Ahmed al-Jaber – ordförande för landets statliga oljebolag. Oxfam presenterade nyligen en rapport som visade att den rikaste procenten av världens befolkning står för lika stor del av utsläppen som de fattigaste fem miljarderna. I höstas lade regeringen fram en budget som innebar en regelrätt slakt av miljö- och klimatpolitiken.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Nyheter 09 december, 2023

”Kriget har öppnat en avgrund av oförsonlighet”

Cecilia Uddén har varit Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent i totalt 22 år. Foto: Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT.

Hon är Sveriges mest rutinerade Mellanösternkorrespondent med över 20 års erfarenhet av Israel-Palestina-konflikten. Men något liknande det pågående Gaza-kriget har Cecilia Uddén aldrig tidigare upplevt.

Hon har bevakat Mellanöstern i totalt 22 år, med bas först i Amman och numera i Kairo. Redan från början har hon följt situationen i Israel och Palestina, från Oslo-avtalet till den andra intifadan och de otaliga krigen på 2000-talet mellan Israel och Hamas. Men för Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén är det pågående kriget i Gaza något helt nytt: till skillnad från tidigare finns i dag ingen på någon sida som faktiskt vill ha fred, menar hon.

– Det här är en helt ny situation där allt är uppkastat i luften. Jag var med på 1990-talet då Hamas och Islamiska Jihad utförde många självmordsattentat i Israel. Då förstärkte attentaten alltid viljan till fred. Även om det alltid fanns en grupp som skanderade att ”det bevisar att de inte vill ha fred”, så fanns det också en som tyckte att det bevisade att freden var nödvändig.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jonas Elvander
Utrikesredaktör och doktorand vid European University Institute i Florens.[email protected]
Utrikes 09 december, 2023

Utan imperialism, inga imperiemöbler

Casamance-regionens civilbefolkning drabbas hårt av konflikterna mellan regering och rebeller, kopplade till den olagliga smugglingen av rosenträ till grannlandet Gambia. Foto: Tilda Kämmlein.

Den bördiga Casamance-regionen i södra Senegal är hemvist åt en av Afrikas mest seglivade separatiströrelser. Striderna har på senare år intensifierats i takt med en snabbväxande träsmuggling till Kinas produktion av möbler i imperiestil.

Senegals politik har sedan självständigheten 1960 präglats av en sällsynt stabilitet. Landet beskrivs som en demokratisk oas – i kontrast med sina konfliktdrabbade grannar – och är den enda staten på det västafrikanska fastlandet som aldrig styrts av militärer.

I skuggan av framgångarna pågår dock ett lågintensivt inbördeskrig i regionen Casamance, i södra delen av landet i gränsområdet mot Gambia, mellan staten och rebellrörelsen MFDC (Mouvement des forces démocratiques de Casamance). Gruppen bildades 1982 och har sedan dess kämpat för regional autonomi. I augusti i fjol skrev båda parter under ett fredsavtal, men konflikten spås vara långt ifrån över.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Tilda Kämmlein
Frilansjournalist.
Rörelsen 08 december, 2023

Socialismen handlar om att bygga makt här och nu

Nooshi Dadgostar talar på Vänsterdagarna i Göteborg, 25 november 2023. Foto: Adam Ihse/TT.

Kjell Östberg skriver i Flamman om förslaget till partiprogram för Vänsterpartiet. Det är en läsning som ligger ganska långt från hur diskussionerna gått i programkommissionen – men som kanske kan leda till en bra diskussion, där det blir tydligare vad programförslaget innebär och inte. 

En av de saker vi landat i under arbetets gång har varit att vi vill se en socialistisk rörelse som står med båda benen i de klasskonflikter som pågår här och nu. Därför har strategiska frågor som hur vi bygger sammanhållning och makt vägt tungt för oss. 

Begreppet förhandlingsstyrka är en del av en serie resonemang i programförslaget om hur förändring blir möjligt. Vi har velat ge materialistiska svar på varför radikala förslag kan eka tomt i en politisk situation, för att sedan visa sig vara sprängstoff i en annan. 

Det är genom att vinna konkreta ekonomisk-politiska segrar i strategiska frågor som vi bygger makt och hopp

Östberg tar upp löntagarfonderna, som är ett bra exempel på just det. Skälen till att det förslaget kom så långt handlade om att en bred arbetande klass stod samlad organisatoriskt, att politiken drivit fram full sysselsättning och att människor levde i en ny ekonomisk och social trygghet. 

Decennier av framsteg för arbetarrörelsen hade byggt upp en förhandlingsstyrka som blev självförstärkande. Den användes i allt från vilda strejker till centrala avtal och politiska initiativ. 

Att vi lyft fram det beror på att vi ser det som avgörande för vad Vänsterpartiet kan göra idag för att skapa liknande situationer i framtiden. Det är genom att vinna konkreta ekonomisk-politiska segrar i strategiska frågor som vi bygger makt och hopp. 

Ofta kommer det handla om saker som människor upplever som enkla och självklara. Kan vi till exempel göra verklighet av det starka tryck som finns idag på att styra upp ägandet i skolan, så skulle den segern öppna dörren för en liknande diskussion kring exempelvis oansvariga banker. En seger öppnar för nästa. Det vi kallar socialism är den verkliga rörelse som gör upp med de unkna strukturer vi ser idag, för att parafrasera Marx. 

Vi är helt överens med Kjell Östberg om att det kapitalistiska samhället behöver läggas på historiens skräphög. Det är också en av de tydligaste röda trådarna i programförslaget. Trots att förslaget är kortare, argumenterar det långt mer uttryckligt kring varför ägandefrågorna spelar så stor roll. Förändringar där löser högst praktiska problem som samhället står inför idag, och kommer samtidigt åt grunden för kapitalets makt.  

I programförslaget finns två stycken som handlar om Vänsterpartiets visioner om ett bättre samhälle. Det första sammanfattar de tidigare resonemangen om varför just ägandet är centralt. Det andra beskriver det friare liv vi skulle kunna leva om vi genomför det skiftet. 

Det finns inget att vinna på att försöka skriva recept för framtidens kök

Vi har velat ge visionerna rätt roll i rörelsen – de är en del av rörelsens hjärta. Hoppet om ett samhälle som präglas av värme, demokrati och omsorg för morgondagen tar oss ur normaliseringen av den hårda verklighet vi möter i vardagen. 

Skulle vi däremot försöka göra en ritning på hur allt en dag ska se ut, kommer den snart vara hopplöst förlegad. Det finns inget att vinna på att försöka skriva recept för framtidens kök. Vi kan visserligen arbeta här och nu för att ge förutsättningar för en ny strid i löntagarfondernas anda om tio eller trettio år. Designen av de förslagen lämnar vi dock med varm hand till den tidens rörelser. 

Programförslaget bygger på förtroende för att människor kommer använda den förhandlingsstyrka vi tillsammans bygger upp till kloka saker. Det bygger också på ett förtroende för andra vänsterpartister, och att vi är ett parti som genomsyras av socialistisk och feministisk övertygelse. Ett partiprogram som försöker ”förpliktiga” organisationen till olika sätt att agera långt i framtiden kommer bli fyrkantigt, och stå i vägen för det verkliga arbetet. Vi behöver tvärtom ha gott om utrymme att svara strategiskt på de politiska situationerna allt eftersom de uppkommer. 

Verkliga samhällen formas i historiska situationer. Därför är det ett medvetet val att socialismen i förslaget till partiprogram framför allt handlar om att bygga upp den makt och sammanhållning som öppnar för att faktiskt förändra samhället i grunden. 

Jens Börjesson
Sammankallande för Vänsterpartiets programkommission
Krönika 08 december, 2023

Snillen spekulerar. Foto: SVT.

När Utrikesbyrån ger sig på att förstå varför Greta Thunberg solidariserar sig med palestinierna blir nivån pinsamt låg. Panelen lyckas ta sig igenom ett helt program utan att ens nämna klimatrörelsens relation till antikoloniala kamper.

”Varför bryr sig Greta Thunberg om frågor som inte handlar om klimatet och skadar inte detta klimatrörelsen?” frågar sig programledaren Rebecca Randhava och hennes tre panelister. Greta gått igenom ”formativa år” och måste få ändra sina åsikter, poängterar kommunikationsforskaren Sol Agin, men ifrågasätter samtidigt  om klimatplattformen är rätt forum. 

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Tuija Roberntz
Reporter på Flamman.[email protected]
Utrikes 08 december, 2023

Gazakriget försenar svenskt Nato-inträde: ”Vi säger ja när Netanyahu är i Haag”

Erdogan på ett möte till stöd för Palestina den 28 oktober 2023. Foto: Emrah Gurel/AP.

Under kriget mot Gaza har Turkiets handel med USA och Israel fortsatt som vanligt. Samtidigt pressas han av folklig ilska till konfrontation med Väst. Nu kan nya krav från den turkiska högern försena Sveriges Natointräde ytterligare.

I dag ställer Devlet Bahçeli, ordförande för Erdogans högernationalistiska koalitionspartner MHP och skuggledare i regimen, nya krav för att acceptera ett svenskt medlemskap i Nato.

– Vi ställer oss givetvis kyliga till ett svenskt Natointräde. För oss är förolämpningar mot vår heliga skrift detsamma som att förtrycka muslimer. Om en permanent fred uppnås mellan Israel och Palestina, om den palestinska statens oberoende och territoriella integritet erkänns, med Östra Jerusalem som sin huvudstad och med 1967 års gränser, om Israel går med på att betala kompensation, och att en rättegång för Netanyahu förbereds i Haag, så kommer vi att säga ja till Sveriges Natomedlemskap.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Halil Karaveli
Halil Karaveli är senior forskare vid Institute for security and development policy (ISDP) i Stockholm, och författare till boken "Why Turkey is authoritarian" (2018).
Utrikes 08 december, 2023

En postsovjetisk krutdurk

Kazakstans president Qaym-Zjomart Toqayev och Rysslands president Vladimir Putin skakar hand med diplomater i den kazakiska staden Astana. Foto: Pavel Bednyakov/AP.

Centralasien har en lång historia av etniska konflikter. Med ett instabilt närområde och autokrater i presidentpalatsen riskerar regionen att explodera i nya krig.

För de flesta i väst är Centralasien en vit fläck på kartan. Hade de fem muslimskt präglade postsovjetiska republikerna i området varit ett enat land, så skulle dess ekonomi varit bland de 30 största, dess befolkning bland de 20 största och dess territorium det sjunde största i världen. I stället är det är en splittrad region som vanstyrs av autokrater, i den globala uppmärksamhetsekonomins periferi. Men i kölvattnet av den dramatiska geopolitiska utvecklingen runt Ukraina kan avkroken förvandlas till en brännpunkt för världspolitiken – i värsta fall.

För som Vladimir Putins erövringskrig mot Ukraina visar är den postsovjetiska ordningen långt ifrån självklar. Att föreställa sig Putins nyimperialism ta sikte på exempelvis Kazakstan kräver inte mycket fantasi. I landets norra delar finns en betydande rysk minoritet, som skulle kunna behöva ”befrias” så fort den ryska militärmakten har återhämtat sig från debaclet i Ukraina.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Utrikes 07 december, 2023

En miljöaktivist i örnens näste

Protest i Arkhangelsk mot Moskvas planer på att dumpa sopor i ett dussintal fattiga glesbygdsstäder. Foto: Natalia Beshkareva/Pravda/AP.

När miljöaktivisten och journalisten Dmitrij Sjevtjenko tog sig in på byggarbetsplatsen för Putins nya privatresidens blev han stoppad och beordrad att radera bilderna. Men minneskortet fick han med sig i strumpan.

Ryssland är som de flesta länder: delat. Å ena sidan finns storstäder som Sankt Petersburg och Moskva, där det satsas på storslagna byggen, förbättrad infrastruktur och nöjen. Å andra sidan finns periferin, på ryska kända som regiony, regionerna. Det är eftersatta delrepubliker och områden med en betydligt lägre levnadsstandard, samtidigt som de utarmas på naturresurser, i högre grad drabbas av miljöförstöring, och där attraktiv mark inte sällan olagligt tas över av politiker och oligarker.

Regionerna drabbas också hårdare av miljöförstöring. För några år sedan, när Moskvas soptippar svämmade över, beslöts exempelvis att huvudstadens sopor i stället skulle dumpas i den arktiska orten Sjies. Lokala och tillresta miljöaktivister slog upp tältläger och gjorde allt för att förhindra planerna.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Satir 07 december, 2023

Ellen Lagerson
Illustratör och formgivare.
Kultur 06 december, 2023

Folkhemmet som sunkigt mattorg

Iris Smeds, ”Det tusenåriga riket” (Scen 5 och 7), 2023.

”Det isolerade benet” sätter fingret på samhällets smärtpunkter, och får skriket ut i rymden att kännas meningsfullt.

Tittar du också på nyheterna och känner att du vill skrika rakt ut i rymden utan att något händer? Har du någonsin känslan av att befinna dig i en dröm, fastän allt som händer sker på riktigt utan att larmet går eller att folk gör det mest logiska och grips av panik?

Känslan av dissociation och förtvivlan, som många av oss någon gång delat, är utgångspunkten för en ny utställning med den makabra titeln Det isolerade benet.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Paulina Sokolow
Kulturredaktör och konstvetare.[email protected]