Den riksbekante Ahmed Yusuf har avskrivits från FN:s sanktionslista efter nära fem år utanför samhället. Nu är det bara en tidsfråga innan han även plockas bort från EU:s lista, och därmed får sina tillgångar öppnade och åter träder in på arbetsmarknaden.
– Ahmed Yusuf är mycket lättad nu, säger Mats Wingborg, aktiv i stödkommittén.
Hade sänt pengar
Historien om Ahmed Yusuf tog sin början i efterdyningarna av terrordåden mot USA 2001. Yusuf och två andra personer i Sverige hade arbetat med valutaöverföringssystemet al-Barakaat, via vilket de sänt pengar till sitt hemland Somalia.
USA ansåg att al-Barakaat hade kopplingar till terrornätverket al-Qaida, varför Yusuf placerades på FN:s sanktionslista. Resultatatet lät inte vänta på sig för Ahmed Yusuf personligen: Han fick sina banktillgångar frysta, han förhindrades från att söka jobb och han kunde inte heller få socialbidrag. I praktiken gjordes Yusuf rättslös och helt avskuren från samhället. I flera år kom han att leva på bidrag som samlats in av allmänheten och socialbidrag som gått via hans hustru.
Glad överraskning
När beskedet om strykningen från FN:s sanktionslista kom i förra veckan blev det en glad överraskning. Inom den kommitté som bildats till stöd för Yusuf var man hela tiden säker på att denna dag skulle komma, men ingen kunde gissa när. Ahmed Yusuf själv befann sig i Somalia, men ringde till Mats Wingborg, aktiv i den stödkommitté som bildats i början av 2002.
– Ahmed var oerhört lättad och lycklig, berättar Wingborg, som tror att UD:s påtryckningsarbete i det tysta burit frukt.
Wingborg förklarar att man istället kunnat välja en process, om huruvida uppförandet av Yusuf på listan är förenligt med svensk grundlag, men att man i slutändan valde att låta UD sköta affären på egen hand.
Stödkommittén har haft två huvuduppgifter. Den ena är det rena pengainsamlandet. Dels har dessa pengar gått till att ordna försörjningen åt Yusuf (samt de två övriga på listan, vilka ströks i ett tidigare skede), dels att betala delar av advokatkostnader samt resa till USA för att föra fram sin sak på plats. Den andra delen har varit att protestera och visa det absurda i hela situationen.
– Det har aldrig bevisats någon som helst koppling mellan al-Barakaat och al-Qaida, och mot de tre utpekade personerna har inte ett enda påstående riktats.
Stort folkligt stöd
Hur har Ahmed Yusuf mått under de här åren?
– Det har varit förlorade år för Ahmed, och jag tror att han utan det stora folkliga stödet hade varit en tämligen knäckt person. Tusentals enskilda personer har hjälpt till, kyrkor har samlat in kollekt och ministrar har givit sitt aktiva stöd.
Huruvida Ahmed Yusuf kommer att kräva skadestånd är ännu inte klart. Hans advokat Thomas Olsson tvekar.
– Först gäller det att kunna peka ut någon ansvarig, och sedan måste man överväga processkostnaderna. Om vi inte vinner riskerar han att förlora alla sina tillgångar.
Kommer stödkommittén att arbeta vidare?
– Nej, vi bestämde från början att när alla tre blivit strukna från sanktionslistan, då gör vi bokslut och lägger ner, säger Mats Wingborg.