Utrikes 21 november, 2003

Tjugo år efter USA:s invasion är Grenada åter bortglömt

Den 25 oktober, 1983 invaderade 7 000 nordamerikanska soldater den lilla ön Grenada. Ronald Reagan förklarade att ön utgjorde en ”fara för USA:s nationella säkerhet” och kväste ”försöket att skapa ett andra Kuba”. Nästan hundra människor dödades av bombflyg och marktrupper.

BOGOTÁ Den 13 mars 1979 genomgick Grenada ett regeringsskifte då tyrannen och liberalen Eric Gairy störtades. Denne man, till yrket fackföreningsadvokat, var sedan 1951 medhjälpare till både det brittiska imperiet och till USA men också personlig vän till militärdiktatorn Pinochet. Inom den brittiska delen av den karibiska övärlden, framstod Grenadas genomkorrumperade regim som en skam. Gairy förbjöd all oppositionsmedia och använde terror mot befolkningen.

Bakom upproret 1979 stod rörelsen New Jewel Movement (NJW), lett av den unge Maurice Bishop. En väpnad grupp inom NJW intog öns militärkasern och en lokal radiostation. Diktaturen förklarades besegrad och ”People’s Revolution”, folkets revolution, inleddes.
Med denna inleddes också en utrikespolitik som denna ö tidigare aldrig skulle föreställt sig. Särskilt relationerna med Kuba, men även Sovjetunionen, öppnade helt nya möjligheter för Grenada.
Bland dem turismen. I vägen stod dock bristen på en landningsbana som skulle kunna ta emot internationellt flyg. Kuba erbjöd sig bygga den och frivilliga kubanska byggnads- och anläggningsarbetare anlände till ön. Samtidigt reste många grenadiner till Kuba för utbildning till ingenjör, tekniker eller läkare.

Men det dröjde inte länge förrän USA:s nyvalde president, Ronald Reagan, anklagade Grenada för att ha förvandlats till ett nytt kubanskt brohuvud. Reagan använde sitt inflytande över de internationella finansorganen och Grenada såg sig plötsligt stå utan några som helst internationella krediter. Det hade bara gått sju år sedan samma systematiska ekonomiska sabotage utlöst militärkuppen i Chile.
I juni 1980 framträdde för första gången en ”inre front”. En sprängladdning exploderade under ett massmöte arrangerat av NJW, och tre unga kvinnor dödades. De ansvariga greps och sattes i fängelse. När USA:s invasionsstyrka anlände tre år senare släpptes de fria och fick strax därefter amnesti av ockupationsstyrkan.
De 800 soldaterna på ön skulle kunna göra motstånd men när invasionen kom var förvirringen och demoraliseringen stor på grund av den interna splittringen inom revolutionens politiska ledarskap.
Den 19 oktober 1983 skedde en intern uppgörelse inom New Jewel Movement. Under oklara omständigheter sköts Bishop och 14 andra av partiets ledning, efter att Grenadas premiärminister Bernhard Coard arresterat Bishop och anklagat honom för ”småborgerliga avvikelser”. Majoriteten av partiets ledning ville också införa ett ”kollektivt ledarskap” för att ”undvika en personkult” kring Bishop. Men Bishop och ett antal av hans ministrar vägrade.

Studenter, skolbarn, arbetare och även de kubanska byggnadsarbetarna reste sig och lyckades frita Bishop. Men senare på kvällen hördes skottlossning från arméns högkvarter och när denna lagt sig hade Bishop och 14 andra skjutits. Ingen av premiärminister Bernhard Coards män hade dödats.
Det blev förevändningen för invasionen. En vecka senare vräkte USA-flyg och amerikanska kustfartyg bomber över Grenada under tre dygn, vilket följdes av 7 000 marinsoldater.
– Folket applåderade inte invasionen som gjorde slut på vår revolution, säger Peter David i en intervju med den tyske journalisten Gaby Weber.
David var vid tillfället för invasionen chef för Radio Free Granada.
– Om nordamerikanerna hade invaderat Grenada när Maurice var i livet hade historian fått ett annat slut. Bishop hade fyllt sitt löfte att ”organisera motståndet mot jänkeimperialismen”.
Bernhard Coard har av Bishops anhängare anklagats för att ha gått i CIA:s ledband. Men det är en anklagelse som hittills inte någon kunna vederlägga.
Han sitter fortfarande fängslad och tar bara emot besök av sin dotter var 15:e dag.
De övriga från NJW:s centralkommitté erkänner att de begick ”allvarliga taktiska misstag” och att de tar på sig ansvaret för de ”tragiska händelserna” i oktober 1983.
För Reagan och USA-administrationen handlade det dock inte bara om att kväva ”ett andra Kuba”. Grenada är beläget framför den venezuelanska kusten där det finns enorma reserver av olja.

USA rättfärdigade sin invasion med att 600 USA-medborgares liv var i fara. Men dessa dementerade påståendet. Tom Adams, USA-vänlig president på grannön Barbados uppgav på en presskonferens den 15 oktober, det vill säga en vecka innan invasionen, att USA planerade en invasion. USA:s ambassadör i Paris uppgav i en TV-intervju att invasionsbeslutet hade tagits redan två veckor innan invasionen vilket visar att USA ändå invaderat Grenada – med eller utan förevändning.
Under invasionen och bombningen av huvudstaden St. George’s, dödades 88 personer medan 500 sårades.
De kubanska byggnadsarbetarna gjorde hårt motstånd med lätta k-pistar, trots ett intensivt bombande.
President Reagan första intelligenta ord efter invasionen blev: ”Vi anlände i sista stund och undvek att Grenada skulle ha ockuperats av kubanerna”.
De kubanska byggnadsarbetarna, vars arbetsbefäl utgjordes av förmän från ett brittiskt byggbolag, hälsades som hjältar när de återvände till Kuba.

Ockupationsstyrkorna hittade naturligtvis inga vapenförråd. USA-studenterna på ön uppgav till pressen att de aldrig någonsin hade känt sig hotade och de vägrade att lämna ön. FN, liksom en hel värld, fördömde invasionen. Omvärlden hade samma månad erfarit hur Reagan minerade hela Fonsecabukten vid Nicaraguas Stilla havs-kust och försökt inleda en blockad mot den unga sandinistiska revolutionen.
Över tre tusen personer ur den grenadinska revolutionens administration fängslades. De torterades i läger för att ”bekänna sina brott”. De som tillhörde NJW:s centralkommitté förklarades som ”politiska” och inte ”krigsfångar”. På så sätt fick de en annan status med färre rättigheter.
De fick inte ta emot besök på flera veckor och sjutton av dem dömdes för mord. Massor av dokument ”försvann” i händerna på USA-ockupanterna som också beslagtog protokoll och dokument från centralkommittén som de vägrade att överlämna till domstolen.

I dag 20 år senare finns det fortfarande inga skriftliga dokument utfärdade om livstidsdomarna. Den ”Sanningskommission” som skapades år 2000 har heller inte publicerat sina slutsatser offentligt. USA-myndigheterna vägrar offentliggöra var kroppen av Maurice Bishop är begravd.
Grenada är i dag borta från världspressens rubriker.
Den internationella flygplatsen som skulle lyfta Grenada ut fattigdom och kolonialt beroende färdigbyggdes men har inte inneburit det ekonomiska välstånd som när beslutet togs.
Å andra sidan är omständigheterna helt förändrade efter invasionen. På öns norra del har däremot en ubåtsbas byggts för USA.

Inrikes 01 juli, 2025

Öresundsbron visar upp Malmös inställda framtid

Öresundsbron är Europas femte längsta bro. Foto: Pierre Mens/Scanpix/TT.

Minnena flyter ihop. Det kan inte vara när han gick in på en hemmafest på Istedgade och bajsade ned toagolvet efter många öl och en dåligt tillagad hipsterburgare. Då lommade min vän i väg utan att säga något och tog Öresundståget tillbaks över bron.

Nej, det här var en annan gång. Floss på Larsbjørnsstræde. Tio tequilashots för 100 danska. Sedan hade han tappat sitt pass och vid den här tiden stod inhyrda vakter på Kastrups tågperrong och krävde id-handling för påstigning mot Sverige. Vi behövde kunna förhandla. Det fick bli taxi.

När vi stannades på Lernacken visade jag mitt pass och han sitt likbleka, berusade ansikte. Tulltjänstemannen såg på honom. Min blonda vän såg slött tillbaka, och sluddrade fram att han supit bort passet.

Antagligen konstaterade tullaren att mannen i baksätet befann sig i ett mer svenskt tillstånd än vad vilket papper som helst kunnat bevisa. Han lät oss passera.

Vi betalade för taxiresan i höjd med Södervärn. Jag tittade på taxametern och kände mig lättad – ingen broavgift. Då insåg taxichauffören sitt misstag. Jag fick lätta på plånboken i stället. Men nudlar är ju gott.

Inför Öresundsbrons 25-årsdag har Sydsvenskan skrivit flera artiklar om de höga priserna för att köra över till Danmark. Lånet för brobygget är snart avbetalt, och pengarna som tickar in från betalstationen blir rena intäkter. Läsarkommentarerna är upprörda. Skåningarna vill inte betala 700 spänn för att köra över bron.

När marknaden sköter rubbet finns inga gemensamma beslut att bråka om.

Någon menar att de höga priserna är en klassorättvisa. Någon annan skriver argt om att först beskattas på lönen för att bygga Öresundsbron – och sedan beskattas en andra gång för att använda den. I själva verket finansierades inte bygget genom beskattning, men reaktionerna är inte svåra att förstå. Bron väger tungt som lokal identitetsmarkör.

Efter att Kockumskranen skeppats i väg till Sydkorea försökte man fylla tomrummet i Malmös stadsbild med skrytbygget Turning Torso. Men Ilmar Reepalus HSB-skyskrapa kom snarare att symbolisera forcerad framtidstro efter ett hårt 90-tal. När det skruvade bygget stod färdigt hade redan Öresundsbrons 200 meter höga pyloner etablerat sig som stadens nya landmärke.

Bropelarna symboliserade en verklig framtidstro, där Sverige skulle bli en del av det nya, fria Europa. Tron på marknaden var stark. Svenskt Näringsliv hade forskning på att Europa var en optimal valutazon och brände en halv miljard på eurokampanjen. Lars Leijonborg kom hem från en inspirationsresa till Kina och predikade om hur svenska företag skulle leda landet till demokrati.

25 år efter att bron invigts sker det visserligen en hel del arbetspendlande över gränsen, men någon egentlig integration mellan Malmö och Köpenhamn har inte ägt rum. Förutom att vi fortfarande inte förstår vad de säger så är priserna fortfarande för höga, och öppna gränser är inte en idé för vår tid. I samband med flyktingkrisen 2015 sattes stängsel upp på stationerna i Hyllie och Kastrup, och för första gången sedan Rock-Olga var ett framtidsnamn patrullerades gränsövergångarna av uniformerade passkontrollanter.

I stället för en symbol för den nya, öppna världen har Öresundsbron förvandlats till en kassako för svenska och danska politiker. Broavgifter är förstås inget fel i sig: de kan finansiera annan infrastruktur som ytterligare en Öresundsförbindelse eller kollektivtrafik som på riktigt kopplar ihop alla delar av Skåne. Vi kan också lägga pengarna på helt andra saker. Öresundsbron är en gemensam resurs som ligger i medborgarnas händer.

Ändå blir jag glad när jag läser de arga kommentarerna på Sydsvenskans hemsida. Det är uppfriskande att vi över huvud taget har en debatt om hur mycket något får kosta den vanlige konsumenten och hur vi ska fördela avkastningen från en växande resurs.

Läs mer

Det är frågor vi inte får lov att ställa när det handlar om elproduktion, bostadsbyggande eller matpriser. Där har marknaden ersatt de politiska besluten och till följd av det har kulturkriget ersatt den politiska debatten. När marknaden sköter rubbet finns inga gemensamma beslut att bråka om.

Men att tiderna håller på att förändras märks på fler sätt än i passkontrollen över Öresund. Vilken politiker skulle i dag säga att handel med diktaturer gynnar demokratin? På gott och ont är marknadsliberalismen död. Tar vi bara chansen kan framtiden ligga öppen för oss, likt en ljus gryning efter en lång natt på Istedgade.

Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 30 juni, 2025

Gör Ungern gay igen

Prideparaden i Budapest har blivit en katalysator för kritik mot högerregeringen. Foto: Rudolf Karancsi/AP/TT.

Regeringen hotade med ansiktsigenkänning, böter och fängelse. Men när tåget väl drog igång fylldes boulevarderna av färg, jubel och satir – i protest mot det auktoritära projekt som gjort Ungern till EU:s mest homofoba land.

Den sista trafik som släpps fram på boulevarden utanför stadshusparken i Budapest är en dubbeldäckare med turister, som visar handhjärtan och knutna nävar. Folkmassan svarar med jubel och applåder.

En timme tidigare såg samlingen ännu oroande liten ut, men fyller nu hela den breda gatan och de omkringliggande torgen. Snart går demonstrationståget iväg.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar 27 juni, 2025

Linn Svansbo: Almedalen har blivit en rosébunker

Årets huvudperson under Almedalsveckan var ÖB Michael Claesson, som här syns ombord på HMS Carlskrona. Foto: Jessica Gow/TT.

På varenda scen diskuterades säkerhet och försvar. Men drömmarna om en bättre värld fick inte plats i årets Almedalsvecka.

Det mesta som går att säga om Almedalen har redan skrivits. Hundratals texter om lobbyismen, klägget, rosévinet, demokratin, näringslivifieringen.

Tyck vad du vill om nördarnas egen Roskildefestival, men den som lyssnar på talen och läser programmet lär sig något om dem som styr – eller gör anspråk på att styra – Sverige. I år lär man sig bland annat att Länsteatern Gotland anordnar seminarier om teatrarnas roll i totalförsvaret. Totalt finns närmare 400 programpunkter med orden ”försvar” eller ”beredskap” i titeln. Och istället för att hålla ett traditionsenligt tal besökte statsministern Ulf Kristersson endast ön för att posera framför det nyinköpta tyska luftvärnssystemet Iris-T.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 27 juni, 2025

Vänsterpartiet vill återta välfärden: ”Avkriminalisering”

Nooshi Dadgostar i Almedalen under fredagen. Foto: Jessica Gow/TT

”Gängkriminaliteten har slagit sig ned i själva navet i vårt samhälle”, säger Nooshi Dadgostar i Almedalen. Nu föreslår Vänsterpartiet en trestegsplan för att återta känsliga välfärdsområden – men näringslivets organisationer är kritiska.

De senaste månaderna har avslöjanden duggat tätt om att verksamheter som hvb-hem, personlig assistans eller avhopparverksamhet drivs av kriminella. 

– Gängkriminaliteten har slagit sig ned i själva navet i vårt samhälle, välfärden. Det är där de bygger sig in i vårt samhälle och bygger inflytande, säger partiledaren Nooshi Dadgostar i sitt partiledartal Almedalen under fredagen.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kultur 27 juni, 2025

Skönheten är ingenting utan ett samhälle

Nacka Grace vill vara 1920-tal, men blir mest en tom gest. Illustration: Brunnberg & Forshed.

Nacka Grace utanför Stockholm lajvar 1920-talets urbana charm men har helt glömt vad arkitekturen en gång ville göra för medborgarna.

Den nybyggda samtiden kan ibland tyckas ful, närmast ogästvänlig. Som tidigare i maj i Skellefteå, på höjden ovanför Northvolts enorma vita kala fabrikshallar. Det var tomt, förutom en korp som satt och skorrade sitt mäktiga storskogsljud i en tall i en kvarglömd dunge i den utplånade lingonskogen.

Att då ställa sig upp och ropa på skönhet, omsorg, rimlighet kan nästan tyckas som en medborgerlig skyldighet.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar/Kultur 26 juni, 2025

Alice Aveshagen: Kåt och cool – men bara om du är smal

Artisten Lola Young har en egen stil, men hånas för att hon inte är smal nog. Foto: Amy Harris/AP.

Sex är fräckt och kul – så länge det kommer med ett pastellfilter, en midja i storlek 34 och ett skämt i slutet. Knullsug utan ironi bara pinsamt.

Ett särskilt obehag uppstår när en kvinna uttrycker knullsug utan ironi, utan filter, utan blinkning mot publiken. När orden står nakna, utan inramning, blir de pinsamma. Då kommer hånet – snabbt, instinktivt. En känsla av att något är fel, utan att man riktigt kan säga vad.

Den brittiska sångerskan Lola Youngs utskällda singel ”One thing” illustrerar just ett sådant uttryck. Inte för att den är mer sexuell än annan pop, utan för att den vägrar att vara smakfull. Hon inleder viskande: ”Oh, hi.” Ömt, nästan spelat blygt. Men sedan vänder tonen: ”I wanna make you feel appreciated when you’re deep up in me/When you’re deep up inside”. (”Jag vill att du känner dig uppskattad när du är djupt inne i mig/När du är djupt uppe”.)

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 26 juni, 2025

Farage tar kommandot över Storbritanniens höger

Foto: Ian West/PA Photos/TT, Adobe stock.

Nigel Farage är segerviss. Efter vårens lokalval i Storbritannien har hans högerparti Reform UK tagit makten på flera orter i landet – och i nationella mätningar slår de rekord efter rekord. Som Farages enda hinder står en av landets minst populära premiärministrar någonsin, ett fragmenterat Toryparti – och hans eget ego.

Preston, England.

I en av de vackra salarna i County Hall, med träpaneler längs väggarna och ljusblått tak, sitter tio män runt ett bord. Alla tillhör det politiska partiet Reform UK, och tillsammans utgör de den nyvalda kommunstyrelsen i Lancashire.

De väntar spänt på att deras partiledare, Nigel Farage, ska komma och gratulera dem till framgången i det senaste lokalvalet.

När Farage kommer in i rummet, iklädd kostym och en lila paisleymönstrad slips, börjar han genast skämta. Någon frågar Nigel om han vill ha något att dricka.

– Är det inte lite för tidigt för det? frågar Farage och skrattar gott.

Klockan är halv tio på morgonen och Nigel Farage har mycket att vara glad över. Valsegern för Reform UK i Lancashire i lokalvalen var total. Partiet vann 53 av totalt 84 platser i kommunfullmäktige. Näst störst blev de konservativa Tories, med endast 8 platser. Reform UK lyckades nästan helt utplåna både Tories och Labour. Landets två traditionella maktpartier backade med 40 respektive 27 mandat.

Samma mönster upprepades i en rad andra kommuner i England. Reform UK sitter nu i majoritet i 10 av de 24 kommuner och andra lokala municipaliteter som höll lokalval i början av maj. Partiet vann även flest mandat av alla partier – 677 av de totalt 1 650 mandat som fanns att ta. Nationella undersökningar visar att partiet nu är det mest populära i Storbritannien. Vissa undersökningar pekar på att runt 30 procent av alla britter skulle rösta för partiet om det var val i dag.


Reform UK grundades i slutet av 2018 av Nigel Farage, då under namnet The Brexit Party. Farage har länge varit en av Storbritanniens mest högljudda och inflytelserika EU-kritiker. Han var en av medgrundarna till partiet UKIP som han även ledde under 2010-talet. Efter Brexitomröstningen 2016 sade Farage att han hade uppnått sin politiska ambition och avgick som partiledare.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 25 juni, 2025

Efter antisemitiska inläggen: ungsvensk kvar som medlem i SD

Foto: Christine Olsson/TT.

I maj meddelade Ungsvenskarna att ett ärende om uteslutning skulle inledas mot den medlem som bett nynazister om hjälp att skriva kongressmotioner. Men fram till nu har ärendet inte landat på medlemsutskottets bord – och ombudet som ville sätta ”judevarning” på Peter Wolodarski är fortfarande en del av partiet.

Den medlem i Ungsvenskarna och Sverigedemokraterna som bad om hjälp på ett högerextremt forum att skriva motioner till de förstnämndas kongress är fortfarande medlem i partiet, kan Flamman avslöja.

Det var i maj som Flamman publicerade en granskning av kongressombudet, som även ertappades med att ha skrivit grovt rasistiska kommentarer på plattformen X. I ett inlägg skriver han att man borde sätta en ”judevarning” på Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski, och i ett annat beskriver han invandrare som ”rasfrämlingar”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes/Kommentar 25 juni, 2025

Paulina Sokolow: Låt inte Åkesson utnyttja Sveriges judar

Vid sitt tal i Almedalen bad Jimmie Åkesson om ursäkt för partiets antisemitism. Foto: Christine Olsson/TT

I sitt tal i Visby riktade sig Åkesson under ett ögonblick direkt till Sveriges judar: ”Jag ber om ursäkt för att mitt parti på den tiden kunde uppfattas som hotfullt och skrämmande för judar i Sverige.” 

Botgöring? Tillåt mig att tvivla.  

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Ledare 25 juni, 2025

”Glesbygdsbubblan” kan spricka när som helst

Det kulturellt homogena Charlottenberg vid gränsen till Norge räknas numera som utanförskapsområde. Foto: Erik Martensson/TT.

Vi pratar gärna om utanförskapet i Tensta – men snart har regeringen förvandlat allt utanför storstäderna till ett utanförskapsområde.

Det var med rimfrost i skägget jag proklamerade i en video att jag ”aldrig i helvete tänker demonstrera med moderater på Arvika torg”. Det var januari 2024, och regionen hotade att lägga ned stadens akutmottagning, med hela västra Värmland som upptagningsområde.

Någon dag efter sitter jag med armarna i kors längst bak i det radonfyllda, slitna klassrummet i Arvika. Mina elever får se dokumentären Stockholms gängkrig – bakom rubrikerna, och huvudstaden verkar långt borta. Eleverna ojar sig över alla med utomeuropeiskt påbrå som är inlåsta i så kallade utanförskapsområden.

”Det är normalt att inte ha ett jobb, det är normalt att misslyckas i skolan, det är normalt att hissen inte fungerar, det är normalt att det är nedskräpat”, förklarar nationalekonomen Ingvar Nilsson i rutan.

Sedan berättar jag att grannkommunens centralort Charlottenberg nu klassificeras som ett utanförskapsområde.

”Helt sjukt”, utbrister en av eleverna. Inte kan västra Värmland – som med ett obehagligare ordval är ”etniskt homogent” – stå på samma lista som Alby eller Kronoparken.

Det sägs ofta att staten inte längre har kontroll över Stockholms förorter. I Eda tappades kontrollen för länge sedan.

Ändå finns gängkriminaliteten här sedan decennier. Men med obefintlig polisnärvaro sker tillslag mot slutna nätverk endast när sprickor uppenbarar sig. MC-klubbarna är sammanlänkade med bygdens parallellsamhälle, och närheten till Norge gör oss till ett kriminellt ”transitområde”. Enligt den underbemannade tullpersonalen växer problemet.

I dokumentären beskriver Ingvar Nilsson vad han kallar ”de små beslutens tyranni”: att avreglera den sociala bostadspolitiken, rusta ned primärvården och införa valfrihet i skolan. Beslut som visserligen sparar pengar, men samtidigt skapar segregation.

Det var just sådana beslut som ledde till att fem lärare nyligen sade upp sig i Eda – ett stort antal i en kommun med knappt 9 000 invånare. Kommunen har stora problem med stökiga elever och därtill för lite resurser.

Problemen är inte nya. Redan för 20 år sedan, när jag som tidigare Edaelev började gymnasiet i Arvika, förutsattes det att vi låg efter, som de smutsiga kusinerna från hålan. I dag är dock Introduktionsprogrammet (IM) – för elever som saknar kvalifikationer – västra Värmlands största gymnasieprogram. Det är dessutom svårare att ta sig vidare när klasskamraterna är stökiga och får sämre stöd hemifrån, och utbildningen dessutom är underfinansierad.

Man pratar ibland om Tensta som en ”bubbla”, där ortens invandrare har svårt att ta sig ut på grund av sitt namn, hudfärg samt områdets sociala problem.

Men 90 procent av Sveriges yta är instängd i en glesbygdsbubbla, där servicekontor, skolor och akutmottagningar läggs ned för att spara pengar.

Det sägs ofta att staten inte längre har kontroll över Stockholms förorter. I Eda tappades kontrollen för länge sedan.

Här finns ingen gemenskap att tala om, och många av dem som flyttar in eller blir kvar saknar jobb. Kommunalskatten är hög och budgeten är tajt, bland annat på grund av familjehemsplaceringar och en åldrande befolkning. Samtidigt tvingas man dra ned på skolan, en viktig instans för att jämna ut klasskillnader.

Tack vare regeringen har alltså även många infödda svenskar svårt att ta sig ut ur utanförskapet.

Läs mer

För några år sedan hörde jag en föreläsare förklara att småorter inte kan konkurrera med städernas högskolor, men att vi kunde locka tillbaka deras ”hemvändare”. Och då bör det finnas skolor, sjukhus och ett rikt föreningsliv. Men vad fan finns det i Eda att komma tillbaka till? Här är så öde att Breivik 2010 mejlade kommunen och bad om en avskild bondgård – att planera terror från.

Om det här får fortsätta kommer hela Sveriges landsbygd snart att klassas som ett utanförskapsområde. Vi måste sluta stirra oss blinda på Järva och i stället se att samma nedmontering sker här. Regeringens skattesänkarpolitik slår hårdast mot de som redan har minst, oavsett om de bor i Tensta eller Lerhol. (Det finns en ort här som heter så, på riktigt.)

Problemet är inte ”invandrarna”, utan de politiker som sviker hela samhällen – vare sig de är byggda i miljonprogrammets betong eller i värmländskt trä.

Diskutera på forumet (0 svar)