Utrikes 15 april, 2023

”Om vi stannar dör vi” – flyktingar fast i de polska skogarna

Polska räddningsarbetare och poliser bär en syrisk man som hittats i skogen mellan Belarus och Polen den 14 november 2021. Foto: Maciek Nabrdalik/VII/Redux.

I Europas sista urskog mellan Polen och Belarus bedriver den polska regeringen en klappjakt på icke-europeiska migranter. Samtidigt tas ukrainska flyktingar emot med öppna armar.

Ju djupare in i Bialowieza-skogen – en tjock, vild grön massa med taggiga trädtoppar – man tar sig, desto mer får man intrycket av att inte tränga in i den. Det är snarare skogen som uppslukar en medan den gör sig ständigt djupare. Trots att han har en GPS och kan avläsa sina koordinater är Stefan1 osäker på riktningen. Men han fortsätter att gå, klättra och krypa under de tusentals döda eller halvt fallna träden. Han ramlar i nässelsnår som ser ut som trädliknande ormbunkar, och kämpar mot svärmarna av insekter som ständigt plågar en. Han drar upp sina stövlar ur de sega, ruttnande träskpölarna. Han är på sin vakt mot vartenda misstänkt ljud, från en militärpatrull eller en helikopter.

Denna unga aktivist letar efter en grupp indier som har skickat honom sin position i ett meddelande. De har olagligen tagit sig över gränsen mellan Polen och Belarus, genom denna skog som spänner över båda sidor om gränsen. Har de gripits av den polska armén, gränsbevakningen eller polisen?

Här är migranter inte välkomna. Det påminns man om av de högtalare som installerats längs gränsen och som oförtröttligt basunerar ut budskapet på flera språk som man antar att migranterna talar, engelska, arabiska, kinesiska, spanska, franska, och så vidare:

– Denna gräns är stängd. Er resa är slut. Ni har misstagit er och era pengar är borta. Det är inte som ni blev lovade. Ni måste ta er tillbaka till Minsk. De belarusiska myndigheterna bör föra er tillbaka till era hemländer. Er mardröm kommer att ta slut, lyder meddelandet på bruten franska som riktas till migranter från det fransktalande Afrika.

En mur har också byggts för att stoppa migranterna. Muren som sträcker sig två hundra kilometer byggdes mitt ute i skogen av regeringen i Warszawa mellan november 2021 och juni 2022 för 340 miljoner euro, och är den polska regeringens stora stolthet: med hjälp av denna barriär hävdar de att landet skyddar den Europeiska unionen från en invasion.

Migranter från Mellanöstern värmer sig vid en eld intill den stängda gränsen mellan Belarus och Polen. Foto: Ramil Nasibulin/AP.

Den 5 september 2022 besökte premiärminister Mateusz Morawiecki från det konservativa partiet Lag och rättvisa gränsposteringen vid Czeremcha för att visa upp sig framför muren och taggtrådsstängslen som löper längs med den som en virvelvind, blänkande i det dalande solljuset. Moriawiecki skröt om den oöverstigliga konstruktionen, ”det bästa beviset på Lag och rättvisas effektivitet ifråga om säkerhet.”2

Denna retorik har fått stort genomslag på bekostnad av den om migrationskrisen, som präglade relationerna mellan Polen och Belarus hösten 2021, när tusentals migranter samlades i Bialowieza-skogen i hopp om att komma in i EU. Bryssel anklagade då Belarus för att organisera migrationsströmmen som ett svar på de nya sanktioner som hade införts mot landet sedan 2020. Under ett besök i Washington slog Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen fast att ”det rör sig inte om en migrationskris. Det är ett försök av en auktoritär regim att destabilisera sina demokratiska grannar. Det är en utmaning mot hela den Europeiska unionen.” Under en debatt i Europaparlamentet samma dag gick ledaren för den konservativa partigruppen EPP Manfred Weber ännu längre och talade om ett ”hybridkrig mot den Europeiska unionen”.3 För att försvara sig snålade Bryssel och Warszawa inte med repressiva åtgärder: man motade tillbaka migranterna med vattenkanoner, trots den isande kylan, och genomförde systematiskt illegala tillbakavisningar (”pushbacks”) av de människor som lyckades ta sig över gränsen.

Om migrationsströmmen har avtagit sedan den krisen betyder det inte att denna väg är stängd för migranter. Varje månad trafikeras den av flera tusentals migranter från alla världens hörn, främst från Afghanistan, Pakistan, Indien och Jemen, men också från subsahariska Afrika, Kina och till och med Kuba. Det är en droppe i havet jämfört med de miljoner ukrainska flyktingar som kommit till Polen sedan februari 2022. Men siffrorna gör ingen skillnad: medan den polska regeringen är relativt välkomnande gentemot ukrainarna förföljer den de migranter som försöker ta sig över gränsen från den belarusiska sidan, liksom de aktivister som hjälper dem. Den 15 augusti 2022, under firandet av den polska arméns dag, beskrev president Andrzej Duda de ”personer som räddar flyktingar och migranter vid den polsk-belarusiska gränsen” som ”idioter och förrädare”.

Hur många polacker är beredda att hjälpa oss? Vi har övergivits, dömda att försvinna i denna skog. Vi går med döden vid vår sida hela tiden.

Medan en helikopter för femtioelfte gången flyger över hans trädgård och får hans tekopp att skaka sänker Jan huvudet i stället för att höja ögonen mot himlen. Efter att noggrant ha stängt av sin telefon och lagt den i ett skåp, beklagar sig denna ”förrädare” över vissa aktivisters legitima uppgivenhet. Trött på de ständiga spänningarna som regionens invånare måste hantera förklarar han:

– Det känns som att leva i en krigszon. Man är nervös och slutkörd. Vi har hjälpt oerhört mycket och vi fortsätter som vi kan. Men vi är för få. Vi vet att människor dör i vår skog. Vi kriminaliseras om vi hjälper dem. Men vi kan inte tolerera att de överges på det sättet. Våra aktioner i denna fientliga natur är farliga och känslomässigt utmattande.

Bialowieza-skogen framstår som en laglös zon där den polska regeringen kan göra som den vill och kringgå internationell lag. Den 2 september 2021 införde president Duda undantagstillstånd i Bialowieza-regionen, vilket har gjort det möjligt för honom att isolera gränsområdet mot Belarus från alla kameror och blickar. Det innebär också att regeringen kan motsätta sig att ideella organisationer som Läkare utan gränser och Amnesty International, samt FN och till och med EU:s gränsbevakningsmyndighet Frontex – som knappast är känd för sin välkomnande inställning till migranter – får tillträde till området. Genom att upphäva undantagstillståndet och dess olika förbud den 1 juli 2022 har Warszawa kunnat undvika att ett alltför starkt ljus kastas på dess hantering av migranterna. Denna politik kan sammanfattas i en enkel princip: återför med våld varje person som tagit sig över gränsen från Belarus. Det är en politik som passar EU, som på detta sätt kan inta den klädsamma rollen som samvete, medan man avhänder sig ansvaret till Polens regering samtidigt som man kritiserar densamma för att inte respektera migranternas rättigheter – rättigheter som Bryssel inte bryr sig lika mycket om när det gäller att skicka tillbaka människor till Libyen.

– Ni borde skämmas! Ni borde skämmas! skriker en irakisk man över den sylvassa taggtråden till de polska gränsvakterna som just har motat tillbaka honom med sin familj till Belarus.
Ett av hans barn, sex år gammalt, gråter i sin mammas famn efter att ha inandats tårgas som avfyrats av kamouflerade soldater. De har just blivit tillbakadrivna av den polska armén.

– Ni är européer. Tänk på det! fortsätter pappan. Till och med i mitt land skulle ingen tillåta sig att göra vad ni gör mot ett barn!

Gränsövergången ”Kuznitsa” nära staden Grodno i Belarus. Foto: Leonid Shcheglov/AP.

Enligt Monika, en ideell aktivist som arbetar för hjälporganisationen Grupa Granica, stödjer en stor majoritet av den polska befolkningen denna repressiva politik, och många aktivister känner hopplöshet.

Andrzej tillhör inte dem. Denna tonåring som bär en t-shirt med ordet ”Free” lämnade sina tv-spel för att vandra runt i Bialowieza-skogen och leta efter migranter att dela ut mat och mediciner till. Några stenkast från ett av regionens fängelser försöker Andrzej skynda på genom en labyrint av döda trädstammar som fallit till marken medan han frenetiskt bevakar GPS-funktionen på sin mobil.

– Kan man verkligen tala om en migrationskris när det egentligen handlar om färre än 50 000 försök att illegalt korsa gränsen på ett år? Polen har tagit emot fyra miljoner ukrainare sedan början av kriget… Det har fått EU att upphäva vissa av sina sanktioner mot landet. Bryssel bestraffade vår regering, men nu är det européerna själva som låter Lag och rättvisa förvandla rättsstaten till ett skämt, säger han, med referens till de sanktioner som EU infört mot Warszawa för dess inskränkning av rättssystemets oberoende.

Efter en lång vandring hittar Andrzej till slut gruppen på elva män och kvinnor. Skakade av rädsla efter deras passage genom skogen har de bara en önskan:

– Hjälp oss ut härifrån! Om vi stannar här kommer vi att dö…

I början har migranterna ofta inget annat val än att göra som aktivisterna föreslår: de vill framför allt lämna in sin asylansökan och få sina papper.

– Vi har gått runt i skogen i åtta dagar och har blivit sjuka och fått hål i skorna, berättar en togolesisk kvinna för oss. Vi är skadade av trädgrenar, vi är sjuka efter att ha druckit vatten ur träsken. Våra sår och insektsbett är infekterade. Vi kommer att stanna… Vi lämnade Brest [i Belarus] och har inte mer än 180 dollar [cirka 1 900 kronor]. Vi har redan förlorat två personer som var för svaga för att följa oss. Vi vet att här respekterar ingen våra rättigheter, vi jagas som djur. Vi kan inte lämna in vår asylansökan hos myndigheterna. Om de hittar oss kommer de att skicka tillbaka oss till Belarus igen utan att tveka.

Hjälp oss ut härifrån! Om vi stannar här kommer vi att dö…

Hennes förskräckta ögon har inte märkt att bredvid hennes ryggsäck sticker ett mänskligt ben ut genom trasorna av ett par övergivna byxor. I detta ruttna hål i skogen där migranterna ger akt på varje vaken sekund innan kvällen för solljuset västerut, påminner insekternas oavbrutna attacker om ljudet från drönarna som bevakar gränsen.

Dagen därpå är det de fyra kubanernas tur att undsättas av aktivisterna som slagit sig genom skogen innan det gör paus i en glänta. Efter att ha gett en kort sammanfattning av sin situation ger en av dem uttryck för sin oförståelse:

– Hur många polacker är beredda att hjälpa oss? Vi har övergivits, dömda att försvinna i denna skog. Vi går med döden vid vår sida hela tiden. Bara några enstaka personer riskerar sitt skinn för vår skull. Är våra liv inte värda någonting jämfört med ukrainarna som flytt sitt land precis som vi?

Några dagar senare får vi veta att de fyra männen har lyckats ta sig till Spanien. Med i snitt 1 500 euro hittade de en chaufför som ingen av dem visste ifall han var kopplad till en av smugglarorganisationerna eller om han opererade ensam. Med människosmugglarna kan man betala för allt. Även vattnet, som kostar 230 kronor flaskan i Bialowieza-skogen.

Vi gör ett miljöombyte. Under arkaderna på Bar Studios terrass i Warszawa träffar vi journalisten Magdalena Chrzczonowicz som arbetar för den oberoende medieplattformen Oko.press. Hon är en av få reportrar som har tagit sig till Bialowieza-skogen under undantagstillståndet, trots regeringens förbud.

– Statens propaganda, exkluderingszonen och människors rädsla för att få sin köpkraft urgröpt, har gjort att migranternas situation vid den belarusiska gränsen inte får någon större uppmärksamhet i Polen.

Lag och rättvisa använder sig till och med av situationen för att locka konservativa väljare genom att visa hur kompromisslösa de är i säkerhetsfrågan och på vilket stort allvar de tar skyddet av landets suveränitet. De använder sig också av situationen som ett utrikespolitiskt verktyg för att blidka Bryssel, på samma sätt som de gör med mottagandet av ukrainska flyktingar. Som historikern och statsvetaren Jean-Yves Potel påminner om:

– Den polska regeringen har visat sig solidarisk med Ukraina, den har infört tillfälliga uppehållstillstånd, vilket godkändes av EU-kommissionen den 3 mars 2022. En ny lag antogs. Varje flykting från Ukraina har snabbt, ibland bara inom loppet av några timmar, fått ett 18 månaders skyddstillstånd som kan förlängas, vilket inkluderar ekonomiskt bidrag, tillfälligt boende, rätt att arbeta, tillgång till sjukvård och skola för barnen, ett socialt personnummer, och tillgång till flera sociala tjänster.4

Genom att välkomna ukrainska flyktingar under värdiga förhållanden, vilket hjälper dem att integrera sig, har Polen och EU visat att de kan göra det som hävdar är omöjligt för människor från andra delar av världen. Mer än någonsin präglas migrationspolitiken av dubbla måttstockar. Och från Polen till Frankrike sållar man mellan ”dem som man vill ta emot och integrera och dem som inte anses förtjäna att stanna och därför måste skickas tillbaka”5 – enligt det program som Aurore Bergé från det franska regeringspartiet Renaissances partigrupp stolt presenterade i nationalförsamlingen.

Artikeln är tidigare publicerad i Le Monde diplomatique.

Tristan Coloma är dokumentärfilmare och journalist. Han arbetar för tillfället på en film om artikelns ämne.

Översättning: Jonas Elvander.

Tristan Coloma
Dokumentärfilmare och journalist.

Flammans veckobrev

Låt Flamman sammanfatta veckan som gått. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och häng med i vad som händer.

Genom att fylla i och skicka detta formulär godkänner du Flammans personuppgiftspolicy.

Inrikes 20 april, 2024

Mitt Erlanderögonblick kom vid Sahlgrenskas foodtruck

Ett dagrum på Vipeholm under 1940-talet. Foto: Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet/TT.

Samhället har råd med allt mindre ju rikare vi blir. Det finns en kuslig känsla av att allt går bakåt. Men kanske är det som vissa försöker lansera som ett ”Jimmie-moment” i själva verket ett ”Erlander-ögonblick”?

Vipeholms sjukhus, en så kallad vanföreanstalt, har med rätta blivit ökänt för de grovt oetiska kariesexperimenten, lobotomierna och den stundvis höga dödligheten. På nätet hittar jag en rikedom av fotodokumentation över flera decennier från anstalten, som var inriktad mot vård av barn med svåra rörelsehinder.

Men utifrån bilderna är det inte kränkningarna av de intagnas rättigheter som utgör det starkaste utropstecknet av kontrast mot vår samtid. Den samtida betraktaren häpnar i stället över verksamhetens omfång och personalstyrka: möbelverkstaden för patientterapi, textilverkstaden, idrottsplatsen, plantskolan, personalmatsalen, korpfotbollslagen (både kvinnliga och manliga), musikterapin, leksaksförrådet, kafferepen, panncentralen – och, som en mörk fond, gravplatsen.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Cecilia Verdinelli
Skribent och läkare.
Utrikes 19 april, 2024

EU:s budgetregler kan omöjliggöra klimat- och välfärdsmål

Europaparlamentet kommer att rösta om huruvida de nya reglerna ska träda i kraft eller inte. Foto: Jean-Francois Badias/AP.

Efter tre års paus ska EU:s nyliberala budgetregler återinföras. Trots krav på att de borde förändras har lite hänt – nu kan de omöjliggöra satsningar på såväl välfärden som klimatet.

I italienska tidningar skrivs det om det, på fransk radio debatterar man det, och på belgiska löpsedlar varnar man för det: i början av nästa vecka beslutar Europaparlamentet om huruvida EU-länderna ska ha rätt att finansiera sin välfärd och nå sina klimatåtaganden eller inte. Efter över tre års paus kommer nämligen de hårda budgetreglerna som medlemsländerna har tvingats efterleva sedan slutet av 1990-talet att träda i kraft igen – såvida parlamentet inte röstar nej.

Reglerna i Stabilitets- och tillväxtpakten om att statsskulden och budgetunderskottet inte får överstiga 60 procent respektive 3 procent av BNP, kom först till stånd som inträdeskriterier för medlemmarna i EMU. Men eftersom alla länder var tänkta att införa euron gäller de för samtliga EU-medlemmar, inklusive dem som inte använder den gemensamma valutan.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jonas Elvander
Utrikesredaktör och doktorand vid European University Institute i Florens.[email protected]
Rörelsen 19 april, 2024

Klimatkampen är förlorad, länge leve klimatkampen!

Klimataktivister från organisationen Extinction Rebellion har upprättat en vägspärr vid Slussen i Stockholm som en manifestation för klimatet inför valet 2022. Foto: Christine Olsson/TT.

Är klimatkampen förlorad? Det tycker Tadzio Müller, medgrundare till Ende Gelände i en intervju med Flamman (nr 14/2024). Efter många år med stora proteströrelser är vi fortfarande på väg mot en framtid med allt fler klimatkatastrofer, död och lidande. ”Folk eldar hellre upp planeten och mår skit, än agerar”, säger han.

För mig som klimataktivist är det sorgsen läsning, eftersom Müller har rätt i att världen är på väg åt helvete. Hans känslor är legitima. Samtidigt pekar hans uttalande på ett problem för klimatrörelsen: oförmågan att skilja på målen vi sätter upp i kampen och värdet av kampen själv. I det senare fallet bör vi alltid ha blicken vänd mot att rädda människor och skapa en bättre värld, vad som än händer.

Klimatrörelsen kämpar mot ett av världens mäktigaste intressen, fossilindustrin. På längre sikt kämpar klimatrörelsen även mot kapitalismen i sin helhet, det mäktigaste produktionssystem som världen skådat. Att stoppa fossilindustrin vore en enorm bedrift. Att störta kapitalismen är en ännu större, men inte omöjlig uppgift. Det är därför inte konstigt att vi misslyckas ibland.

Klimatrörelsen kämpar för en bättre värld, och det är en kamp som aldrig kan urholkas.

Det är lätt att relatera till Tadzio Müllers sorg över att mål har förlorats. Det han anser ”har gett våra liv mening i likhet med hur religiösa människor uppfattar världen, det som strukturerar allt vi gör, och våra idéer om vem som är god och ond” gäller inte längre. ”Vi har stött emot de planetära gränserna, och lärt oss att det moraliska universumets båge är kort och böjd mot fascismen”, fortsätter han.

Samtidigt har Tadzio i denna förlust kommit till en nyvunnen insikt: ”att det inte handlar om segerns sannolikhet”, utan ”om de relationer som du bygger medan du försöker uppnå den segern”.

Läs mer

Jag tror precis som Tadzio Müller att dessa relationer är källan till all uthållig klimatkamp, speciellt i tider av motgång. Om den enda anledningen till kampen är vinsterna så är det enkelt att gå hem efter en förlust, dra ned persiennerna och aldrig återvända till rörelsen. Men om kampen får ett värde i sig kan de kämpande gå hem efter förlusten, gråta, festa och tänka om tillsammans – för att snart därefter envist återvända med nya mål.

Såklart är inte kampen en hobby med vänner – väl uttänkta strategier och slagkraftiga mål måste vi alltid ha med oss. Men som Mathias Wåg i en bokrecension skriver här i Flamman blir ”allt eller inget” oftast inget. Det krävs uthålliga organisationer som kan förvalta både kampen genom förlusten, och makten efter vinsten. Och oavsett om vi når 1,5 eller 3 graders uppvärmning kommer klimatkampen aldrig att vara förgäves – inte så länge planeten är beboelig.

Både jag och Müller tror på relationernas vikt. Samtidigt tror jag inte att klimatkampen är körd bara för att framtiden just nu ser mörk ut. Ju starkare vi organiserar oss och ju fler vi blir, desto bättre framtid får vi. Klimatrörelsen kämpar för en bättre värld, och det är en kamp som aldrig kan urholkas. Även i en brinnande värld finns det mycket att kämpa för, och många att rädda som annars skulle dö. Sörj målen, och organisera er.

Noah Björelius Hort
Aktiv i Ta Tillbaka Framtiden
Nyheter/Utrikes 19 april, 2024

Efter inreseförbudet: Jannis Varoufakis tänker inte hålla käften

Jannis Varoufakis talar i Atenförorten Nikea inför det grekiska valet 2019. Foto: Petros Giannakouris/AP.

Efter att Berlinpolisen upplöste den palestinska kongressen förbjöds den grekiska politikern Jannis Varoufakis att arbeta i Tyskland. Nu förklarar han varför de vill tysta honom.

Den tre dagar långa palestinska kongressen i Berlin förra helgen var tänkt att sända en signal om solidaritet med folket i Gaza. Under mottot ”Vi anklagar” ville palestinska, judiska, tyska och andra internationella aktivister samlas för att tala om den fruktansvärda situationen i Gaza och sätta press på den tyska regeringen att kräva en vapenvila. Men bara två timmar efter att den inleddes fredagen den 12 april tog sig polisen in i byggnaden, stängde av strömmen och tvingade hundratals deltagare att lämna evenemanget. Därefter upplöstes konferensen.

En av de planerade talarna var Greklands förre finansminister Jannis Varoufakis. Polisen ställde inte bara in hans tal – han meddelade också att han hade belagts med ett allmänt förbud mot att verka i Tyskland och att han inte ens fick tala via videoöverföring. Tysk media rapporterar nu att detta straff nu har reducerats till ett inreseförbud.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Loren Balhorn
Chefredaktör för Jacobin i Tyskland.
Nyheter/Utrikes 18 april, 2024

Bosättare fördrev palestinier med hjälp av Israels armé

En israelisk soldat iförd kostym vid ett högtidsfirande organiserat av bosättare på Västbanken. Foto: AP Photo/Leo Correa.

Israelisk militär och bosättare kritiseras av Human Rights Watch för sin behandling av palestinier på Västbanken. Organisationen rapporterar att palestinier har fördrivits från sina hem, och många vågar inte återvända.

– Bosättare och soldater har fördrivit hela palestinska samhällen. De har förstört varje hem, med uppenbart stöd från styrande israeliska myndigheter, säger Bill Van Esveld, biträdande barnrättschef på Human Rights Watch (HRW), i ett uttalande på organisationens hemsida. Han fortsätter: 

– Medan världen fokuserar på Gaza så ökar övergreppen på Västbanken, underblåst av årtionden av straffrihet och likgiltighet bland Israels allierade.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Saga Grande
Student i litteraturvetenskap och praktikant på Flamman.[email protected]
Inrikes 18 april, 2024

Borta med vinden

Vattenfall har investerat miljarder i tre stora vindkraftparker runt Fredrika. Produktionen täcker ungefär en procent av hela landets elbehov, men intäkterna för byn och för Åsele kommun är små. Foto: Robert Henriksson / DN / SCANPIX.

Vind- och vattenkraften i trakterna kring Fredrika producerar en procent av Sveriges el. Samtidigt stängs bibliotek och äldreboenden i närområdet. Med de regler som finns i Sverige stannar vinsterna sällan kvar i bygden.

Skylten som visar vägen mot biblioteket sitter kvar i Fredrikas centrum, men i början av februari slog det igen dörrarna för gott.

Bibliotekarien Britt-Marie Arvidsson har kört de två milen in till Fredrika för att visa oss biblioteket. Det ryms i ett enda, lite större rum i den låga röda skolbyggnaden. Trots det begränsade utrymmet finns allt som man kan vänta sig: skönlitteratur, deckare, fakta, och en avdelning om bygden och landets norra delar. Barnen har ett eget hörn med en kåta där man kan krypa in för att läsa i lugn och ro.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Arne Müller
Journalist i Umeå, som har skrivit boken "Norrsken: Drömmen om den gröna industrin", som granskar industriprojekten i norra Sverige.
Nyheter/Utrikes 18 april, 2024

Google-arbetare avskedas efter protest: ”AI-drivet folkmord”

Teknikarbetare protesterar utanför Googles huvudkontor i San Francisco i december 2023. Foto: Santiago Mejia/San Francisco Chronicle/AP.

28 anställda sägs upp efter att ha kritiserat teknikbolagets samarbete med israelisk militär.

Minst nio anställda på teknikjätten Google greps i tisdags under en tio timmar lång sittprotest inne på företagets kontor i New York City och Sunnyvale. Under onsdagen meddelade Google i ett internt meddelande att 28 anställda har avskedats för medverkan i protesterna, rapporterar The Verge.

– Allt fler är villiga att riskera sina jobb för att stå upp mot medverkan till folkmord, säger organisatören och Google-arbetaren Ray Westrick till Democracy Now!.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Peter Eriksson
Student i litteraturvetenskap och praktikant på Flamman.[email protected]
Utrikes 18 april, 2024

Putin trappar upp jakten på socialister: ”Värre än någonsin”

Georgier protesterar mot den ”ryska lagen” om utländska agenter den 9 april 2024, som har spridit sig i regionen. Foto: Shakh Aivazov/AP.

Ryska socialistiska rörelsen är senast i raden att klassas som utländska agenter och förbjudas att verka i landet. ”Jag räknar inte med att överleva kriget”, säger den svartlistade statsvetaren Greg Judin till Flamman.

Varje fredag håller Rysslands oppositionella andan. Då presenterar nämligen det ryska justitiedepartementet de senaste tillskotten till sin lista med ”utländska agenter”, där både individer, organisationer och medier kan hamna.

Fredagen den 5 april utökades listan med ett nytt namn: Ryska socialistiska rörelsen (RSR), en vänstergrupp med rötter i trotskismen. Flamman ringer upp Ilya Budraitskis (bilden), en av organisationens medgrundare, som sedan krigets början befinner sig i exil i USA.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]
Kultur 18 april, 2024

”Smärtpunkten” hyllar den hårda vården

Tony Olsson, spelad av Martin Nick Alexandersson och Riksteaterns producent Isa Stenberg (Maria Sid). David Dencik spelar Lars Norén. Foto: Nicklas Elmrin /SVT.

SVT:s serie om dubbelmordet i Malexander gestaltar en kriminalpolitik i förändring, men är okritisk till dagens trender. Kriminologen Hanna Tenenbaum har sett ”Smärtpunkten”.

Den 28 maj 1999 sköts poliserna Olle Borén och Robert Karlström ihjäl i Malexander av tre nynazister. Händelsen skakade Sverige. Själv var jag bara tre år, och berättelser om de sår som dåden lämnade fick jag ta del av långt senare.

SVT:s Smärtpunkten tar avstamp några månader tidigare, och gestaltar arbetet med Noréns pjäs 7:3, med tre fångar varav två nynazister i rollerna. Pjäsen spelades på scener utanför anstalter och efter den sista föreställningen rymde skådespelarna. Jakten på dem slutade med morden i Malexander.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Hanna Tenenbaum
Kriminolog.
Veckobrev 17 april, 2024

Jag älskar Sverige mer än Ivar Arpi

Till Sveriges försvar mot nationalisterna! Foto: Privat.

Jag skriver detta på väg hem från en föreläsning om Sveriges psykedeliska historia i Skövde, som jag måste säga är en fantastisk plats. Det första man möts av vid stationen är nämligen ett jättelikt kulturhus. Att det ser ut som en tegelborg från Super Mario Bros gör inte saken sämre.

Kulturhuset byggdes 1964 efter en ritning av Hans-Erland Heineman och sägs vara Sveriges första. Innanför tegelväggarna finns konsthall, biograf, danssalonger, restaurang, konferensrum, en teater med 500 stolar, samt ett bibliotek som pryds av ett praktfullt betongverk av Siri Derkert, ”Senapsträdet och himlens fåglar”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]