Nyheter/Utrikes 01 september, 2021

Varannan lever i fattigdom i Libanon – centralbanken pekas ut

Libanon upplever just nu en av de tre värsta ekonomiska kriser som något land har genomgått i freds­tid. I centrum står den institution som fram till för bara några år sedan sågs som den enda fungerande institutionen i landet: Libanons centralbank.

Arkivstudier kan leda till skoningslösa konstateranden. Sommaren 2018 firade Libanons centralbank Banque du Liban (BdL) 55 år. Det var även chefen Riad Salamés 25:e år på posten: han har återutnämnts till chef vart sjätte år av regeringen – en exceptionellt lång tid för en centralbankschef. Vid detta tillfälle utfärdades ett frimärke föreställande honom av Libanons postkontor LibanPost. Flygbolaget Middle East Airlines (MEA) magasin ägnade ett hänfört nummer åt ämnet. Centralbanken symboliserar ”den libanesiska återhämtningsförmågan”, basunerade tidningen ut. Salamé är ”en enmansinstitution framför andra”, ”inkarnationen av förtroendet för Libanon i dess banksektor (…). Det är en guvernör i det libanesiska pundets tjänst”, kan man läsa i en artikel av ledarskribenten, som inte är någon annan än flygbolagets vd och styrelseordförande.

Det finns en förklaring till denna inställsamma ton. Vissa resenärer är kanske inte medvetna om det, men MEA ägs till 99 procent av Libanons centralbank, som tog kontroll över bolaget när det stod på bankruttens rand 1996. Med andra ord är MEA:s vd och styrelse­ordförande Salamé själv. Frågan om den partiella eller fullständiga privatiseringen av bolaget har varit en följetong ända sedan det sanerades i början av 2000-talet. Kravet som ställs av utländska donatorer och som ständigt presenteras som en prioritet av vd:n har aldrig verkställts. Centralbanken är dock, liksom alla andra centralbanker, föga hågad att hantera finansiella tillgångar på ett hållbart sätt. Oavsett om det gäller ett flygbolag eller, mer sällan, ett spelhus, som i fallet Libanons Casino utanför Beirut, i vilket banken länge har haft ett indirekt intresse.

Även om den är särskilt lismande avviker artikeln i MEA:s magasin inte från de hyllningar som vanligen görs av centralbanken. Före den kris som landet nu genomgår sågs den som Libanons enda fungerande institution, medan dess chef hyllades både på hemmaplan och i utlandet för sin förmåga att skydda den nationella valutans värde, samt bank- och finanssystemet. Men under sommaren 2018 fick lovorden drag av medial moteld: i flera månader hade rykten spridits om att Libanon skulle devalvera sin valuta. Trots centralbankens förnekanden började libaneserna sakta men säkert förstå att deras ekonomi var på väg att krascha.

Mindre än ett år senare, i oktober 2019, exploderade den sociala vreden i Beirut och spreds till resten av landet. I mars 2020, mitt under covid-19-pandemin, tvingades staten ställa in betalningarna på sin statsskuld för första gången i landets historia. Den fjärde augusti ägde den enorma explosionen i Beiruts hamn rum. Libanon föll då ned i ett hål vars botten fortfarande inte har nåtts. Ekonomin är körd i botten efter att det libanesiska pundet fallit som en sten och valutareserverna ätits upp. Då de inte har tillgång sina valutabesparingar lider folket av brist på medicin och basvaror, samtidigt som elavbrotten blir allt vanligare. Bråk utbryter regelbundet i de långa köerna som bildas före soluppgången vid bensinstationer, och affärsidkare tillbringar nätterna i sina affärer av rädsla för att de ska plundras. Hälften av befolkningen lever numera under fattigdomsgränsen. Enligt Världsbanken genomgår Libanon en av de tre värsta ekonomiska kriser som världen har upplevt i fredstid sedan 1800-talet.(1)

För Libanons centralbank är omsvängningen i folkopinionen brutal. Det höga förtroendet har pulvriserats och de beslut som fattades av Salamé för att hantera krisen ses numera av libaneserna som det slutgiltiga misstaget som gjorde att deras köpkraft förstördes. Han beskylls för att inte ha infört kapitalkontroller när pundet började falla, vilket gjorde att de stora förmögenheterna snabbt lämnade landet. Man beskyller honom också för att agera för långsamt i fråga om revisionen som är tänkt att kasta ljus på bankens tillvägagångssätt och konton – ett villkor som ställts av Internationella valutafonden IMF för att börja förhandla om en räddningsplan. Vreden är så mycket starkare som chefen och några av hans närstående allt oftare anklagas för att själva ha berikat sig på olaglig väg, trots hans ihärdiga förnekanden. Salamé är i dag föremål för flera anmälningar och utredningar i Libanon, Frankrike, Storbritannien och Schweiz.

Den tidigare rådgivaren till Libanons finansminister och IMF, Toufic Gaspard, var en av de första som började ifrågasätta centralbankens verksamhet, över två år före krisens utbrott.

– Libanon går med största sannolikhet mot en allvarlig ekonomisk kris, som kan anta formen av en valutadevalvering och, ännu värre, en destabilisering av banksektorn, varnade han redan i augusti 2017 i en studie publicerad av forskningscentret Maison du futur och Konrad-Adenauer-stiftelsen.(2)

I sin rapport visade ekonomen att bankens saldo för nettotillgångar – med skulderna till långivande banker borträknade – blev negativt 2015, ett tecken på att banken var på väg mot en krasch. Även bankens finanspolitik ifrågasätts. Den ”finansiella ingenjörskonsten” som utvecklades i början av 2000-talet, accelererade efter 2011 och uppgraderades 2016, gjorde det möjligt för centralbanken att dopa sina reserver, vilket var ett oumbärligt verktyg för finansieringen och försvaret av pundet på valutamarknaden. Denna strategi, som gick ut på att centralbanken sög upp utländskt kapital som de libanesiska bankerna lockat till sig med hjälp av höga räntor som erbjöd långivare hög avkastning, beskrev Gaspard då som ett ”nationellt finansiellt självmord”.

Men 2017 var centralbanken inte beredd att ge sig in i några polemiska debatter. Den oro som studien gav upphov till tvingade banken att publicera ett officiellt pressmeddelande i vilket den i vanlig ordning skröt med de stabiliserande effekterna av dess politik och ansträngde sig för att diskreditera analysen. Institutet Maison du futur tvingades i sin tur under påtryckningar ställa in konferensen som skulle ha ägt rum i samband med publiceringen.

Denna episod är symptomatisk för den vikt som centralbanken har fått under Salamés styre. Mannen och institutionen har blivit så sammantvinnade under de senaste 30 åren att deras öden till slut har vuxit samman. Hans inflytande var sådant att i Beiruts salonger tillskrevs Salamé en eldkraft, i finansiella termer, som bara kan jämföras med Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallahs militära sådana.

I själva verket är det omöjligt att säga vem, av de impotenta regeringarna och den mäktiga centralbanken, som bär det största ansvaret för Libanons kollaps. De förras oförmåga att utveckla ekonomin har uppmuntrat den senare till en allt mer riskabel akrobatik för att locka till sig utländskt kapital, något som i förlängningen skulle visa sig extremt kostsamt för den libanesiska statskassan.

Man kan också anse att tärningarna kastades redan när Libanon valde att knyta sitt öde till den amerikanska dollarn, först informellt 1992 och sedan officiellt 1997, då det libanesiska pundet indexerades enligt växelkursen 1507,5 libanesiska pund för 1 dollar. Beslutet motiverades med nödvändigheten att fylla på de monetära reserverna med dollar.

– Ett land som går med budgetunderskott och som litar på att centralbanken ska finansiera det kan använda sig av en fast växelkurs under en tid. Men förr eller senare kommer systemet att braka samman. Situationen i Libanon hör till den första generationens typ av betalningsbalanskriser,(3) som utvecklades på 1970-talet. Litteraturen visar att det inte finns något sätt att undvika en krasch: brottet är alltid abrupt, förklarar Cédric Tille, professor i internationell ekonomi vid Graduate Institute i Genève.

2018 beräknade FN att Libanons underskott i betalningsbalansen uppgick till nästan 24 procent av BNP, vilket placerade landets ekonomi mellan Afghanistan (15,8 procent) och Mozambique (27,2 procent).

Libanonkännaren och docenten vid universitetet i Saint-Étienne, Jérôme Maucourant, instämmer och menar att införandet av en fast växelkurs var den ”kritiska ingrediensen i den nuvarande krisen”. ”Efter inbördeskriget [1975–1990] valde den libanesiska ekonomin en utvecklingsmodell som ingår i Washington-konsensusen, det vill säga att öppna ekonomin mot omvärlden, ständigt locka utländskt kapital till landet och fördjupa frihandeln”, skriver han och ekonomen Frédéric Farah i antologin Dette et politique (Skuld och politik)(4). ”På så sätt har ett flertal olika avtal bidragit till att försvaga den libanesiska ekonomins struktur genom att på ett våldsamt sätt utsätta den för olika former av avreglerad och ojämn konkurrens. Sektorer som timmer, skor och kläder har drabbats direkt. Det är alltså inte förvånande att ett stort underskott har byggts upp (…), vilket gör det nödvändigt att förse centralbanken med dollar, enkom i syfte att försvara den fasta växelkursen”, fortsätter författarna.

År ut och år in har systemet fungerat genom att via ett slags institutionell konsensus ge centralbanken en huvudroll. Och varje nytt exempel på ”finansiell ingenjörskonst” har varit ett sätt att förlänga dess livstid.

– Det hade kunnat fortsätta länge, för alla var nöjda: centralbanken, bankerna, staten. Det var de externa chockerna som fick systemet att kollapsa, säger Nikolaj Nenovskij, professor i monetär teori och medlem i Bulgariens centralbanks råd, en institution som själv lyder under en fast växelkurs. Den destabiliserande effekten av Syrienkonflikten och oljeprisets nedgång – som har drabbat den libanesiska diasporans inkomster – har gjort att det livsnödvändiga inflödet av utländsk valuta har bromsat in.

Men dessa samtida chocker utgör bara en del av historien. De säger inget om centralbankens tidigare missöden.

– I tillväxtekonomier är det vanligt att centralbanken, som är en teknokratisk institution, är den mest respekterade institutionen i landet, så länge den respekterar gränserna för sitt mandat. Men det händer att banken tar risken att överskrida dessa för att kompensera för den politiska maktens brister. Det är ett farligt spel, för banken kan då komma att försöka uppnå oförenliga mål samtidigt som den politiska makten förlorar alla incitament att genomföra nödvändiga reformer, säger Tille.

Salamé hade kunnat hålla sig till det uppdrag som tilldelats centralbanken av lagen: garantera valutans, ekonomins och banksystemets stabilitet, och övervaka utvecklingen av de monetära och finansiella marknaderna. Men hur ska man kunna motstå att ikläda sig en kostym i storleken XXL när nycklarna till systemet lämnats till en själv och Libanons finansiärer – med Frankrike i spetsen – höjer en til skyarna? Förutom att den förvaltar flera företag har Libanons centralbank också blivit en entusiastisk sponsor av den digitala ekonomin. Mellan 2014 och 2016 organiserade man ”BdL Accelerate”, en stor konferens som gick under det något pompösa namnet ”Libanons teknologiska Davos”, vars mål var att förvandla Beirut till ett start-up-centrum.

Ännu mer problematiskt är att under Salamés mandat har Libanons centralbanks verksamheter, utan några formella hinder, blivit allt mindre transparenta, något som knappast är förenligt med det ”förtroende” som den har gjort till sitt honnörsord och den insyn som ska prägla centralbanker. Banken slutade offentliggöra sina förluster och vinster för ett tjugotal år sedan. Chefen har inte heller försvarat sin penningpolitik inför parlamentet, en tradition som till och med upprätthölls under inbördeskriget. Läckan från revisionsrapporten från 2018 som gjordes av byråerna EY och Deloitte avslöjade dessutom förra året en hel drös tvivelaktiga bokföringsmetoder.

Varningarna har dock inte lyst med sin frånvaro. I en serie meddelanden från 2007, som publicerades av Wikileaks 2010, tecknade USA:s ambassad i Beirut ett väldigt annorlunda porträtt av Salamé, som då var av särskilt intresse för USA då han aspirerade på presidentposten. Dessa diplomatiska telegram beskrev hans ”väldigt komplexa” relation till regeringen, vars fakturor centralbankschefen accepterade eller vägrade att betala, beroende på sitt humör. De beskrev även den libanesiska centralbankens oberoende som ”extremt” och tecknade ett porträtt av en chef som – redan då – var ovillig ”att offentliggöra tillståndet för landets nettoreserver” eller acceptera en inspektion från IMF. Tillvägagångssätt som gick långt utöver de ekonomiska krav och det politiska oberoende som en centralbanks uppdrag är förenat med, sammanfattade ambassaden. I arkiven fanns allting redan svart på vitt.


Texten är tidigare publicerad i Le Monde diplomatique

Översättning: Jonas Elvander

Fotnoter

1. ”Lebanon sinking (to the top 3)”, Lebanon Economic Monitor, Världs­banken, våren 2021, www.worldbank.org
2. Toufic Gaspard, ”Financial crisis in Lebanon”, Policy Paper, nr. 12, Maison du futur - Fondation Konrad-Adenauer, Bickfaya (Libanon) – Bonn, augusti 2017.
3. Betalningsbalansen motsvarar flödet av varor, tjänster och kapital mellan ett land och resten av världen.
4. Utkommer i höst på Presses universitaires de Franche-Comté.

Inrikes 01 maj, 2025

Röda biffar

Kalle Söderberg är en av det hundratal medlemmar som tränar på Collective Efforts gym i Rosengård i Malmö. Foto: Jacob Lundberg.

Gymmen har tagits över av högern – men vissa jobbar för att stoppa det. I Malmö har de startat en egen idrottsförening. Flamman möter den vältränade vänstern – som med hjälp av proteinpulver, gemenskap och tunga lyft växer sig större varje dag.

– Jag hatar den där affischen.

Kalle Söderberg, 30, pekar på en plansch med texten ”en fascist gymmade i dag – gjorde du det?”, innan han greppar den blanka metallstången ovanför huvudet och drar sig själv uppåt.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes/Nyheter 30 april, 2025

Kritik när sexualundervisning minskas: ”Trumpfasoner”

I Sverige har sexualundervisningen varit obligatorisk sedan mitten av 1950-talet. Foto: Viktoria Bank/TT.

Undervisning om samtycke och relationer ska i högre grad vila på enskilda lärare, föreslår en ny utredning. Första tecknet på en nedmontering av svensk sexualundervisning, menar Lina Fridén, ordförande för RFSU.

– Vi har haft obligatorisk sexualundervisning sedan 1955 i Sverige, och varje årtionde sedan dess har den stärkts och förbättrats. Det här är första gången vi ser att man börjar ta ett steg tillbaka, säger Lina Fridén, ordförande för Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU).

Den drygt 900 sidor långa läroplansutredningen vid namn ”Kunskap för alla” kom tidigare i månaden, och pryds av ett gyllene äpple. Ett av utredningens många förslag är ”att vissa områden utgår eller tonas ned” i den övergripande läroplanen för hela skolan, däribland sexualitet, samtycke och relationer, som man anser lika gärna ”kan framgå i kursplanerna i bland annat biologi, samhällskunskap samt hem- och konsumentkunskap”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Nyheter 30 april, 2025

Influerare kan få böta efter smygreklam: ”Konsekvent nonchalanta”

Bianca Ingrosso är en av ett 50-tal influerare som granskas av Konsumentverket. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Konsumentverket sätter ned foten mot dolda och otydliga reklamsamarbeten i sociala medier, och slår till mot ett 50-tal influerares bolag. Jämfört med traditionell marknadsföring är dagens nätreklam ofta ”en viskning snarare än en megafon”, enligt forskaren David Cardell.

”Update på veckans kyl”, skriver Bianca Ingrosso på Snapchat, och lägger upp en bild på sitt kylskåp. Där syns energidrycker, ägg, enorma jordgubbar på en tallrik, och ostar från kändissyskonens matföretag Mino Market – ”av och för personer som kanske tar italienska råvaror på lite för stort allvar”.

Hon är ett av de 50 fall som nu granskas av Konsumentverket och rör kändisar med egna företag, som sömlöst visar upp produkter från dem på sina personliga konton.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
TV 30 april, 2025

Grillen #4: Vem är Sveriges Elon Musk?

I veckans Grillen: Vem vill ta rollen som Sveriges svar på Elon Musk, finns ungdomens källa i Venedig och vilka svenskar hejar på Turkiet nu när Joakim Medin riskerar 27 år i turkiskt fängelse.

Grillen gästas av Roland Paulsen, sociolog och hängiven träningsfantast, för att prata om gym är höger och hur vi skulle kunna träna under socialismen.

Avsnittet går även att se på Youtube.

Om avsnittet

Medverkande:
Leonidas Aretakis
Paulina Sokolow
Jacob Lundberg

Gäst:
Roland Paulsen

Vinjett:
Kornél Kovács

Kamera:
Javier Cordova

Klippning:
Petter Evertsen

Inrikes 30 april, 2025

Kommunister och socialdemokrater firar 1 maj – med ”samma” affisch

De två affischerna, beskurna. Bild: Skärmdump.

Två snarlika, 70-talsdoftande affischer skapar förvirring bland Stockholms 1 maj-firare. Den ena kommer från Kommunistiska partiet – och den andra från Socialdemokraterna. ”Kommunister brukar inte gilla att festa med sossar”, säger Andrea Törnestam (S).

Röda fanor. Människor samlade i gemensam protest, i festliga men stiliserade grundfärger. Och ett ballt typsnitt, som hämtat från en svunnen era av utsvängda jeans och fräsiga muskelbilar.

Den ena affischen berättar om Kommunistiska partiets demonstration under parollen Röd front. Den andra om den efterfest på Slaktkyrkan i Stockholm som anordnas samma kväll av Socialdemokraterna i Stockholm.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes/Nyheter 30 april, 2025

Intervju i SD-nära kanal kan fälla Boråsmannen

Riks logotyp samt den åtalade 68-åringen. Foto: Skärmdump / Privat.

Den 68-årige man som körde in i en Palestinademonstration hävdar att han är oskyldig. ”Ska jag göra ett terroristdåd så tar jag väl inte med mig damerna”, säger han i förhöret. Men en intervju med Youtubekanalen Riks talar till mannens nackdel, enligt åklagaren.

I dag väcktes åtal mot den 68-åring som körde in i en Palestinademonstration i Borås förra sommaren. Mannen åtalas för försök till grov misshandel samt hets mot folkgrupp.

– Min bedömning är att han har sett demonstrationståget och avsiktligen kört in i den på grund av att det varit till stöd för Palestina, säger åklagare Carolyn Westeröd till Flamman.

Hon menar att bevisningen mot mannen är god.

– Det är baserat på de uttalanden och inlägg han delat i sociala medier under juli och augusti. Det är både på X och på Facebook, där han delat meddelanden som vi bedömer vara av hatbrottskaraktär.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Essä 30 april, 2025

I omvårdnadens dans knyts kroppen till kapitalismen

Personlig assistans kräver ett nära fysiskt samarbete. Foto: Lotte Fernvall/Aftonbladet/TT.

När min brukare äntligen kan bada igen, efter månader av lyfthinder och kompromisser, blir den nya takliften både en seger och en sorg. I personlig assistans vävs kroppar, maskiner och känslor samman i ett arbete som både skapar och förbrukar oss.

Den nya takliften är på plats i badrummet. Äntligen kan han bada igen – det bästa han vet. Efter att min brukare brutit benet tvingades vi ta ett långt uppehåll, då det blev för svårt att få över honom i badkaret. I stället gick vi över till duschstol.

Att få en lift var inte enkelt. Det krävdes utredningar och överväganden. Var bad verkligen nödvändigt för hälsan? Behövde hans kropp det? Kunde inte vi assistenter göra liftens jobb med våra egna kroppar?

Liften är en liten seger. För honom – och för oss. Men också en förlust. Ett tecken på att hans kropp håller på att förfalla. Och att våra kroppar gör detsamma. Våra ryggar klarar inte längre att kompensera när hans smidighet sviktar. Den sänkbara sjukhussängen, badrumsliften, elrullstolen – alla de tekniska hjälpmedlen höjer hans livskvalitet och skonar våra kroppar. Men de förändrar också vårt arbete. Tidigare var det kropp mot kropp. Nu står en maskin emellan oss.

Våra ryggar klarar inte längre att kompensera när hans smidighet sviktar.

Jag började arbeta extra i hemtjänsten redan i gymnasiet. På helger och somrar gick jag hem till pensionärer i Hässelby Gård, städade, handlade och delade ut matlådor. När jag var 25 började jag arbeta nätter som personlig assistent åt min moster.

I sjutton år jobbade jag nätter – en påfrestning både fysiskt och mentalt. Att leva så nära en nära släktings dödsångest, nattliga panik och andningsnöd slet hårt. Omställningarna mellan nattarbete och dagliv blev allt svårare.

Sedan kom döden. Ett litet sår blev till blodförgiftning. Min mosters kropp gav upp, även om sinnet fanns kvar. Hon sjönk in i en allt djupare sömn. Jag fick ta beslutet på sjukhuset att stänga av hennes livsuppehållande maskiner och se henne ta sina sista andetag. Det knäckte mig.


I en text jag skrev efter hennes död försökte jag beskriva den ”moster-maskin” vi hade blivit under våra år tillsammans: hur vi assistenter, apparaterna och min moster kopplades samman i en noggrann koreografi.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Krönika 29 april, 2025

Sami Suliman höll ett tal där han beklagade sig över ”de tre Arons” makt över Sverige. Skärmdump.

”De är alla sionister”, dundrar talaren från scenen. Det är demonstration för Palestina vid Odenplan den 12 april, och Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig framställs som mytologiskt mäktig. ”Han är livsfarlig och kan tysta en statsminister, och kan göra vad han vill i vårt land. Kom ihåg hans namn.”

Nu är talaren, en av medarrangörerna av de sedan drygt två år veckovis återkommande Palestinademonstrationerna i Stockholm, varm i kläderna. Han ser ett mönster eftersom flera personer han ogillar heter Aron. De, framgår det underförstått, har ett särskilt samband med varandra. ”Aron ett, Aron två, Aron tre – ett kraftigt spindelnät i media och politik.”

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Nyheter 28 april, 2025

Flamman firar historisk upplaga på Sturehof

Kulturredaktör Paulina Sokolow, nyhetsredaktör Jacob Lundberg, chefredaktör Leonidas Aretakis och reporter Liz Fällman.

Efter en rekordartad tillväxt firar Flamman en efterlängtad milstolpe på jämngamla Östermalmskrogen Sturehof. ”Vår främsta uppgift är att granska överklassen, så varför inte göra det på nära håll”, säger chefredaktör Leonidas Aretakis.

Den socialistiska veckotidningen Flamman växer som aldrig förr.

Från att i decennier ha skvalpat runt två till tre tusen prenumeranter har tidningen skapat kvartalsrapporter som skulle göra Elon Musk avundsjuk.

Sedan första numret 2023 har man växt från under 3 000 till över 5 000 prenumeranter.

– Det gläder mig att vår satsning på orädd, rolig och fritänkande journalistik betalar sig. Det här är en laginsats – vi har kul ihop på redaktionen, och det märks på resultatet, säger Leonidas Aretakis.

Flamman har vuxit till en publicistisk storspelare: citerad i riksmedier, närvarande i centrala debattpaneler och med eko långt utanför Sveriges gränser.

Satirtävlingen i januari 2023 uppmärksammades i bland annat Le Monde och Süddeutsche Zeitung, och utlöste attacker i Erdogans närstående tidning Sabah. Tävlingen ledde också till att Flammans chefredaktör tilldelades yttrandefrihetspriset till Lars Vilks minne.

– Folk kastar sig över allt från våra gräv till våra essäer. Vi har en blandning av material som vi är ensamma om, och dessutom en egen ton, säger nyhetsredaktör Jacob Lundberg.

Med den nya tv-satsningen Grillen, och profilerade poddar som Forum, Apans anatomi och Kalam suedi har man dessutom etablerat sig som ett bredare mediehus, som nu dessutom fylls på med Sveriges mest inflytelserika litteraturpodd Gästabudet.

Tidningens nyskapande omslag tas ofta fram i samarbete med samtida konstnärer.

– Det märks att folk verkligen vill skriva hos oss, och säg en annan svensk veckotidning som är så här snygg? säger kulturredaktör Paulina Sokolow.

Flamman har levt många liv sedan starten som socialdemokratisk rösträttstidning i Malmfälten 1904–1906: från VPK-tidning efter partisplittringen 1917, via hårdkommunistisk utbrytare med APK 1977, till dagens oberoende socialistiska röst sedan 1991.

I dag förenar tidningen en självständig utrikeslinje – med enhälligt stöd för Ukraina, skarp kritik mot Israels brutala krigföring och ett lika starkt motstånd mot antisemitism – med en konsekvent solidaritet med arbetande människor.

– Vi struntar helt i vem vi gör förbannad. Våra läsare förväntar sig självständiga ställningstaganden och oväntade ingångar, och vår enda lojalitet är med dem, säger Leonidas Aretakis.

Att spränga 5 000-vallen – en siffra Flamman inte sett sedan 1970-talet – är en historisk händelse. Den firas nu på klassiska Sturehof, grundat 1905, kvällen innan första maj.

– Vår främsta uppgift är att granska överklassen, så varför inte göra det på nära håll.

Krönika 26 april, 2025

Tiktok är en av de främsta nyhetskällorna för unga. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

För två veckor sedan skaffade jag Tiktok. I början hatade jag varje sekund av det. Min relation till selfiekameran har annars varit att rygga tillbaka i förskräckelse efter att ha råkat slå på den av misstag. Men jag vill inte vara aktiv på X längre och Bluesky är sin egen lilla filterbubbla – så nu är det selfievideo som gäller.

När högern vann det svenska valet 2022 pratade många efteråt om deras framgångar bland unga väljare. I skolvalet fick Sverigedemokraterna 20,8 procent, medan Moderaterna lockade mer än var fjärde ungdom.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr