LUSAKA. Samtidigt är siffrorna över mödradödligheten i Zambia lägre än genomsnittet i Afrika söder om Sahara. I genomsnitt dör hela 920 kvinnor på 100.000 förlossningar i regionen, enligt FN-statistik. Det innebär att Afrika söder om Sahara har en mödradödlighet som är mer än dubbelt så hög som genomsnittet i hela världen, 400 dödsfall per 100.000 födslar.
– En av de saker som regeringen borde göra för att skydda gravida kvinnor är att berika dem med kunskaper och pengar. Dessutom behöver vi andra saker som bättre vägar, rena sjukhus och utbildad sjukhuspersonal, säger Tembo.
Föda med medicinkvinna
Att hennes förlossning blev problemfri beror på att hon fick vård av kunnig personal vid ett universitetssjukhus i Lusaka.
I Zambia krävs det att kvinnorna har pengar om de ska kunna försäkra sig om att få bra vård, och därmed betydligt minska riskerna för att de ska avlida i samband med förlossningen. Om kvinnan däremot kommer från en fattig familj, i synnerhet på landsbygden, kan istället graviditeten sluta i tragik. Dessa kvinnor har vanligtvis bara ett val, att föda med hjälp av en medicinkvinna eller lokal outbildad barnmorska. Om något problem uppstår är risken stor att barnet eller mamman, eller båda, avlider.
Upp till 70 procent av dödsfallen i samband med förlossningar i Zambia beräknas inträffa på landsbygden där det är långt till hälsovårdscentraler. Och även om kvinnorna når fram till de lokala hälsovårdscentralerna är risken stor att dessa inte är lämpade för förlossningar.
Om komplikationer uppstår finns det ingen ambulans att ringa till. Det är därför inte ovanligt att kvinnor på landsbygden avlider i samband med att de försöker söka upp läkarvård.
Regeringen i Zambia arbetar tillsammans med FN: befolkningsfond, UNFPA, för att minska dödstalen genom utbildning. Projektet syftar bland annat till att människor tidigt ska börja förbereda sig på förlossningen, samt att männen ska engagera sig mer. Gravida kvinnor uppmuntras dessutom att besöka en hälsovårdscentral för kontroll i god tid innan födseln är beräknad.
Lokalbefolkningarna får även hjälp att bygga särskilda mödravårdavdelningar på hälsovårdscentralerna så att kvinnor som kommer i tid innan förlossningen ska ha någonstans att vara medan de väntar.
Projektet syftar också till att utbilda personalen samt förbättra utrustningen på hälsocentralerna. UNFPA har även sett till att det numera finns en ambulans i varje distrikt. Dessa ambulanser räcker dock inte, därför har man i Solwezi i landets nordvästra del börjat testa en cykel som man kallar ”mamma-bil”. Om denna visar sig fungera bra kommer cykeln med sin särskilda kärra att börja tillverkas i stor skala